Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rafaël versus Picasso

Staat Rafaël in Haarlem alleen in de schijnwerpers, in Vicenza deelt hij het podium met een groot aantal andere kunstenaars. De tentoonstelling Raffaello verso Picasso – Storie di sguardi, volti e figure, die tot en met 20 januari 2013 te zien is in de Basilica Palladiana, vertelt de prachtigste verhalen die verborgen zitten achter de gezichten en de blikken die door de grote meesters op doek zijn vastgelegd.

De meer dan honderd schilderijen die speciaal voor de tentoonstelling bijeengebracht zijn vertellen het verhaal van de schilderkunst, van hoe schilders steeds beter in staat waren gezichten en figuren tot in detail weer te geven. Dat begon min of meer bij Rafaël, die volgens de samenstellers voor het eerst in staat was ook de kleinste details perfect op het doek te krijgen, en eindigt bij Picasso, die diezelfde vorm teniet doet en een heel eigen, unieke interpretatie geeft aan vormen en figuren.

Rafaël en Picasso zijn zo als vertrek- en eindpunt gekozen voor een reis door de schilderkunst, waar we onderweg kennismaken met onder anderen. Botticelli, Bellini, Titiaan, Cranach, Rubens, Caravaggio, Rembrandt, Goya, Tiepolo, Van Gogh, Munch, Bacon en Matisse.

Vandaag alvast een virtueel voorproefje van de tentoonstelling:

Portret van een jonge man – Rafaël
Portret van een jonge man – Giorgione

Madame Roulin – Van Gogh
Dans in Bougival – Renoir
Bonjour Monsieur Gauguin – Gauguin
Caffè – Matisse

Anders dan de tentoonstelling bewaar ik de laatste schilder, Picasso, tot vanmiddag, omdat het portret dat van hem te zien is in Vicenza een apart eerbetoon verdient.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *