Home » Nieuws uit Italië » Rafaël in het Teylers Museum
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rafaël in het Teylers Museum

Vanaf gisteren is het Teylers Museum in Haarlem even omgetoverd tot Rafaëls Museum. Vanaf vrijdag a.s. is de grote tentoonstelling met in de hoofdrol veel schitterende werken van deze beroemde schilder uit de renaissance ook open voor het publiek.

Rafaello Sanzio, bij ons Nederlanders beter bekend als Rafaël, ontwikkelde zich tijdens zijn korte leven (1483-1520) van een vlijtige leerling uit de Italiaanse regio Le Marche (hij werd geboren in Urbino) tot een veelbelovend talent in Florence. Na zijn vertrek naar Rome groeide hij zelfs uit tot een van de grootste kunstenaars van zijn tijd, naast andere beroemdheden als Michelangelo en Leonardo da Vinci.

In dezelfde tijd dat Michelangelo zich op de Sixtijnse kapel stortte, begon Rafaël met de fresco’s voor de privévertrekken van de paus, de stanze, een bijzonder hoogtepunt van de Italiaanse renaissance. Hier kon hij, met behulp van een leger assistenten, zijn grote talent tot volle bloei laten komen.

Minstens zo beroemd is Rafaël vanwege zijn vele Madonna’s: schilderijen van Maria met het kind Jezus. Rafaëls Madonna’s laten die van tijdgenoten ver achter zich door hun serene uitstraling, hun schijnbare eenvoud en de perfectie in de weergave van dit oerbeeld in de westerse cultuur.

Beroemde tekeningencollectie
Het Teylers Museum heeft een internationaal befaamde tekeningencollectie met veel topstukken van Italiaanse en Nederlandse kunstenaars vanaf de 16de eeuw. De meest geruchtmakende aankoop in de geschiedenis van het museum was ongetwijfeld de verzameling van 1700 Italiaanse tekeningen die in 1791 vanuit Rome naar Haarlem werd verscheept. Deze collectie was oorspronkelijk afkomstig van koningin Christina van Zweden, die in de zeventiende eeuw in Rome verbleef. Haar collectie bevatte werken van onder anderen Michelangelo en 21 tekeningen van de hand van Rafaël en zijn atelier.

Tentoonstelling
De tentoonstelling presenteert 90 tekeningen van Rafaël en zijn leerlingen en twee schilderijen. De tekeningen zijn afkomstig uit de collecties van Teylers Museum en de Albertina in Wenen. Om de betekenis van Rafaëls oeuvre goed voor voetlicht te brengen, worden meerdere zalen ingericht met werk van de Italiaanse meester en zijn navolgers.

Het Teylers Museum wordt dus echt even Rafaëls Museum. Bezoekers kunnen de herkomst van Rafaëls manier van tekenen ontdekken en zien hoe hij in zijn grote atelier veel jonge kunstenaars heeft beïnvloed. Daarnaast maakt de tentoonstelling duidelijk hoe de tekeningen functioneerden in Rafaëls creatieve proces, hoe ze zich verhouden tot zijn fresco’s en schilderijen. Een spectaculaire multimediaruimte met daarin zijn belangrijkste schilderwerken, maakt de Rafaëlbelevenis compleet.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *