Home » Nieuws uit Italië » Museumweekend tussen de godinnen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Museumweekend tussen de godinnen

Het is weer Museumweekend! Aan dit feestelijke weekend doen bijna 500 musea mee die vaak verrassende activiteiten organiseren. Thema dit jaar is Laat je verrijken door het museum. Ciao tutti tipt voor een bezoek dit weekend de tentoonstelling Waarom godinnen zo mooi zijn – Liefde en schoonheid in de oudheid in Het Valkhof in Nijmegen.

Parfum en cosmetica, spiegels en kapsels en met edelstenen ingelegde sieraden van goud en zilver. Jezelf mooi maken is niet alleen van deze tijd maar deed men ook al in de oudheid. Veel schoonheidsrituelen zijn zelfs onveranderd gebleven. Tijdens de tentoonstelling opent daar de godin van de liefde en schoonheid, Aphrodite (ook wel bekend als Venus), haar beautycase. Maak kennis met de schoonheidsidealen van de oudheid, ontdek de middelen die vrouwen toen hadden om zichzelf mooi en aantrekkelijk te maken en ervaar waarom godinnen zo mooi zijn.

Venus / Aphrodite

Antieke gezichtscrème
Uit archeologische vondsten en antieke teksten blijkt dat zalven, crèmes, make-up en parfums in alle antieke culturen op grote schaal werden toegepast. Met oogschaduw, rouge en lippoeder werden ogen, wangen en lippen verfraaid en werd indruk gemaakt op potentiële huwelijkspartners. Olie en parfum spelen een belangrijke rol bij de huwelijksrituelen: het verhoogde de verleidingskracht van de jonggehuwden en droeg bij tot de feestsfeer.

Cosmetische producten waren in de oudheid overigens niet alleen bestemd voor de levenden. Wanneer iemand stierf, werd het lichaam verzorgd met olie of zalf en met reukmiddelen, die ook tijdens de begrafenisplechtigheid een belangrijke rol speelden. In Egypte probeerde men zelfs het lichaam door mummificatie voor verval te behoeden. De Grieken gaven de doden vaak parfumvazen mee in het graf.

Romeinse gezichtshelm
Ga je samen met je man op pad en heeft hij Venus’ schoonheidsrituelen snel gezien? Geen nood, hij kan in hetzelfde museum een bijzondere replica van een ijzeren gezichtshelm uit het midden eerste eeuw bewonderen. De nieuwe reconstructie van deze helm geeft een goede indruk van het oorspronkelijke uiterlijk, dat bijzonder fraai en indrukwekkend was. Het is nog niet helemaal duidelijk of de gezichtshelm alleen een kostbaar statussymbool was of dat het ook in de strijd gebruikt werd. Misschien wel beide.

Het ijzeren masker van de helm was met een dunne laag zilver bedekt. De drie gaatjes op elke wang stellen waarschijnlijk tatoeages voor. zijn De knoppen van de klinknagels onder de oren zijn ingelegd met niëllo, een mengsel van zilver, lood en zwavel. Uit het onderzoek is gebleken dat het ijzer van het masker uit meerdere lagen bestond. Het gebruikte ijzer is nagemaakt en is o.a. beproefd door middel van schietproeven met een replica van een ballista, een Romeinse kruisboog. Het bleek bijzonder sterk te zijn.

 

© foto Carl Koppeschaar

Op de buitenzijde van de originele helm waren, geconserveerd in de corrosie van het ijzer, restanten van een kunstig vlechtwerk bewaard gebleven. Het bleek om paardenhaar te gaan dat met een soort lijm op het ijzer bevestigd moet zijn geweest. Welke kleur het gebruikte paardenhaar had, was helaas niet meer vast te stellen. In de reconstructie is ervoor gekozen om meer kleuren te gebruiken. Bij het maken van de replica bleek duidelijk hoeveel werk er in de bekleding van de helm ging zitten; waarschijnlijk kostte dit meer dan 150 uur! En dan is het maken van helm en masker zelf nog niet eens meegerekend…

De gezichtshelm van een Romeins soldaat en de gezichtscrème van Romeinse godinnen zijn te bewonderen in Het Valkhof in Nijmegen. De tentoonstelling Waarom godinnen zo mooi zijn – Liefde en schoonheid in de oudheid duurt tot en met 12 augustus. Tijdens het Museumweekend (14 en 15 april 2012) betaalt elke bezoeker slechts het symbolische bedrag van € 1. Daarna gelden de normale tarieven.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Salomé Philips

    Vanmiddag vlieg ik naar Rome waar ik een vijfdaagse training ga geven specifiek voor vijftigplussers. Ook wij zullen ons daar zeker laten verrijken 😉 Leuk dat je een blog wijdt aan de expositie “waarom godinnen zo mooi zijn”. Zeer zeker de moeite waard! Ik heb er zelf ook over geschreven. Dank je voor je inspirerende blogs. Het is iedere dag opnieuw genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *