Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Leggere, leggere, leggere! – Lezen, lezen, lezen!

Duizenden Italianen zullen volgende week vrijdag een boek weggeven aan een onbekende. Dit op initiatief van Alberto Schiariti, die het project de toepasselijke naam ‘Leggere, leggere, leggere!’ (Lezen, lezen, lezen!) gaf. Schiariti wil met deze actie het lezen promoten, maar minstens zo belangrijk vindt hij dat mensen op deze manier dichter bij elkaar komen te staan. Tot nu toe hebben zich al meer dan 230.000 mensen aangesloten. Dat is echter nog lang niet genoeg, dus vandaar dat er nu ook buiten Italië aandacht wordt gevraagd voor dit sympathieke initiatief. Want wat is er nu mooier dan iemand blij maken met een boek?

De Belgische Margherita Mazzocchi, zoals haar naam al doet vermoeden van Italiaanse afkomst, plaatste vorige week een oproep op haar blog om in België precies hetzelfde te doen: ‘Het valt mij op hoe weinig boeken er worden gelezen. Er heerst een internetcultuur waardoor chatten voor velen belangrijker is geworden dan een boek in handen te nemen. Ook de televisie overheerst. In een boek kun je zoveel meer terugvinden dan op televisie of internet. Daarom richtte ik met enkele Vlaamse vriendinnen een Facebook-groep op waar we iedereen proberen aan te sporen meer te lezen.’

Op haar blog verwoordt ze het zelf als volgt: ‘Denken jullie ooit: ik zou een boek willen lezen, ik zou me even willen ontspannen met een boek in de hand en mijn fantasie de vrije loop laten; ik zou me eventjes willen verplaatsen naar andere tijden, andere plaatsen en gedurende enkele minuten de werkelijkheid de rug toekeren. Helaas slagen we hier niet altijd in, soms ontbreekt er een extra aansporing om ons verlangen te realiseren, lijken andere zaken belangrijker… Maar voor sommigen zal deze aansporing misschien binnenkort van buitenaf komen! Willen we misschien zelf eens iemand anders een duwtje in de rug geven? Inderdaad, jullie hebben het goed gelezen, iemand min of meer bij toeval. Een totaal onbekende die we op straat tegenkomen. Ofwel iemand die niet totaal onbekend is, omdat hij misschien sinds jaar en dag dezelfde trein neemt, dezelfde bus, de boodschappen doet in dezelfde supermarkt. Het zou evengoed de kassabediende van deze supermarkt kunnen zijn, tegen wie we gewoonlijk alleen goedendag zeggen. Voor één van deze personen kunnen we op 26 maart 2010 iets doen: we kunnen hen een boek in de hand stoppen, samen met een glimlach. Zorg ervoor dat je op 26 maart een boek bij de hand hebt, een verhaal dat je mooi vindt, met personages waar je van houdt. Vergeet die dag eventjes de ingebakken ongefundeerde schaamte, kies iemand uit en geef hem of haar je boek. Als we het met miljoenen samen doen, kunnen we de aarde doen beven. Met jullie hulp zou ik dit evenement overal willen verspreiden en delen. Ik zou graag hebben dat jullie het belang van dit gebaar overal doorgeven. Ik hoop dat jullie de eersten zijn die zullen begrijpen wat hier achter zit. Ik wil geloven dat cultuur de onwetendheid kan verslaan,’ zo schrijft Margherita Mazzocchi enthousiast.

Bij dezen wil ik de oproep van Alberto en Margherita ook hier in Nederland laten weerklinken: geef vrijdag 26 maart een boek dat je heeft ontroerd of heeft doen lachen aan een vreemde en kijk wat er gebeurt! Ik heb mijn boek al klaarliggen:  Thuis in Rome, van Rosita Steenbeek. Dan kan een van de marktmannen die me ’s ochtends altijd vrolijk fluitend begroet, een onbekende mede-Amsterdammer of de eigenaar van het koffiebarretje op het station meegenieten van zowel het Italiaanse initiatief als het leven in Rome…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

7 reacties

 1. Een Facebookgroep oprichten om het lezen te bevorderen, omdat je ‘in een boek zoveel meer terug kunt vinden dan op internet’?

  Zou het ironisch bedoeld zijn?

 2. Margheria Mazzocchi

  Grazie!
  Ciao a tutti!
  Margherita

 3. Wat een geweldig idee! Ik ga meteen een boek uitzoeken om weg te geven.

 4. Wat een leuk idee. Er is overigens nog een andere manier om boeken weg te geven, of door te geven. Ik stuitte afgelopen vrijdag op een ‘zwerfboek’. Het lag zomaar op een tafel in een zalencentrum. Kijk op http://www.bookcrossing.com. Een erg leuk idee. Ik weet al welk boek ik de wereld in ga sturen…. Succes!

 5. Margheria Mazzocchi

  Om de boodschap goed te kunnen verspreiden is Facebook een ideaal middel. Ik erken de grote invloed en macht van een medium zoals Facebook en waarom zou ik het niet gebruiken ? Het is een perfecte combinatie : het doel heiligt de middelen !
  Twee landen verbinden voor een gemeenschappelijk doel zonder internet is onmogelijk.
  Het is geen ‘humor’ , maar enkel een mooie grote droom!

 1. Pingback: Lees! Lees! Lees! « Woordenstroom

 2. Pingback: Lees! Lees! Lees! « WoolWork

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *