Home » Nieuws uit Italië » Prendiamo un caffè?
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Prendiamo un caffè?

‘Prendiamo un caffè?’ Oftewel: drinken we even een kopje koffie? Dat is in Italië zo ongeveer de standaard begroeting als je een vriend, bekende of collega op straat tegen het lijf loopt. Niks geen haastig ‘Hoe gaat het?’, dat vervolgens beantwoord wordt met een ‘Drukdruk, je kent het wel…’ Nee, de Italiaan neemt even tijd om te informeren hoe het nu echt met die ander gaat, maar dan wel onder het genot van een kopje koffie.

Ik schreef al eerder over de regels die de Italianen in acht nemen rondom het drinken van een kopje koffie – het is een strak geregisseerd gebeuren waarbij je als toerist lelijk door de mand kunt vallen. Nu ik weer een paar dagen in Rome was en volop mocht deelnemen aan deze koffiecultuur, bedacht ik dat het eigenlijk wel leuk zou zijn als we ook in Nederland wat meer tijd en aandacht aan het drinken van koffie – en tegelijk aan vrienden, bekenden en collega’s – zouden besteden. Want zeg nou zelf, die automaatkoffie is toch eigenlijk helemaal niet lekker? En wat is er gezelliger dan echt even bijpraten onder het genot van een kopje koffie?

Toen ik deze gedachten tegenover mijn reisgenoot uitsprak, werd ik op mijn schouders getikt door de koffiedrinkende man aan de bar die ik voor een Romein had gehouden. Niets bleek minder waar, het was een Nederlander die niets liever bleek te doen dan koffie drinken. Italiaanse koffie welteverstaan.

Aangezien hij, net als ik, helaas niet het hele jaar in Rome van koffiebar naar koffiebar kan wandelen om daar met vrienden bij te praten, besloot hij de Italiaanse koffie dan maar naar Nederland te halen. Als kenner was hij natuurlijk niet snel tevreden, dus er gingen heel wat kopjes doorheen voordat hij de meest bijzondere koffie proefde: Caffé Elena.

Caffè Elena is een Italiaanse koffiemelange uit het Italiaanse plaatsje Sanremo, in de provincie Ligurië. De koffiebranderij bestaat al sinds 1863, toen Sebastiano Elena besloot een koffiebranderij te starten die zich puur op kwaliteit richtte. Doordat de branderij altijd in handen van de familie is gebleven en de passie voor kwaliteitsbonen van generatie op generatie is overgedragen, is de ambachtelijke werkwijze van Elena sindsdien onveranderd.

Tot op heden wordt deze ambachtelijke werkwijze nog altijd gehandhaafd. Iedere ochtend om vier uur wordt bij Elena begonnen met het branden van de koffiebonen in een op olijvenhout gestookte oven met een constante temperatuur van 300 graden. Dit zorgt ervoor dat de bonen langzaam en tot de kern worden gebrand.

De bonen zijn bovendien geselecteerd op hun kwaliteit en gegarandeerd zonder toevoegingen gebrand. Geen vet om ze mooi te laten glimmen, geen water om ze zwaarder van gewicht te maken. Pure bonen, pure koffie!

Elke 10 minuten worden de bonen door de meesterbrander gecontroleerd. De gebrande bonen worden vervolgens 24 uur bewaard in juten zakken, waarna ze direct naar Nederland worden gestuurd. Zo blijft de smaak perfect en drink je thuis of op het werk een kopje koffie dat minstens zo lekker is als in een Italiaanse koffiebar.

Elena biedt drie verschillende melanges aan, die voornamelijk verschillen in de verhouding tussen Arabica-bonen (voor de zachte donkere smaak) en Robusta-bonen (voor het extra pittig karakter en het heerlijke crema-laagje). De melanges zijn verkrijgbaar via www.italiekoffie.nl

Wil je net als ik een kopje Caffè Elena uitproberen en je vrienden en familie een echt Italiaans kopje voorschotelen, dan kun je tot eind december 2010 profiteren van extra korting. Bij het afrekenen vul je dan de code ciaotutti1011 korting in – en dan staat niets het grote genieten meer in de weg!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Mooie gewoonte! Doen we effe een bakkie? Dat geeft wel aan dat je meer tijd wilt investeren in iemand anders. Maar meestal hebben we niet zoveel tijd, lijkt het wel. Graag gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *