Home » Nieuws uit Italië » Raimondi en andere Italiaanse meesters in Rotterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Raimondi en andere Italiaanse meesters in Rotterdam

In het prentenkabinet presenteert Museum Boijmans Van Beuningen regelmatig wisselende tentoonstellingen. Dit najaar toont het museum een selectie werken van de zestiende-eeuwse graveur Marcantonio Raimondi, die regelmatig met Rafaël samenwerkte.

Marcantonio Raimondi – Mars, Venus en Cupido

Tijdens de Italiaanse renaissance ontstond een nieuwe belangstelling voor de klassieke mythologie en geschiedenis. De verhalen over de Griekse en Romeinse goden en helden, zoals onder meer verteld door Ovidius in zijn Metamorphosen, werden geliefd bij schilders en beeldhouwers. De beroemdste mythologische voorstellingen werden in het begin van de zestiende eeuw in Rome geschilderd door Rafaël en zijn leerlingen.

Vanaf 1510 werkte Rafaël nauw samen met de graveur Marcantonio Raimondi, die zijn ontwerpen met grote vaardigheid in prent bracht. Vanochtend zagen we hier al een mooi voorbeeld van, met De kindermoord te Bethlehem.

Raimondi’s vernieuwende graveerstijl leende zich bij uitstek voor het reproduceren van tekeningen en schilderingen. In het prentenkabinet toont Museum Boijmans Van Beuningen tot en met 13 januari 2013 gravures van Raimondi en zijn navolgers, zoals Giorgio Ghisi en Marco Dente.

Marcantonio Raimondi – Twee faunen dragen een kind

Naast Raimondi is de collectie van het Boijmans Van Beuningen verrijkt met ruim twintig werken in bruikleen, die worden tentoongesteld in een zeer verrassende, nieuwe opstelling, verdeeld over vijftig zalen in het Van der Steur-gebouw. Twee van de nieuwe werken zijn van Italiaanse meesters: Jongen met honden in een landschap (1565-1576) van Titiaan en Tintoretto’s Portret van een man (1547).

Titiaan – Jongen met honden in een landschap

Jongen met honden in een landschap is het enige schilderij van Titiaan in een Nederlandse collectie. De Venetiaanse meester schilderde de voorstelling aan het eind van zijn carrière, toen hij tussen de tachtig en negentig jaar oud was.

Jacopo Robusti Tintoretto – Portret van een man

Portret van een man van Tintoretto is (helaas) niet meer dan dat. Wie de Venetiaanse schilder heeft vereeuwigd weten we niet: zijn naam, zijn beroep, zijn leeftijd – allemaal onbekend. Zo blijft een van Tintoretto’s eerste portretten anoniem, maar misschien maakt dat dit doek alleen maar fascinerender. Aangezien we niet precies weten wie het was, staat niets onze fantasie in de weg…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *