Ga op pad met onze City Walks!

Vier de nazomer met De Smaak van Italië!

Vanochtend gaf ik al een preview van de nieuwe editie van De Smaak van Italië, waarin we met Rosita Steenbeek door Rome wandelden. Voor dit net verschenen nummer (dat sinds gisteren in de winkel ligt) schreven en fotografeerden mijn collega’s en ik echter nog veel meer heerlijks, waarvan ik vanmiddag alvast een klein voorproefje geef!

We beginnen aan het Lago d’Orta in Piemonte, waar het in deze tijd van het jaar nog heerlijk toeven is. Het Lago d’Orta is een klein juweeltje in Piemonte, vlak bij de Alpen, zo’n 20 kilometer ten westen van het Lago Maggiore. Een groene, licht glooiende vlakte met hier en daar een groepje roze, paarse of lila hortensia’s. Vanuit alle hoeken heb je uitzicht over het prachtige, vlakke water.

Van daaruit reizen we naar de volgende schitterende nazomertip, niet ver van de zinderende drukte van de Duomo in Florence. Een oase van rust en historie, een plek die schrijvers en kunstenaars – van Cavalcanti tot Galileo – al vanaf de dertiende eeuw weet te inspireren. We bevinden ons onder de cipressen rond Torre di Bellosguardo, een groene heuvel met Florence aan de voeten, waar je je terug in de tijd van Dante en zijn literaire vrienden waant…

In Rome wandelden we zoals gezegd met Rosita Steenbeek door het decor dat de stad elke dag opnieuw is. Daarnaast brachten we een bezoek aan de moderne musea in de Eeuwige Stad. Want hoewel de Romeinse skyline lange tijd werd gedomineerd door bekende bouwwerken als het Colosseum, de koepel van de Sint Pieter en het Vittoriano, verrezen er de laatste jaren ook steeds meer moderne gebouwen in de Eeuwige Stad, ontworpen door bekende hedendaagse architecten en vaak het thuis van moderne kunst en cultuur. We lieten de oudheid een keer links liggen en brachten een bezoek aan het moderne Rome.

Uiteraard laten we ook jullie graag genieten van al dat moois in Rome. Met onze lezersaanbieding boek je een wel heel ontspannen verblijf in Rome, op de oudste – en de groenste – heuvel van de stad, de Aventijn. Niet alleen je transfer van en naar het vliegveld wordt geregeld, je krijgt ook een Roma Pass (voor gratis openbaar vervoer, twee gratis bezienswaardigheden en veel korting), een massage en culinaire verwenmomenten cadeau.

Wie liever in de hipste wijk van de stad, Monti, slaapt: dat kan ook! Persoonlijk Rome vond hier een moderne B&B, waar je je snel thuis zult voelen. Pluspunt: er zijn gratis fietsen beschikbaar om de stad te verkennen, ideaal voor een schitterende nazomertocht langs de Tiber.

Ook in culinair opzicht valt er weer volop te genieten. Zo ging collega Willemijn mee aan boord tijdens de San Pellegrino Cooking Cup in de lagune van Venetië, gingen we in gesprek met fotograaf en wijnmaker Oliviero Toscani (van de Benetton-reclame) en namen we een kijkje in de keuken van chef-kok Dheeresh van Il Mattarello.

Inspiratie voor de recepten haalden we dit keer uit de zee (frutti di mare!) en uit onze eigen groentetuin. Aan de hand van het kookboek Groenten uit een Italiaanse tuin maakten we onder andere pompoengnocchi met sinaasappel/botersaus, paddenstoelensalade met pijnboompitten en kastanjetaart.

We tippen de lekkerste Italiaanse adressen in Utrecht, hebben een lezersaanbieding voor iedereen die graag op zijn Italiaans door Haarlem wil slenteren (later deze maand eventueel ook in combinatie met een bezoek aan de grote tentoonstelling over Rafaël in het Teylers Museum), we mogen een kokend-water-kraan van Quooker weggeven (zodat je pasta in een handomdraai op tafel staat) en natuurlijk verzamelden we ook de leukste nieuwe dingen op het gebied van koffie, design, lifestyle, boeken en culinaria. Gauw van gaan genieten!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *