Home » Nieuws uit Italië » Taart en panettone tegen keelpijn
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Taart en panettone tegen keelpijn

3 februari is de feestdag van San Biagio, de heilige Blasius, die moet beschermen tegen keelpijn. Blasius was een Armeens bisschop, die rond 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen.

Een van zijn bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend. Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat – en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

Montepulciano

Keelkwalen
Iedereen die last heeft van keelpijn en andere keelkwalen doet er goed aan vandaag de Blasius-zegen te halen. Ben je in Toscane, dan doe je dat heel toepasselijk in de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

Het laatste stukje panettone
Naast een bezoek aan de kerk voor de speciale Blasius-zegen moet de keel vandaag verwend worden met wat lekkers. In heel Italië is het traditie om vandaag de laatste restjes panettone op te eten. Samen met de zogenaamde Blasius-zegen die de Italiaanse pastoors vandaag uitdelen, zijn de Italianen dan in één hap van al hun verkoudheden en keelklachten af. Natuurlijk kun je een plak panettone bij de koffie nemen, maar mocht het laatste restje wat oudbakken zijn, maak er dan wentelteefjes van, volgens dit recept van Nigella Lawson.

Speciale taart voor San Biagio
In Cavriana, een kleine gemeente in de buurt van Mantova, in het noorden, zijn de laatste stukken panettone echter al lang verorberd. Hier bakt men een speciale taart voor San Biagio, de patroonheilige van deze plaats. Een eeuwenoude traditie, die ruim 450 jaar geleden ontstond en die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden.

In de dagen voorafgaand aan 3 februari worden er in heel Cavriana tal van taarten gebakken, waarbij elke familie zijn eigen ‘geheime’ ingrediënten toevoegt aan de basis van bloem en amandelen. De taarten worden cadeau gedaan aan familie en vrienden, maar een deel wordt bewaard voor de grote Fiera di San Biagio, een feestweek met tal van activiteiten die van eind januari tot na San Biagio wordt gehouden. Uiteraard wordt er dan ook een gigantische taart aangesneden (hier op een foto uit 2011), met in het midden het symbool van Cavriana, een geitje.

Cavrianafoto: Lastradasullecolline.it

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *