Home » Nieuws uit Italië » Vriendschap all’italiana
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vriendschap all’italiana

Bijna elke keer als ik in Italië ben geweest, ben ik wel een paar vrienden rijker. Mijn lerares Italiaans in Siena, de eigenaar van die charmante B&B in Napoli, de gids die mij inwijdde in de geheimen van de Palio, de buurman in Siena, de eigenaar van die leuke koffiebar in Rome… al die vriendschappen markeren mijn voetstappen in la bella Italia. Ze markeren samen ook de Italiaanse manier van leven: als gast word je warm onthaald en in de watten gelegd. Vooral op culinair gebied: je moet direct aanschuiven aan tafel en proeven van alles wat je voorgeschoteld wordt.

wijn, eten en goed gezelschap: de ingrediënten voor een Italiaanse vriendschap

Er is ook altijd meer dan genoeg om iemand onverwacht mee te laten eten. Zo werd ik een paar jaar geleden de dag voor Ferragosto uitgenodigd om aan te schuiven bij een familielunch. Er was eten te over, en zelfs nadat ik van alles meer dan genoeg geproefd had, had er nog een hele Olympische ploeg aan kunnen schuiven om te genieten van de restjes. Die bij gebrek aan meer eters eerlijk verdeeld werden onder de aanwezigen; ook ik kreeg genoeg schaaltjes en bakjes mee om de rest van de reis mee vooruit te kunnen.

Wat is dat toch met Italianen? Waarom zijn ze zo gastvrij, zo zorgzaam, is er altijd een plekje aan tafel vrij? Is het hun karakter, komt het door het zonnige klimaat – waarin alles wat gemoedelijker gaat en iedereen veel buiten – en dus met elkaar – leeft? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar leuk is het wel. Zeker omdat al die vrienden je regelmatig uitnodigen om langs te komen. ‘We hebben een wild zwijn geschoten,’ kan dan zomaar de reden zijn. Of de oogst van nieuwe kastanjes, de eerste olijfolie, de druivenpluk, een verjaardag, een picknick in de heuvels.

Grand’Italia was benieuwd of we in Nederland vriendschap op dezelfde manier beleven als in Italië – of dat wellicht graag zouden willen. Uit een onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders blijkt dat de Italiaanse manier van vriendschap sluiten en onderhouden ook wel in Nederland mag worden geïntroduceerd. De Italiaanse gastvrijheid zou in Nederland met open armen worden ontvangen; een grote meerderheid (83%) wil zijn vrienden namelijk veel liever vaker ‘in het echt’ ontmoeten en uitgebreid de tijd nemen voor een avond tafelen met vrienden.

Grand’Italia wil Nederlandse vrienden aanmoedigen elkaar in Italiaanse sferen te treffen en organiseert daarom het grootste vriendenevent van Nederland: het Grand’Amici Diner. Dit diner vindt plaats op zondag 26 augustus in het Westerpark in Amsterdam. Een ideale manier om je vrienden te zien in een Italiaanse setting – als startschot van hopelijk een  amicizia all’italiana: met veel tijd voor elkaar en genietend van lekker eten en een goed glas wijn om te toosten op de vriendschap. Salute!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Gisteren was ik uitgenodigd om San Nicola te vieren. De gastvrouw had eten voor een heel leger…en als ik dacht dat het gedaan was, werd er opnieuw een schotel tevoorschijn getoverd. En inderdaad elke onverwachte bezoeker of toevallige voorbijganger mag mee aanschuiven en wordt behandeld als een VIP. Vaak krijg ik een krop in de keel, Italianen…we kunnen er nog veel van leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *