Home » Nieuws uit Italië » Rafaël en Raimondi
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rafaël en Raimondi

Het is alweer even geleden dat Rafaël figureerde op Ciao tutti. De laatste keer stond La Fornarina, de bakkersdochter, in de schijnwerpers – zijn minnares die wellicht ook zijn vrouw is weggeweest.

Vandaag een iets minder vrolijk onderwerp: de kindermoord te Bethlehem. Een afgrijselijk tafereel van een verschrikkelijk bevel, dat koning Herodes afkondigde toen hem ter ore was gekomen dat de ‘Koning der Joden’ in Bethlehem was geboren. Om te voorkomen dat deze koning ooit de troon zou bestijgen, gaf hij opdracht alle pasgeboren baby’s te vermoorden.

In het Teylers Museum is een schets te zien die Rafaël voor dit werk maakte. Op deze met rood krijt uitgevoerde studies wil de man links de vrouw van haar kind (dat niet is geschetst) beroven:

Hoewel het zijn idee was en hij ook alle voorbereidende werk deed, maakte Rafaël de tentoongestelde gravure uiteindelijk niet zelf. Hij liet dit laatste stadium over aan Marcantonio Raimondi, met wie hij vanaf 1510 regelmatig samenwerkte.

Marcantonio Raimondi – De kindermoord te Bethlehem (naar Rafaël), ca. 1510

De man die links op Rafaëls schets te zien is, is overigens een herhaling uit een van zijn andere Bijbelse voorstellingen, Het oordeel van Salomon, waarin er eveneens strijd gevoerd wordt om baby’s. Rafaël schilderde dit fresco op het plafond van de Stanza della Segnatura, in het pauselijk paleis (nu de Vaticaanse Musea) waar hij ook zijn beroemde School van Athene schilderde – die binnenkort aan bod zal komen.

Rafaël – schetsen voor Het oordeel van Salomon
Rafaël – Het oordeel van Salomon

Mede dankzij de overdracht van dit verhaal door Rafaël wordt de wijsheid waarmee Salomon zijn oordeel wist te vellen ook anno 2012 nog regelmatig aangehaald…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *