Home » Nieuws uit Italië » Nieuwe kunst van Caravaggio – of toch niet?
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Nieuwe kunst van Caravaggio – of toch niet?

Afgelopen donderdag hielden kunsthistorici hun adem even in. Maurizio Bernardelli Curuz en Adriana Conconi Fedrigolli, twee Italiaanse onderzoekers, kondigden die dag aan dat ze maar liefst honderd nieuwe werken hebben ontdekt die toe te schrijven zijn aan Caravaggio.

Volgens de onderzoekers zijn de werken tussen 1584 en 1588 gemaakt door de grote meester, toen deze nog in de leer was bij Simone Peterzano, aan wie de werken eerst werden toegeschreven. Caravaggio studeerde en werkte in Peterzano’s atelier voordat hij zijn geluk in Rome ging beproeven.

De werken (veelal tekeningen en een paar schilderijen) zouden samen wel 700 miljoen euro waard zijn, aldus de twee onderzoekers. Vrijdag presenteerden ze hun bevindingen (die tevens gebundeld zijn in een omvangrijk e-book), maar de deskundigen twijfelen of de gevonden werken het inderdaad vroege Caravaggio’s zijn.

Het argument dat de twee onderzoekers hanteren als ‘bewijs’, is dat elke kunstenaar een eigen ‘geometrische canon’ heeft, een unieke manier waarmee gezichten en houdingen worden weergegeven. Volgens de onderzoekers wordt deze manier van schetsen tijdens de leerperiode al ontwikkeld en blijft een kunstenaar daar gedurende zijn hele carrière aan vasthouden.

De vroege schetsen die de onderzoekers aan Caravaggio toeschrijven, zouden veel van de geometrische canon van deze schilder laten zien. Om dit te verduidelijken, hebben de onderzoekers de karakteristieke kop van een oude man naast die van de oude vrouw op het doek Judith onthoofdt Holofernes gezet. De overeenkomsten zijn groot, dat valt niet te ontkennen, maar de verschillen zijn eveneens aanzienlijk. Oordeel zelf:

Foto’s: ANSA

Of de onderzoekers inderdaad echte Caravaggio’s – en daarmee goud geld – in handen hebben, is dus nog maar de vraag. De discussie hieromtrent is in elk geval een goede aanleiding om nog eens in het leven van de kunstenaar te duiken. Op Ciao tutti passeerde hij al een aantal keren de revue, onder andere met:

*Caravaggio – Een leven tussen licht en duisternis
*De laatste Caravaggio?
*Zwarte zon
*Caravaggio’s werken van barmhartigheid
*Een tocht langs alle Caravaggio’s in Rome

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *