Home » Nieuws uit Italië » Slagroom en sensatie
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Slagroom en sensatie

Precies een week geleden mocht ik het allereerste exemplaar van mijn boek vasthouden. De dag ervoor had ik het al wel even op foto mogen bewonderen, maar daardoor duurden de 24 uur die me nog scheidden van het gedrukte boek alleen maar langer… Onderweg naar Eindhoven, waar uitgeverij De Boekenmakers is gevestigd, bedwong ik mijn ongeduld door nog een keer het stukje dat ik 10 maart schreef te lezen, met een fragment uit het boek De Pitch (Harry Kramp):

‘Er is maar één week echt leuk in het jaar als je een boek hebt geschreven. Dat is de week dat het boek net klaar is, dat het gedrukt en al op tafel voor je ligt te blinken, helemaal vers, en dat het zelfs nog ruikt naar de drukinkt en de Heidelberger pers. Een jaar lang ben je bezig geweest voor dit moment. Eerst een halfjaar achterelkaar doorgeschreven, in je dooie eentje terwijl je gewend was, zoals veel van jullie, om slechts in teamverband te werken. Dan herschrijven, redigeren, corrigeren. Voortdurend twijfelen of het wel goed genoeg is. Je las het en herlas het, maar altijd met een derde oog of het niet beter kon. Beter moest. […]

Dan begint die korte maar verrukkelijke week. Dan ga je in het geval van een boek eigenlijk voor het eerst genieten van een jaar werk. Ongestoord. Het ligt zelfs nog niet in de boekhandel. Ook nog niet bij een recensent. Dan is het alleen van jou. De maker. Dan lees je het zelf pas echt voor de eerste keer.’

Een paar uur later was het zover, en lag het boek ‘gedrukt en al op tafel voor me te blinken’. Veel tijd om daarvan te genieten was er echter niet, want er moest gesigneerd worden. Maar liefst 175 keer opende ik het boek en schreef ik een korte boodschap aan iedereen die mijn boek al bestelde. De eerste exemplaren waren uiteraard voor de vormgevers van Studio Denk, daarna volgden familie, vrienden en trouwe Ciao tutti-fans. Leuk om te zien wie er allemaal een of meerdere boeken had besteld!

Tussendoor was er alleen even tijd voor een snelle foto met de uitgever, David van Iersel, en een kopje thee met chocolade om de trillende handjes bij het signeren van de laatste exemplaren te voorkomen. Maar het resultaat mocht er zijn: stapels gesigneerde boeken, en nog een mooi rijtje gesigneerde exemplaren in de boekenkast. Wie nog een gesigneerd exemplaar wil, moet dus niet te lang wachten!

De terugreis was een beetje vreemd. Ik wilde niet uitgebreid mijn nieuwe boek gaan lezen in een drukke trein vol chagrijnige forensen. Die eerste lezing verdiende een feestelijker setting, vond ik. Pas afgelopen zaterdag was het zover. Door de grootste Ciao tutti-fans werd ik verrast met heuse Ciao tutti-taartjes! Ieniemienie-gebakjes met als bovenlaag de cover van mijn boek. Mijn boek!

Met elke hap werd het gevoel waar Kramp over schreef aangewakkerd en verheugde ik me meer en meer op die verrukkelijke sensatie van voor het eerst je eigen boek doorbladeren. Ik likte zorgvuldig de slagroom van mijn vingers en keek de kamer rond, op zoek naar het boek dat net nog op tafel lag. Jullie raden het waarschijnlijk al: het was in handen van de taartjesbakker, die het boek van voor naar achteren doorbladerde, stukjes las en foto’s bekeek.

De rest van de dag kreeg ik het boek niet meer terug. Die verrukkelijke sensatie van het voor het eerst lezen van mijn eigen boek moest dus wachten. En het wacht nog steeds, want allerlei werk vroeg om voorrang afgelopen dagen. Misschien dat het vanavond lukt, als ik ongestoord thuis ben. Dan is het alleen van mij. De maker. Dan lees ik het zelf pas echt voor de eerste keer.

Al geloof ik dat ik, in tegenstelling tot Kramp, veel meer geniet van alle eerste reacties van lezers. Het is zo leuk om te horen en lezen dat jullie genieten van de verhalen, tips en foto’s. Dát is pas een verrukkelijke sensatie!!!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

9 reacties

 1. Proficiat Saskia met dit prachtige boek! Geniet ervan!! Ci vediamo!

 2. Fantastisch, Saskia. De vormgeving alleen al is buitengewoon verrassend en nodigt uit tot genieten en heel lang nagenieten. Blijf alsjeblieft schrijven!

 3. Hoi Saskia,

  Ik heb je boek gisteren ontvangen. Zeker een boek om heel trots op te zijn!
  Ik heb er in gebladerd en me heerlijk laten meenemen naar al die mooie Italiaanse steden.
  Rome was atijd favoriet, maar ben nu ook heel nieuwsgierig naar Florence geworden!

  Groeten Jolanda

 4. Ciao Saskia, door deze blog werd ik er aan herinnerd dat je inderdaad de boeken zou signeren. Ik had het ongelezen bij de stapel voor Italië gelegd want ik wilde het bewaren voor de vakantie maar ik heb nu toch even naar je opdracht gekeken. Leuk hoor! En natuurlijk gaat hij mee, in de kofferbak!

 5. Saskia

  Het was een leuke verrassing toen ik na de vakantie mijn brievenbus opende en je boek bezorgd was……Het is een mooi boek geworden…Gefeliciteerd daarmee

  Marco

 6. Wat is het toch mooi geworden! Ton heeft het nu uit en vanavond ben ik aan de beurt!
  Ik had er beter twee kunnen bestellen :)!!! Ga zo door Saskia, we kunnen je echt niet missen met iedere dag een stukje Italie!

 7. Beste Saskia

  Wat een schitterend boek! Ik ben er heel blij mee. Elke dag neem ik het mee op de trein op weg naar het werk. Zalig om nog even in je boek weg te dromen alvorens de werkdag aan te vatten.

  Groetjes
  Peggy

 8. Het heeft even geduurd, want ik ben een ‘betaal-digibeet’ als het aankomt op PayPal en dergelijken… Gelukkig heeft m’n man me er doorheen geloodst 😉
  Ben benieuwd wanneer hij binnenkomt. Heerlijk: voorpret, vakpret, Viva Italia! Nogmaals (alvast) een heel fijne officiële boeklancering toegewenst de 10e mei en natuurlijk veel succes met je boek – dat maar vele vele lezers aangestoken mogen worden met het Italië-virus!
  Groetjes,

  Annewil

 9. Ciao Annewil,

  gelukkig dat je man je heeft geassisteerd, ik hoop dat de postbode ook behulpzaam is en het boek snel op je deurmat doet belanden. Benieuwd wat je ervan vindt!

  Hartelijks,
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *