Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Lady Manonna

Na alle feestelijkheden rondom de presentatie van mijn boek gaan we vandaag op Ciao tutti weer over tot de orde van de dag. Maar niet voordat ik jullie heb bedankt voor alle leuke reacties op de berichtjes van de afgelopen drie dagen. Ik glunder nog even lekker na!

Hemelvaart – Giotto
(te zien in de Cappella Scrovegni in Padua)

Hemelvaartsdag wordt lang niet overal in Italië even groot gevierd. Veel mensen die ik dit vertel, vinden dat vreemd. Vooral omdat Maria Hemelvaart, op 15 augustus, in elk Italiaans dorp, hoe klein ook, wordt gevierd. Ik wil vandaag niet ingaan op de verschillen tussen de Italiaanse tradities op beide dagen, maar – in weerwil van de betekenis van Hemelvaart – Maria in het zonnetje zetten.

Maar dan wel anders, zoals de titel van vandaag al aangeeft. Lady Manonna is de naam van een portrettenreeks van fotograaf Peete van Spankeren die vanaf morgen in de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort te zien is. Voor wie de woordspeling niet direct door heeft, de titel van de expositie is een samentrekking van Madonna en nonna (grootmoeder).

Voor deze serie portretten heeft Peete van Spankeren zich laten inspireren door de zeventiende-eeuwse Russische iconen. Deze iconen dienden vooral als voorbeeld voor de vorm waarin hij samen met styliste Monneke Peters een beeld neer wilde zetten: de Madonna als brengster van nieuw leven, met daarin besloten het verdriet en de vreugde die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.

De nadruk ligt op de tegenstelling jong-oud, het beeld van een oudere, wijze vrouw met de onbevangenheid van een jong kind. Om die tegenstelling zo groot mogelijk te maken, hebben beide kunstenaars gekozen voor grootmoeders (en in sommige gevallen zelfs een overgrootmoeder), in plaats van moeders,samen hun kleinkind. De zo goed als naakte kinderen met hun roze, ongeschonden huidje, steken schitterend af tegen de bedekte en doorleefde huid van de (over)grootmoeders.

Lady Manonna is te zien van 18 mei tot en met medio augustus 2012 (anders dan op bovenstaande poster staat; wegens succes blijven de Manonna’s langer hangen) in de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort. De expositie maakt deel uit van de fotobiënnale Fotostad033. Op de website www.033fotostad.com vind je niet alleen praktische informatie over de expositie, maar eveneens een overzicht van alle andere exposities die in Amersfoort worden georganiseerd. Al is Lady Manonna alleen al echt een bezoek aan Amersfoort waard!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *