Ga op pad met onze City Walks!

Kom in actie voor de tombe van de Gladiator!

Hollywood-acteur Russell Crowe kruist dit keer zijn zwaard om het graf van de Gladiator te redden. Hij heeft de petitie getekend om de tombe van de oude Romein op wie de film Gladiator is geïnspireerd, te behouden. Generaal Marcus Nonius Macrinus, zoals de volledige naam luidt van de Romein die door Crowe in deze beroemde film werd vertolkt, is weer even onderwerp van gesprek, net als hij ooit geweest moet zijn, toen hij nog door velen werd gevreesd of toegejuicht.

In 2008 werd zijn tombe ontdekt, maar vanwege beperkte budgetten is de stad niet in staat het enorme marmeren mausoleum langs de Tiber te laten restaureren. Volgens schattingen is er zo’n 2 tot 3 miljoen euro nodig om het graf te restaureren en voor het nageslacht te kunnen behouden.

De stad Rome heeft dat geld niet en heeft een oplossing bedacht die menig archeologenhart doet breken: men wil de tombe weer ‘toedekken’, alsof het graf nooit gevonden is. ‘Een goedkope manier om het probleem op te lossen en de tombe voor verval te behoeden, maar juist Rome zou trots moeten zijn op dit bijzondere erfgoed en er geld voor vrij moeten maken,’ aldus Russell Crowe in de Italiaanse krant La Repubblica. Hij wil hier een stokje voor steken en ervoor zorgen dat de tombe vakkundig gerestaureerd wordt.

Gelukkig is Crowe niet de enige die zich druk maakt om de tombe van zijn alter ego. Het Amerikaanse Instituut voor Romeinse Cultuur stelde een petitie op om ‘een van de belangrijkste ontdekkingen in jaren in Rome’ te kunnen behouden. In de petitie staat onder andere: ‘The site of the ‘Gladiator Tomb’ is one of overwhelming cultural and historic value not only for Italy but for all of humanity… we believe that the study of site should continue and the site should not be abandoned nor reburied. Currently, the funding of cultural heritage in Italy (and the world) is, indeed, lamentably lacking, but the ‘Gladiator Tomb’ site is exactly the sort of discovery that serves to remind us we need to support heritage sites beyond the initial excavation, discovery, and study.’

Wil ook jij dat de tombe van de gladiator behouden wordt, teken dan net als Russell Crowe en net als ik de online petitie via http://www.ipetitions.com/petition/save-the-tomb-of-the-gladiator-in-rome. Namens generaal Marcus Nonius Macrinus alvast bedankt!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *