Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Tweehonderd Picasso’s in Milaan

Volgens Picasso ‘bestaat er geen abstracte kunst; men moet altijd met iets beginnen. Daarna kan men alle sporen van de werkelijkheid uitwissen. Dat is geen enkel probleem, want het idee van het onderwerp heeft al een onuitwisbare stempel achtergelaten.’

Nu ik zijn Italiaanse portret in Vicenza heb gezien, verheug ik me nog meer op de grote tentoonstelling in het Palazzo Reale in Milaan, die helemaal aan hem en zijn werk is gewijd. Er zijn maar liefst 200 werken van de Spaanse kunstenaar te zien; schilderijen, schetsen, beelden en foto’s. Veel van deze stukken hebben voor de eerste keer hun thuis, het Picasso Museum in Parijs, verlaten. Een unieke kans dus om in de voetspiren te treden van deze Spaanse kunstenaar.

Persoonlijk kijk ik vooral uit naar het schilderij La Lecture. Niet alleen omdat dat twee van mijn favoriete bezigheden verenigt (kunst kijken en boeken lezen), maar ook omdat er een prachtig verhaal achter schuilgaat, dat wel iets weg heeft van de ontstaansgeschiedenis van Rafaëls La Fornarina.

Picasso schilderde de lezende vrouw in 1932. De vrouw zou zijn muze en minnares zijn, Marie-Thérèse Walter. Hoewel hij haar hier zo openlijk afbeeldde, wilde hij zijn relatie met haar verborgen houden voor de buitenwereld. Niet alleen omdat het meisje pas 17 was toen ze elkaar leerden kennen, in 1927, maar ook omdat Picasso zelf getrouwd was met de ballerina Olga Khokhlova.

Het verhaal achter dit schilderij maakt het op een of andere manier nog intrigerender, alsof je de liefde van de schilder en tegelijkertijd zijn angst voelt. Zijn trots, maar tegelijk ook zijn voorzichtigheid. Treffend is in dit opzicht zijn quote ‘Het fluisteren van een mooie vrouw hoort men verder dan de roep van de plicht’. Net zoals een goed boek je soms af kan houden van alles wat je eigenlijk zou moeten doen, al is dat vast wat minder inspirerend voor een groot schilder…

Ook naar Picasso in het Palazzo Reale? De tentoonstelling is nog tot en met 6 januari 2013 te zien. Op de speciale website vind je meer informatie over onder andere de openingstijden.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *