Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Siciliaanse rolletjes in de ruimte

Er gaat hier op Sicilië geen dag voorbij zonder dat we een paar cannoli bestellen. Deze knapperige rolletjes gevuld met gezoete ricotta zijn nu een typisch Siciliaanse specialiteit, maar zouden ooit zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen.

cannolo-Sicilie

Wij nemen de cannoli vaak als ontbijt, bij een romige cappuccino, of als tussendoortje aan het einde van de middag, bij een sterke espresso die ons nog even wakker houdt voor het goedgevulde middagprogramma.

Naast een sterke espresso kregen we gisteren in Palermo ook een sterk verhaal voorgeschoteld bij het bestellen van onze cannoli. Er zouden namelijk drie Siciliaanse amateur-wetenschappers zijn geweest die begin februari een cannolo hebben gelanceerd, hup, de ruimte in.

Volgens de barman heeft dit trio een cannolo nagemaakt van fimo-klei (een echte cannolo zou namelijk al snel uiteenvallen). De cannolo werd gekoppeld aan een weerballon gevuld met helium en voorzien van een kleine camera, zodat alles gefilmd kon worden.

cannolo-Sicilie-ruimte

Vanaf de Rocca di Cerere, bij Enna, werd het Siciliaanse rolletje de ruimte in gelanceerd. De cannolo klom meteen de hoogte in, tot wel 30.000 meter. Hij vloog over Catania om uiteindelijk te landen in het dorpje Bompietro (Palermo). Dankzij de gps kon het team de cannolo makkelijk traceren en – na een klein oponthoud dankzij een kudde schapen – ophalen.

Het doel van dit Sicilian Space Program? Een grote glimlach toveren op het gezicht van de Sicilianen, die veel te vaak negatief in het nieuws komen. Reden genoeg voor Antonella Barbera, Fabio Leone en Paolo Capasso om met deze maffe stunt geschiedenis te schrijven en het eiland schitterende beelden van een vliegende cannolo na te laten. Kijk maar mee!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *