Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Lezen, lezen, lezen! – 2011

Herinneren jullie je het Italiaanse evenement Leggere, leggere, leggere! van maart 2010 nog? Duizenden Italianen gaven toen een boek weg aan een onbekende. Dit op initiatief van Alberto Schiariti, die het project de toepasselijke naam Leggere, leggere, leggere! (Lezen, lezen, lezen!) gaf. Schiariti wil met deze actie het lezen promoten, maar minstens zo belangrijk vindt hij dat mensen op deze manier dichter bij elkaar komen te staan.

De Belgische Margherita Mazzocchi, zoals haar naam al doet vermoeden van Italiaanse afkomst, plaatste vorig jaar een oproep op haar blog om in Nederland en België precies hetzelfde te doen. Ook dit jaar wil zij graag weer de aandacht vestigen op het belang van lezen en dus op dit evenement – en ik herhaal deze oproep graag op Ciao tutti.

Margherita Mazzocchi: ‘Het zou prachtig zijn als ook dit jaar op 25 maart velen – volwassenen en vooral kinderen – zich bij het initiatief aansluiten, dat tegelijkertijd in Italië, België en Nederland zal plaatsvinden: Lezen, lezen, lezen twee. Vorig jaar hebben meer dan 24.000 Italianen aan het evenement  deelgenomen en ook hier in het noorden hebben veel lezers enthousiast boeken uitgedeeld. Dit jaar zal het aantal deelnemers zeker groeien. Er zullen dit keer ook flashmobs georganiseerd worden, om in de straten van Brussel, Antwerpen en Mechelen de aandacht van de mensen te trekken.

We hebben vorig jaar al over het belang van de deelname aan Leggere, leggere, leggere! gesproken, in eerste instantie voor het lezen zelf, over hoe het lezen van een boek ons inwendig kan verrijken, over de plaatsen die we kunnen bezoeken in onze fantasie, in bijzijn van de personages van het verhaal. Misschien nog mooier is de mogelijkheid die het evenement ons biedt om verschillende mensen dichter bij elkaar te brengen met een eenvoudig, maar belangrijk gebaar: het schenken van een boek aan een vreemdeling.

Hiermee kunnen we mensen ertoe aanzetten, zelfs al is het maar voor een ogenblik, om na te denken over hoe belangrijk en mooi lezen is, maar ook om er met elkaar over te praten en van gedachten te wisselen over de bijzondere verhalen die in boeken verborgen zitten. Denk aan de verwondering bij diegene die zomaar een boek zal ontvangen… Dat zal zeker een mooie verrassing zijn, waarbij een glimlach niet onderdrukt zal kunnen worden!

In deze dagen, waarin we vooral over tragische gebeurtenissen in de wereld lezen, hebben we werkelijk behoefte aan goed nieuws. We moeten vooral ook onze kinderen het goede voorbeeld geven. We mogen niet vergeten dat deze wereld eens van hen zal zijn. Willen we niet nog een kleine poging doen om de wereld te verbeteren, buiten onze eigen kleine kring?

Waarom geen gebruik maken van dit evenement en zelf beginnen met dit eenvoudige gebaar? We kunnen beginnen met thuis te praten over het belang van elkaar tegemoet komen, over de vreugde om iets aan een ander aan te bieden, zeker als het gaat om iemand die we niet kennen. Dit kan heel eenvoudig, met een paar woorden, een groet, een glimlach, maar zeker ook met een bijzonder verhaal.

Zo tonen we aan onze kinderen dat we, als we dat werkelijk willen, iets goeds en moois voor de anderen kunnen doen. We mogen ze niet teveel voor de televisie of de computer zetten, maar zouden beter een samen een boek lezen, een oude maar dierbare gewoonte. Zo kunnen we hen doen dromen van een ‘menselijker’ wereld, laten we hen inslapen met een glimlach en misschien kan morgen een betere wereld voor allen zijn! We geloven erin!

We benadrukken dat er, zoals vorig jaar, één dag is uitgekozen, namelijk 25 maart, om het allemaal samen te doen; immers: één op zichzelf staande daad zal geen grote gevolgen hebben, maar vele daden samen kunnen de aarde doen beven! Op 25 maart zullen we, voor de tweede keer, in Italië, in Nederland en in België onze medemensen blij maken met een prachtig boek. Hierbij roep ik iedereen op een boek aan een onbekende te schenken. Met dit simpel gebaar kunnen we veel geluk verspreiden.’

Margherita en ik roepen jullie allemaal op om in aanloop naar 25 maart alvast een mooi boek uit te kiezen, zodat je je al kunt verheugen op het moment dat je deze bijzondere leeservaring aan iemand kunt schenken. Morgen verklap ik welk boek ik op 25 maart cadeau zal doen aan een stadgenoot, die ik ontmoet tijdens een kopje koffie, in de tram of zomaar bij het boodschappen doen. Dan kan iedereen al die mooie verhalen lezen, lezen, lezen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Heel mooi Saskia, een goed voorbeeld, zeker voor de kinderen.
    Ik ga eens kijken wie ik die glimlach kan schenken de 25e maart!
    Ciao, ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *