Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Laatste Avondmaal van Warhol in Amsterdam

In de serie Meesterwerk van De Nieuwe Kerk is binnenkort Andy Warhols The Last Supper te zien, een knalroze weergave van Da Vinci’s meesterwerk.

Andy Warhol, The Last Supper, 1986, The Andy Warhol Museum, Pittsburgh. Founding Collection, Contribution The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Andy Warhol (1928–1987) maakte aan het einde van zijn leven een serie werken over het Laatste Avondmaal. The Last Supper is een van de topstukken uit deze serie. Het ruim zeven meter brede doek, dat volledig in het roze is uitgevoerd, behoort toe aan de collectie van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh. Het reist nu voor het eerst sinds 1987 naar Europa en schittert vijf weken in het hoogkoor van De Nieuwe Kerk.

Het Laatste Avondmaal is een van de meest geliefde onderwerpen in de kunst. De vroegste afbeeldingen stammen uit het einde van de vijfde eeuw. Het beroemdste Avondmaal is misschien wel het monumentale fresco van Leonardo da Vinci (1498) in de Santa Maria delle Grazie in Milaan, dat diende als Warhols inspiratiebron.

Da Vinci’s Laatste Avondmaal

In opdracht van een kunsthandelaar maakte Warhol in 1986 een serie doeken die gebaseerd zijn op dit fresco. Begin 1987 werden deze werken tegenover de Santa Maria della Grazie tentoongesteld. Niet lang na de opening van deze tentoonstelling, op 22 februari 1987, overleed Warhol in New York.

Gedurende Warhols leven waren slechts weinigen bekend met zijn intense geloofsbeleving, met zijn regelmatige kerkgang en de vele liefdadigheidsprojecten waar hij zich voor inzette. Het stond in schril contrast met zijn zorgvuldig gecreëerde imago van oppervlakkigheid en vluchtigheid.

Warhol zette in dit werk twee versies van het fresco naast elkaar om de figuren een andere lading te geven. De kleur roze koos hij wellicht vanwege de associaties met baby’s, vitaliteit, het leven. De figuren zijn zwart, als verwijzing naar de dood, in het bijzonder die van Jezus. Zijn dood staat vervolgens weer voor het eeuwige leven. Leven en dood zijn innig met elkaar verstrengeld. Warhol betoonde met dit werk ontzag voor Da Vinci’s meesterwerk, reikte een nieuwe manier aan om ernaar te kijken.

Warhols The Last Supper zal van 6 oktober tot en met 11 november 2012 te zien zijn in De Nieuwe Kerk, die dagelijks open is van 10.00 tot 17.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *