Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Befana – cadeautjes van een heks op een bezemsteel

Befana

Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen vannacht (dus in de nacht van 5 op 6 januari) verwend door la Befana, een oude heks die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen.

Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat la Befana een mandarijn, een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk. Net als bij Sinterklaas kan de grootte van de cadeaus nogal verschillen, en vaak bevat elke sok toch ook een beetje kolen of as – geen enkel kind is immers het hele jaar door braaf geweest.

Iedereen die La Befana ziet, krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden. Italiaanse kinderen weten dus niet precies hoe ze eruit ziet. Op de meeste afbeeldingen draagt ze een sjaal. Ze is altijd vies vanwege het roet dat zich in de schoorstenen bevindt. Volgens het liedje, dat in Italië uit volle borst gezongen wordt tijdens het ophangen van de sokken, is ze sjofel gekleed, met versleten schoenen en Romeinse klederdracht.

Befana (2)

Volgens de legende werd de oude heks lang geleden benaderd door de drie wijzen, een paar dagen voor de geboorte van Jezus. Ze vroegen haar of zij de weg wist, maar helaas kon de heks hen niet verder helpen. Toch vroegen de koningen of de heks hen wilde vergezellen op hun reis. De heks had hier niet zo veel zin in, maar bedacht zich toen de koningen alweer enige tijd op weg waren. Maar hoe ze ook zocht, ze kon de drie wijzen en Christus niet vinden en het verhaal wil dat ze nog altijd naar hen op zoek is.

Een andere legende vertelt dat la Befana een gewone vrouw was, die net als de meeste moeders erg veel van haar kind hield. Toen haar zoontje overleed, werd ze dan ook gek van verdriet. Toen ze hoorde over de geboorte van Jezus, besloot ze naar hem toe te gaan, ervan overtuigd dat hij haar eigen zoon was. Ze nam cadeautjes voor hem mee. Uit dankbaarheid geeft Jezus haar ook een geschenk: La Befana wordt de moeder van alle kinderen in Italië. Sinds die tijd brengt ze elk jaar in de nacht van 5 op 6 januari cadeautjes rond. Viva, viva La Befana!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *