Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Venetiaans filmfestival

film-festival-Venetië

Voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van beelden die de mooie, geheimzinnige of romantische kant van Venetië laten zien, vandaag een lijstje films die zich (deels) in deze bijzondere stad afspelen.

Elke twee weken ga ik met een vriend naar de film – en zelfs als we dan naar een Italiaanse film gaan, weet hij er altijd al meer over te vertellen dan ik. Als we voorafgaand aan de film een borrel drinken, klapperen mijn oren bij zoveel filmkennis. Eerdere films van regisseurs en hoofdrolspelers zijn bij hem net zo opgeslagen als bij mij de vervoegingen van Italiaanse werkwoorden – hij kan ze zo opratelen.

Ik moet bekennen dat ik niet zo’n goed filmgeheugen heb (althans, niet wat namen van auteurs en regisseurs betreft), dus ik vroeg hem na onze laatste film om raad, zodat ik jullie vandaag ook een aantal mooie, klassieke films met Venetië als decor voor kan schotelen. Hij tipte nummer 2, 3 en 4. Nummer 1 is mijn persoonlijke favoriet en nummer 5 is een tip van een van Ciao tutti’s trouwe lezers.

Hopelijk doen jullie een beetje inspiratie op voor heel wat uurtjes heerlijk kijkplezier – en ik vrees ook geregeld een beetje heimwee naar La Serenissima…

1 Pane e tulipani
Eerst mijn persoonlijk favoriet: Pane e tulipani! Al honderd keer gezien, niet alleen omdat het verhaal zo hilarisch is maar ook omdat de film je zo’n ontzettend goed gevoel geeft! Dit bitterzoete sprookje over Rosalie, een ietwat gedesillusioneerde huisvrouw, die op weg naar het jaarlijkse vakantieadres alleen achterblijft op de parkeerplaats van een wegrestaurant. Haar man en twee zonen hebben haar niet gemist toen de bus verder reisde…

Daar sta je dan, zou je denken, maar Rosalie raakt niet in paniek. Ze probeert naar huis te liften en verheugt zich al op een weekje alleen thuis. Maar als een automobilist met wie ze meerijdt naar Venetië blijkt te gaan, geeft ze gehoor aan de plotselinge gedachte om zichzelf te trakteren op een vakantie in deze sprookjesachtige stad. Een unieke kans om eindelijk het eigen geluk voorrang te geven, en dat nog wel in Venetië!

Tegen de achtergrond van deze bijzondere stad ontmoet Rosalie een heleboel bijzondere mensen, onder wie een suïcidale ober uit IJsland, een holistische schoonheidsspecialiste en een anarchistische bloemenverkoper. Beneveld door muziek, dans en haar groeiende liefde voor de ober lijkt haar oude leven een boze droom. Haar gezin mist haar echter, en haar man heeft dan ook iemand naar Venetië gestuurd om haar op te sporen. Maar wil Rosalie haar leven in Venetië nog wel achter zich laten?

De wonderlijke personages, de moed en het optimisme van Rosalie en de vele komische scènes maken deze film voor mij tot een oprechte, vrolijke ode aan het leven!

Bestel Pane e tulipani via deze link bij bol.com

2 Italian for beginners
Italian for Beginners begint in een Deens stadje waar verschillende mensen samen een cursus Italiaans volgen: een kapster, het meisje uit de bakkerswinkel, de bedrijfsleider van een restaurant, de manager van de sporthal, de nieuwe dominee… Allemaal staan ze alleen in het leven. Is het de hoop op een beetje ‘amore‘ die hen doet zwoegen op het verschil tussen een pizza en een piazza?

In elk geval delen ze de passie voor Italië en het Italiaans. Wanneer ze tijdens een reis naar Venetië de gelegenheid krijgen het geleerde in de praktijk te brengen, krijgt de Italiaanse zon de kans om mensen bij elkaar te brengen… Een feelgood movie die mijn wekelijkse conversatieles Italiaans in een heel ander daglicht stelt 😉

Mijn filmvriend, die zoals gezegd alles over films weet, wist me te vertellen dat Italian for Beginners wel wordt aangeduid als ‘Dogma #12’, de twaalfde film in de Dogma-reeks, die in 1998 begon met Festen. Kenmerkend aspect van de Dogma-film is dat alles op locatie is gefilmd (écht Venetië dus!), met een hand-held camera en zonder verdere opsmuk – dit in tegenstelling tot films met hoge Hollywood-budgetten.

Italian for beginners doet qua toon echter nergens denken aan Festen (of de andere Dogma-films), met name vanwege de licht komische inslag. Hiermee mag Italian for Beginners met recht de eerste echte feelgood Dogma-film genoemd worden.

Bestel Italian for beginners hier bij bol.com

3 Don’t look now
In Don’t Look Now vluchten John Baxter (een prachtige rol van Donald Sutherland) en zijn vrouw Laura (gespeeld door Julie Christie), nadat hun dochtertje Christine is verdronken, naar Venetië. Zo hopen ze het verdriet om hun dochtertje te kunnen vergeten.

John stort zich op zijn werk, de restauratie van een eeuwenoud kerkgebouw. Laura maakt in de tussentijd kennis met twee vreemde Engelse dames, Wendy en haar helderziende blinde zus Heather. De rust die het stel zocht, blijkt verder weg dan ooit. Zeker als Heather Laura vertelt dat haar dochter contact met haar zoekt. Laura gaat helemaal op in de spirituele wereld van het onbekende, maar John verklaart de dames voor gek. Totdat ook hij zaken waarneemt die er niet zijn, zoals het kleine meisje in een rood regenjasje.

Hoewel deze film al heel wat jaren geleden is verschenen (in 1966 om precies te zijn) en de beelden hier en daar wat verouderd zijn, laat Venetië zich van de allerbeste kant zien.  De mysterieuze sfeerbeelden komen door de griezelige en intrigerende muziek van Pino Donnagio nog beter tot hun recht. Als je tegen een beetje griezelen kunt absoluut een aanrader!

Bestel Don’t Look Now via deze link bij bol.com

4 Everyone says I love you
In de musicalachtige film Everyone says I love you van Woody Allen krijgt een rijke familie uit New York flink wat te verduren. Skylar (een glansrol van Drew Barrymore) staat op het punt te gaan trouwen. Maar als haar moeder Steffi de ex-gedetineerde Charles Ferry uitnodigt voor een diner, staat het huwelijk op losse schroeven. Skylar voelt zich namelijk sterk aangetrokken tot Charles en tot grote hilariteit van haar moeder en stiefvader Bob blaast ze haar voorgenomen huwelijk af.

Het gekkenhuis wordt compleet als Skylars halfzus D.J. zich gaat bemoeien met het liefdesleven van haar vader, Joe (gespeeld door Woody Allen zelf), die altijd op de verkeerde vrouwen valt en daardoor nu zelfs overweegt om een einde aan zijn leven te maken. De pogingen van D.J. om haar vader te koppelen aan de veel jongere en bovendien getrouwde Von (prachtig neergezet door Julia Roberts) leiden tot heel wat komische situaties…

5 The Tourist
Johnny Depp speelt in The Tourist de Amerikaanse toerist Frank wiens geflirt met een onbekende leidt tot een web vol intriges, romantiek en gevaar Tijdens een ongeplande reis naar Europa om zijn gebroken hart te laten helen, flirt Frank met Elise (gespeeld door Angelina Jolie), een bijzondere vrouw die met opzet zijn pad kruist.

Tegen de prachtige achtergrond van (onder andere) Venetië ontwikkelt hun stormachtige romance zich in rap tempo, terwijl beide geliefden verleid worden tot een dodelijk kat en muisspel…

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck won met zijn debuut Das Leben der Anderen een Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 2007. Die zal hij voor deze film zeker niet in de wacht slepen, maar ach, de beelden van Venetië maken veel, zo niet alles, goed!

Bestel The Tourist via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Dank je voor de lijst, ook ik ben niet zo goed in het onthouden van namen van spelers en regisseurs. Handig hoor zo’n vriend!

  2. Dank je Saskia,

    Als verzamelaar van Italiaanse films (op DVD) ben ik ook geinteresseerd in films die niet van Italiaanse oorsprong zijn, maar die wel in Italie spelen.
    Zo heb ik weer enkele titels erbij. Ik ga uitzoeken of er van deze titels DVD’s bestaan. Nr. 5 is w.s. nog te nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *