Ontdek Italië op een Vespa!

Occhio! – Een lust voor het oog

Tekenen zat Italiaanse kunstenaars in het bloed. De Universiteit Leiden bezit een rijke collectie schetsen en tekeningen uit Italië die het mogelijk maakt om de verschillende facetten van de tekenpraktijk te belichten: van vlotte ontwerpschetsen tot figuurstudies en zelfstandige kunstwerken.

Taddeo Zuccaro

Met een fraaie selectie meestertekeningen biedt de tentoonstelling Occhio! Verborgen tekeningen uit Italië een interessante blik op de ontwikkeling van de Italiaanse tekenkunst tussen 1480 en 1800. Bijzondere stukken in de tentoonstelling zijn twee ontwerpen van Federico Zuccaro voor de fresco’s in de koepel van de Dom van Florence, oogstrelende pentekeningen van Guercino – Rembrandts evenknie in Italië – en een uiterst zeldzame, met goudverf gehoogde compositie van de hand van Jacopo Ligozzi.

Jacopo Ligozzi

Ligozzi’s tekening is door de kunstenaar zelf voorzien van een ‘deurtje’ waarop een deel van de tekening op een andere manier is ingevuld: ook dat maakt deze tekening tot een unicum. Er is ook werk te zien van Jan van der Straet en Paul Bril, die tientallen jaren in Italië verbleven en een wezenlijke bijdrage leverden aan de tekenkunst in Florence en Rome. In totaal bestaat de tentoonstelling ongeveer 40 bladen.

De tekeningen zijn tot en met 27 september 2012 te zien in de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, tijdens openingstijden van het gebouw. De toegang is gratis. Voor wie helaas niet in de gelegenheid is naar Leiden te reizen: de tentoonstelling is ook online te bezichtigen. Een klein voorproefje:

Koepelpaneel van de Duomo in Florence
Een tweede paneel van de koepel van de Duomo in Florence
Schets van Guercino
Tekening van Paul Bril

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *