Ga op pad met onze City Walks!

Vernaccia – de trots van San Gimignano

Om de druivenoogst van 2012 in Toscane te vieren lanceert de website To Toscane een blogwedstrijd over Toscaanse wijnen. Ze vroegen mij per mail of ik mee wilde doen – en aangezien de prijs bestaat uit zes flessen wijn van hun favoriete Chianti wijnproducent, Castello di Ama, waar onze Smaak-fotograaf net op bezoek is geweest maar waarbij ik helaas verstek moest laten gaan, besloot ik een poging te wagen.

Als onderwerp koos ik voor mijn favoriete Toscaanse wijn, de Vernaccia di San Gimignano. Niet alleen omdat deze frisse witte wijn zo ongeveer de hele bovenste plank van mijn koelkast bevolkt, omdat vrienden inmiddels niets anders meer willen drinken, maar ook omdat deze wijn door niemand minder dan Michelangelo werd aangeprezen. We zetten deze knappe kunstenaar gisteren al in het zonnetje, vanwege het 500-jarig bestaan van zijn schilderingen in de Sixtijnse Kapel, vandaag is hij het zelf die de loftrompet zingt.

de wijngaarden vol Vernaccia-druiven, met op de achtergrond San Gimignano

‘Hij kust, likt, bijt, verleidt en verlamt,’ aldus Michelangelo over de Vernaccia, de heerlijke witte wijn die in de omgeving van San Gimignano wordt gemaakt. Het schijnt dat je hem niet gelukkiger kon maken dan met een glas van deze strogele wijn. Iets dat ik moeiteloos kan begrijpen…

Maar de Vernaccia heeft meer aanhangers die zich lovend uitdrukken over de bijzondere smaak van deze wijn. Zo dichtte Dante: ‘Zie Bonagiunta daar, uit Lucca, gaan. Die ander naast hem, tot skelet geslonken, woonachtig ooit in Tours,’ wees hij me aan, ‘placht met het pauselijk gewaad te pronken. Hij mist, en die onthouding valt hem zwaar, zijn paling, in Vernaccia-wijn verdronken.’ (Purgatorio, canto XXIV).

Dat de Vernaccia di San Gimignano buiten de stadsgrenzen niet gedronken kon worden, viel menigeen dus zwaar. Maar ook de beperkte hoeveelheid wijn die van de Vernaccia-druif kon worden gemaakt, werd in het verleden aangehaald. Zo noteerde de bottigliere van paus Paulus III in het verslag Della natura dei vini e dei Viaggi di Paolo III dat de Vernaccia ‘een herenwijn is; het is zonde dat er in San Gimignano niet meer van deze wijn wordt gemaakt’.

Inmiddels is de situatie (gelukkig!) heel anders dan in 1276 – want zo lang wordt er in San Gimignano en omgeving al Vernaccia gedronken. Hoe we dat weten? Volgens de bewaard gebleven belastingboeken werd er al in 1276 een belasting van drie stuivers geheven op de verkoop van Vernaccia buiten de gemeentegrenzen.

Deze belastingheffing heeft de groei aan populariteit nooit in de weg gestaan. Geleidelijk aan werd de wijn tot ver buiten de stadsmuren van San Gimignano populair. Wat wil je ook, met zo’n tongstrelende aanbeveling van Michelangelo?

Naast een groeiende schare fans kreeg de Vernaccia in 1966, als eerste wijn in Italië, ook officieel erkenning, met een classificatie als DOC-wijn. DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata, hetgeen wil zeggen dat een wijn uit een bepaald gebied moet komen en dat er vastgestelde percentages druivenvariëteiten gebruikt moeten worden. In 1993 steeg de Vernaccia nog een trapje op de wijnladder, met de toekenning van de DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), met een nog strengere controle van zowel de druiven als de wijn.

Wie Vernaccia wil proeven, kan dat natuurlijk het beste ter plekke doen. Bijvoorbeeld bij Casa alle Vacche, in de heuvels ten noorden van San Gimignano. De Vernaccia di San Gimignano smaakt echter ook na terugkeer van vakantie, gewoon thuis op de bank, nog steeds fantastisch, ook als het wat kouder is. Het is dan ook met stip mijn favoriete wijn uit Toscane. Laten we hopen dat de juryleden van Vakantiehuis Toscane een Vernaccia hebben geopend tijdens het lezen van dit verhaal en niet anders kunnen doen dan Michelangelo gelijk geven…

P.S. Voor de oplettende, trouwe lezer: deze blog verscheen in gewijzigde vorm eerder op Ciao tutti en is voor de wijnblogcompetitie iets aangepast. Ik kan immers mijn favoriete wijn niet overslaan als Top Tip voor het kiezen van een wijn uit Toscane!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Willem Bastiaan

    Vero vero uno vino stupendo e molto gusto ! Una scelta eccelente…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *