Home » Nieuws uit Italië » Mijmeringen vanuit caffè bar Aretusa in Syracuse
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mijmeringen vanuit caffè bar Aretusa in Syracuse

Terwijl wij dromen van een weekje Syracuse, pakt Henk Strating juist zijn koffer weer om Syracuse te verruilen voor Nederland. Hij vertoeft er elk jaar een maand, van half december tot half januari, in deze Siciliaanse stad die volgens Cicero ‘de mooiste stad van de antieke wereld’ was.

Syracuse-Henk-Strating (1) Syracuse-Henk-Strating (6)

Henk begint elke dag bij caffè bar Aretusa. Gewapend met pen en papier, zodat hij kan schrijven over de alledaagse en bijzondere dingen die hij in Syracuse meemaakt. Tijdens zijn verblijf tikt hij elke dag een blog, of een mijmering zoals Henk het zelf noemt. Over het Piazza Archimede of over een oude man die op dit plein van zijn leven geniet. Over sneeuw op Sicilië en colbertjesweer, over samen eten en over orzo in plaats van caffè.

Syracuse-Henk-Strating (2)

Bij caffè bar Aretusa schreef Henk ook zijn bijdrage aan het boek Anders Werken (dat je via deze link gratis kunt downloaden als e-book).

Henk: ‘Anders werken begon voor mij letterlijk in de koffiebar. Sinds ik in 2007 als 52-jarige na dertig jaar dienstverband besloot als zelfstandige verder te gaan, ben ik van half december tot half januari altijd op Sicilië. In Ortigia, het historisch centrum van Syracuse, begin ik elke dag in caffè bar Aretusa. Daar ontdekte ik de kern van ‘anders werken’.

Natuurlijk ben ik niet de enige die de dag begint met een caffè bij Aretusa. Dat doet Enrico, de makelaar die boven de bar zijn kantoor heeft, ook. En Ignazio, de aannemer. En Paolo, die verderop een restaurant heeft. En Mariëtta, de Poolse serveerster. En Ramzi, van Tunesische komaf, die in zijn vaderland van toeristen twaalf talen heeft leren spreken, waaronder Nederlands! En natuurlijk Enzo Italia, anarchist nota bene, in wiens Enoteca Solaria iedereen elkaar later op de dag weer zal ontmoeten.

Syracuse-Henk-Strating (18)

Als je een van hen vraagt: ‘wat doe je?’ krijg je echt niet te horen wat voor werk er vandaag allemaal moet worden gedaan. Je krijgt verhalen te horen over het weer, de politiek, het concert van vanavond of de voetbalwedstrijd in het weekend. Werken is op Sicilië een onderdeel van het leven – dat uit veel meer dan werken alleen bestaat. En dan moet werken nog verdeeld worden over de betaalde baan (als men die heeft), deelname aan de informele economie en werk dat in en om eigen huis en tuin moet worden gedaan.

Maar, zal iemand tegenwerpen, wie betaalt al die verloren tijd die in caffè bar Aretusa met praatjes over het weer, de politiek, de sport en met het lezen van de krant wordt doorgebracht? Mijn vraag is dan: is het wel verloren tijd? Niet meer of minder, denk ik, dan de tijd die menig werknemer in Nederland ’s avonds en in het weekend uitgeteld op de bank of in bed doorbrengt om bij te komen van de schaduwzijde van ons traditionele arbeidsethos. Verloren tijd die in statistieken over onze hoge productiviteit niet wordt teruggevonden!

Syracuse-Henk-Strating (8)

Goed, ik heb de kern van ‘anders werken’ dus gevonden in een koffiebar. Dat is geen toeval. Door de dag daar te beginnen wordt werken haast ongemerkt opgenomen in het geheel van alle andere aspecten van het dagelijks leven. Als ik wel eens ergens overnacht om de volgende dag op tijd bij een klant te zijn, ervaar ik hetzelfde. Dat werken slechts één aspect van het leven is, niet per se meer of minder belangrijk dan alle andere aspecten.

Ik wens iedereen zijn of haar eigen koffiebar, al zijn jullie natuurlijk altijd ook welkom bij Aretusa in Syracuse. Doe Enrico, Ignazio, Mariëtta, Ramzi en Enzo dan mijn hartelijke groeten!’

Syracuse-Henk-Strating (20)

Anders werken is niet alleen verkrijgbaar als gratis e-book, maar ook als gedrukt boek via bol.com. Het perfecte leesvoer voor iedereen die het leven het liefst beschouwt vanaf een Italiaans terrasje 😉

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *