Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Latte art – de kunst van het versieren

Mijn bijna-buurman Carlo di Luca heeft afgelopen weekend mijn hart veroverd. Nu doet hij dat eigenlijk wel vaker: elke keer als ik voor of na het boodschappen doen even binnenwip om snel een kopje koffie aan de bar te drinken, weet hij me te verrassen met een sterke espresso (als ik nog erg veel moet doen) of een romige cappuccino (als ik de tijd heb om even te blijven hangen en mijn Italiaans bij te spijkeren). Hij lijkt altijd precies te weten aan welke soort koffie ik op zaterdagochtend behoefte heb. De slogan van zijn koffie is vast niet voor niets Il caffè che hai sempre desiderato (de koffie waar je altijd al naar hebt verlangd). Maar goed, afgelopen weekend dus. De marktmannen waren nog druk in de weer met het opzetten van de kramen, en ik had na een drukke week een enorme behoefte aan cafeïne. Op naar Carlo dus, dacht ik. Het was er nog rustig. Ik groette Carlo, bestelde een cappuccino en zette nietsvermoedend mijn lege boodschappenmand op de grond. Ik luisterde naar het sissen van het espressoapparaat, het lawaai van de melkopschuimer, het gerinkel van kop en schotel. En toen, toen zag ik eerst een enorme glimlach op het gezicht van Carlo en vervolgens de allermooiste cappuccino die ik ooit had gezien. In de schuimlaag van mijn cappuccino schitterde een heus kunstwerk.

Nu krijg ik in Italië regelmatig een cappuccino met hartje voorgeschoteld, maar eerlijk gezegd vind ik dat altijd een erg goedkope versierpoging. Zonder blikken of blozen roer ik meestal onder de verschrikte blik van de barista het hart van schuim door mijn cappuccino heen. Van Carlo begreep ik echter dat het versieren van een cappuccino (en dus niet van degene die hem gaat drinken) in Italië wel degelijk als kunstvorm wordt beschouwd. Latte art, zo wordt de speciale techniek genoemd waarmee je met opgeklopte melk een figuur creëert in de schuimlaag van een cappuccino. Hartjes, appeltjes, blaadjes, dieren – je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met wat warme melk vorm geven. Inmiddels is deze kunstvorm vanuit Italië uitgewaaierd over de rest van de wereld en worden er zelfs jaarlijks Latte Art Kampioenschappen georganiseerd, zowel in Nederland als in het buitenland. Dit jaar vertegenwoordigt Claudie Donderwinkel uit Nijmegen, de winnaar van het Dutch Latte Art Championship 2009, Nederland tijdens de wereldkampioenschappen Latte Art die in juni zullen worden gehouden in Londen.

Carlo vertelt gepassioneerd over deze versierkunst en schuift ondertussen de ene na de andere cappuccino met steeds een andere versiering over de toonbank naar mij toe. Stuiterend van de cafeïne vertrek ik, zonder boodschappen, naar mijn volgende afspraak: koffiedrinken met een vriendin. Na mijn enthousiaste verhaal bestellen we twee cappuccino’s, maar even later staren we diep teleurgesteld naar de kopjes die voor onze neus worden gezet. Geen enkele versierpoging… Vertwijfeld kijken we elkaar aan. Volgende keer gaan we naar Carlo!

Gerard Doustraat 224
1073 XC Amsterdam
                                                    

Meer info over latte art, tips & trucs en de Latte Art Kampioenschappen:

www.latteart.nl
www.world-latteart-championship.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *