Home » Nieuws uit Italië » Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – gespiegeld licht in het dorpje Viganella
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – gespiegeld licht in het dorpje Viganella

Het Italiaanse dorpje Viganella (Piemonte), dat nog geen tweehonderd inwoners telt, werd een aantal jaar geleden wereldnieuws. Het dorpje had namelijk een ingenieuze oplossing bedacht voor de donkere winterdagen. Van eind november tot begin februari zagen de inwoners van het in een dal gelegen gehucht namelijk bijna geen zonlicht. De hoge bergen rondom maakten het voor de laagstaande zon onmogelijk om tot in het dal door te dringen.

Giacomo Bonzani, een architect en ontwerper van zonnewijzers, bedacht een slimme oplossing: hij bouwde een gigantische spiegel op 870 meter hoogte, op een bergtop boven het stadje. Deze spiegel reflecteert het zonlicht, zodat het stadje ineens in het licht baadt. De spiegel, met een oppervlakte van veertig vierkante meter, wordt bestuurd door een computer die precies de baan van de zon meet en de panelen van de spiegel steeds in de juiste hoek draait.

Viganella-spiegel-3

Hoe superslim Bonzani’s idee ook is, het werd in het dorp in eerste instante met argwaan ontvangen. Men had ’s winters nog nooit de zon gezien, waarom moest dat nu zo nodig veranderen. Ach ja, de Italianen – ze zijn zo lekker behoudend en argwanend als het om nieuwe uitvindingen gaat. Tot ze zien dat het inderdaad werkt, dan zijn ze trotser dan trots – zo ook in Viganella.

De spiegel is inmiddels verworden tot een soort attractie, waar veel mensen ’s winters naar komen kijken. Gelukkig zet de spiegel aan de bergwand ook nog elke winterdag de duisternis aan de kant. Viva il sole!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *