Ga op pad met onze City Walks!

Op het nippertje ontsnapt

Het was groot nieuws: heel Italië bedekt onder een laag sneeuw. Waar in Nederland alleen het treinverkeer plat kwam te liggen, kwam in Italië het hele openbare leven tot stilstand. Musea gingen dicht, scholen sloten hun deuren en automobilisten lieten hun auto achter in de sneeuw. Diane Kuster vertelt over haar sneeuwervaring van vorige week, waarbij ze op het nippertje aan erger wist te ontsnappen…

foto: ANSA / Alessandro di Meo – via Fiat 500 Club Italia

‘Ik schrik wakker. Het is half zeven. Ik kijk naar buiten en zie tot mijn grote opluchting dat het nog niet sneeuwt. Ik sta op, drink koffie en ga naar buiten om de hond uit te laten. Op de bomen hangen A4-tjes met daarop een band getekend. Gisteren zag ik de polizia municipale (gemeentepolitie) druk bezig deze te bevestigen. Ik begreep eerst niet wat het betekende, maar er is sneeuw op komst en een A4-tje moet duidelijk maken dat je die wegen alleen in mag rijden met sneeuwkettingen. Fiuggi ligt op ongeveer 750 meter hoogte en het is heuvelachtig, dus de politie had het er druk mee. Wel onhandig dat je de A4-tjes vanuit de auto moeilijk kunt zien omdat ze zo hoog hangen.

Het is half acht en ik ben weer binnen in mijn warme huis. De stookkosten kunnen me even niet schelen, het is te koud buiten. En dan begint het; sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden. Helaas, vandaag kan ik niets doen, althans geen ‘giri’. Er is eigenlijk niet echt een goede Nederlandse vertaling voor, maar ‘fare i giri’ betekent letterlijk ‘rondjes maken’. Maar wat houdt dat nu precies in? Bureaucratische rompslomp!

Ik moest het paspoort van de hond ophalen bij het dierenziekenfonds in een dorp twintig kilometer verwijderd van Fiuggi, en helaas zijn ze vandaag alleen geopend van 8 tot 9 ’s morgens. 48 uur voordat ik mijn hondje mee het vliegtuig in neem, moet het beestje gekeurd worden en een bewijs van goede gezondheid krijgen. Dat moet ook in Nederland, alleen kan het bij elke willekeurige dierenarts. Hier moet je naar het dichtstbijzijnde ziekenfonds, want de staat moet ten slotte ook geld verdienen. De brief van de dierenarts is niet voldoende. Pff, een redelijke ramp op dit moment want de sneeuw verhindert me ernaartoe te gaan en er is een grote kans dat ze zelf ook niet aanwezig zijn.

De scholen blijven dicht, er is nauwelijks verkeer. Alleen een enkele durfal gaat de deur uit. De sneeuw blijft liggen want er mag niet gestrooid worden. Althans niet met zout, want dat zou het geneeskrachtige water dat hier vlakbij uit een bron komt kunnen vergiftigen. Waarom eigenlijk geen zand? Ik weet het niet, maar er wordt gesuggereerd dat de gemeente er geen geld voor heeft. Wel zie ik bulldozers die de sneeuw van de weg verwijderen, maar er valt te veel en de weg blijft onbegaanbaar.

De dag erna sneeuwt het gelukkig niet, maar alleen de hoofdweg is bruikbaar. Ik bel het dierenziekenfonds en vraag of ik alsjeblieft eerder langs mag komen dan ze’s middags geopend zijn. En gelukkig, de dienstdoende dierenarts wil zijn lunch eerder afbreken. Ik mag om 2 uur ‘s middags komen. Een uur lang heeft hij nodig om alle benodigde papieren voor de reis naar Nederland uit te printen, stempels te zetten en vast te nieten. Ik neem de bus vanuit Fiuggi naar Rome en haal opgelucht adem, geen sneeuw meer.

Maar het lot is me slecht gezind, de volgende dag begint het ook in Rome te sneeuwen. Hoewel het gaat om enkele centimeters, is de hele stad geblokkeerd. Het is een unieke gebeurtenis die 26 jaar niet meer is voorgekomen en jarenlang heb ik er naar verlangd Rome in de sneeuw te zien. Al die prachtig monumenten bedekt onder een witte laag, sneeuwballen gooien bij het Colosseum, heerlijk! Maar helaas kan ik er niet van genieten. De gehele stad ligt plat ten gevolge van 10 centimeter sneeuw.

foto: IlGiornale.it

De taxicentrale wil geen reservering voor de volgende morgen aannemen want ze weten niet hoe de weersomstandigheden zullen zijn. De burgemeester laat alle scholen en kantoren sluiten en verbiedt iedereen zonder sneeuwkettingen met een auto de weg op te gaan. Na een uur in de wacht gestaan te hebben, lukt het me eindelijk de volgende morgen een taxi te krijgen en ik kom wonder boven wonder op de luchthaven.

Ik ben slechts een van de weinigen; mijn vlucht vertrekt dan ook vijf uur later, maar ik ben al blij met mijn hond in Nederland te zijn aangekomen. Vrienden uit Fiuggi sms’en me. Er is meer dan een meter sneeuw gevallen en ze hebben 30 uur zonder electricteit gezeten. De hulp van het leger is ingeroepen. Wat een geluk dat ik op tijd ontsnapt ben!’

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Maar wat was het mooi in Rome met die sneeuw, wij waren smorgens vroeg om 5 uur al op straat om foto’s te maken en geen auto niets, alleen maar mensen die vol verbazing aan het rondkijken waren, een Super ervaring en dat taxi’s niet gaan enzo wel jammer, de metro ging wel, je hebt in ieder geval een belevenis gehad die vele mensen die er niet waren gemist hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *