Ontdek Italië op een Vespa!

Pinokkio is jarig!

Na het prachtige bibliotheekverhaal van ontdekkingsschrijver Michiel van Straten vanochtend, brengen we vanmiddag wederom een bezoek aan de bibliotheek waar hij het kostbare boekwerk Liber Abaci mocht inzien. Nu komen we echter voor het verjaardagsfeestje van Pinokkio, de eigenwijze houten marionet die afgelopen zaterdag maar liefst 131 jaar oud is geworden.

Op 7 juli 1881 werd het eerste verhaal over deze houten pop gepubliceerd in de Giornale dei Bambini (‘Kinderkrant’). Niemand had toen kunnen voorzien dat het verhaal over Pinokkio over de hele wereld gelezen zou worden en dat Walt Disney ooit een prachtige film zou maken met Gepetto’s creatie in de hoofdrol.

Om Pinokkio’s verjaardag te vieren, is er sinds afgelopen zaterdag een bijzondere expositie aan hem en aan de bedenker van het verhaal, Carlo Collodi, gewijd. In de Biblioteca Nazionale in Florence is onder andere het originele manuscript te zien, pagina’s vol met handgeschreven regels die het bekende verhaal vertellen.

Ook de eerste prenten van Pinokkio zijn te zien – een heel verschil met het koddige mannetje dat Disney er later (om precies te zijn in 1940) van maakte:

Pinokkio in de eerste geïllustreerde editie (1883), getekend door Enrico Mazzanti

Pinokkio uit Walt Disney’s gelijknamige film (1940)

De expositie ter gelegenheid van Pinokkio’s verjaardag is nog tot en met 27 oktober 2012 te zien in Florence. Voor de Pinokkiofans die voor die tijd niet in Florence komen; er is ook een digitaal Pinokkio-museum waar je de meest bijzondere uitgaven kunt bekijken, zoals dit mini-boekje met het hele verhaal van Pinokkio!

Voor wie deze zomer nog met kinderen naar Toscane gaat: eerder schreef ik al over het Pinokkiopark in Collodi, in de buurt van Lucca. Hier wandel je door het verhaal van Pinokkio, langs de vos, de krekel, de fee en de walvis. Een leuk dagje uit voor de jonge Pinokkiolezers!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *