Home » Nieuws uit Italië » Week van de Klassieken – Wat deden Romeinse goden in Friesland?
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Week van de Klassieken – Wat deden Romeinse goden in Friesland?

Griekse en Romeinse goden, godinnen en mythen staan centraal tijdens de vijfde Week van de Klassieken, die plaats vindt van dinsdag 17 tot en met donderdag 26 april. Lezingen, een pubquiz, rondleidingen, theaterworkshops en lezingen voor kinderen, toneel, de Grote Ken-je-Klassieken-Quiz en twee tentoonstellingen staan op het programma om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke oudheid.

Tijdens de Week organiseren het Allard Pierson Museum, Museum het Valkhof, het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar tientallen activiteiten. In het weekend (21-22 april) is er op al deze plekken een speciaal kindercollege over de goden van de Grieken en de Romeinen.

Zo is er op 22 april in Tresoar het kindercollege ‘Wat deden Romeinse goden in Friesland?’ Hans Laagland nam alvast een voorproefje, waarover hij een blog schreef:

‘Het Fries Museum en Tresoar organiseren samen het kindercollege ‘Wat deden Romeinse goden in Friesland?’ in de Week van de Klassieken, op 22 april. Evert Kramer, conservator Terpencultuur en Middeleeuwen van het Fries Museum, ontving mij en nam mij mee in de lift. Naar boven, naar het kantoor, dacht ik. Maar nee, de lift ging naar beneden. ‘Kom, ik wil je even wat laten zien’.

De lift stopte. Evert wenkte mij, en daar, om de hoek, stond ik oog in oog met een goudglanzende god Mars. Met zijn helm iets achterover op zijn hoofd en met kleine trekjes van Alexander de Grote in zijn gelaat. Het betrof een replica van een bronzen godenbeeld van de god Mars dat tijdens afgravingen van de terp bij Tolsum was gevonden. Het originele beeldje meet een kleine 20 centimeter, zijn glimmende replica wel drie keer zo veel.

bronzen beeldje van de god Mars uit de collectie van het Fries Museum

In Friesland is een opvallend groot aantal van dit soort bronzen beeldjes gevonden uit de Romeinse oudheid. Het zijn beeldjes van dierfiguren, een deel van een bronzen hand, en (voor het grootste deel) beeldjes van goden uit de Griekse en Romeinse godenwereld. Zij zijn tussen 5 en 24 centimeter groot en de meeste zijn gewijd aan Mars (oorlogsgod) en Mercurius (beschermgod van handel, verkeer, ambachten en rijkdom) en komen uit de eerste drie eeuwen na Christus. Vermoedelijk zijn ze door Friese legioensoldaten meegenomen naar huis om in huisaltaren te plaatsen als verbeelding of personificatie van inheemse goden.

We stappen de lift weer in en ditmaal gaan wij wel naar het kantoor, voor een voorbespreking van het kindercollege. De indrukwekkende replica blijft achter. Maar niet voor lang. Want op 22 april tijdens het kindercollege van Fries Museum en Tresoar mag deze Mars in volle glorie stralen.’

Kindercollege: Wat deden Romeinse goden in Friesland?
Het Fries Museum heeft een grote verzameling bronzen beeldjes. Veel beeldjes stellen Romeinse goden voor. Wie waren deze goden? Hoe kwamen deze beeldjes in Friesland terecht? Vereerden de Friezen in de Romeinse tijd ook Romeinse goden?

De Friezen hadden in de Romeinse oudheid al kennis gemaakt met de Romeinse godenwereld, ook nu is mythologie overal om ons heen aanwezig. Ook op plekken waar je het niet zo snel zou verwachten, zoals de naam van een voetbalclub of het merk van een fles schoonmaakmiddel. Hoe zit dat precies met de Griekse en Romeinse mythologie?

Het kindercollege van Fries Museum en Tresoar probeert antwoord te geven op deze vragen. Aan de hand van enkele objecten uit de collectie van het Fries Museum vertelt het kindercollege over de overlevering van de verzameling verhalen over de Griekse en Romeinse goden en helden die we samen mythologie noemen, vanuit de oudheid tot en met nu.

Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Locatie: Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden
Toegang is gratis; aanmelden kan tot en met 19 april via info [at] tresoar [punt] nl of via 058-7890789

Week van de Klassieken
De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Allard Pierson Museum, Museum Het Valkhof, het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar. Het volledige programma vind je op www.weekvandeklassieken.nl.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *