Home » Nieuws uit Italië » Kleurrijke maskers, prachtig papier-maché en andere kunst
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kleurrijke maskers, prachtig papier-maché en andere kunst

Ciao tutti,

februari mag dan een wintermaand zijn, in Italië is het een van de kleurrijkste maanden van het jaar! Die explosie van kleur is vooral te danken aan het feestgedruis rondom carnaval – maar niet alleen. Ook voor niet-carnavalvierders valt er heel wat kleurrijks te ontdekken deze maand.

carnaval-Venetie

Kleurrijke maskers in Venetië
Vanaf 15 februari barst het feestgedruis los, allereerst in Venetië. Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers.

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt. Aan het hoofd van de stoet schrijdt een gevleugelde leeuw voort, als symbool van Venetië. De leeuw wordt gevolgd door twaalf Maria’s, verbeeld door twaalf mooie Venetiaanse meisjes die herinneren aan de twaalf jonge vrouwen die de Doge tijdens de Venetiaanse Republiek elk jaar ontving om ze te overladen met huwelijksgeschenken. De Maria’s gaan aan kop van een enorm lange stoet, die bestaat uit meer dan vijfhonderd figuranten – die vaak van heinde en verre komen om mee te mogen lopen. Rond 16.00 uur bereikt de stoet het Piazza San Marco, waarna het carnaval echt kan losbarsten.

carnaval-Venetie (2)

Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de Engel, op het Piazza San Marco. Een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen! Lees meer…

Prachtig papier-maché in Viareggio
In de Toscaanse kuststad Viareggio, de hoofdstad van het carnaval, barst het carnaval los op 16 februari. Tot en met 9 maart zie je hier tal van beroemdheden, reusachtige dieren en bijzonder mooi uitgedoste figuren op grote carnavalswagens voorbijtrekken. Stuk voor stuk zijn ze gemaakt van papier-maché. Een enorme klus voor de inwoners van Viareggio, waar ze zich bijna een heel jaar lang met hart en ziel aan wijden. Bijna, want tijdens de twee weken die het carnaval hier duurt, wordt er natuurlijk volop feest gevierd!

Lees meer over de hoofdstad van het carnaval…

carnaval-Viareggio

Nog meer kunst op Italiaanse bodem
In februari zijn er ook ontzettend veel mooie tentoonstellingen te zien op Italiaanse bodem. We tippen 5 tentoonstellingen met kleur in de hoofdrol:

1 Van Gogh Alive
Er is een aantal beroemde Nederlanders neergestreken in Italië. Vermeers meisje met de parel is tijdelijk in Bologna (maar daarover morgen meer) en Van Goghs penseelstreken kleuren de Fabbrica del Vapore in Milaan. Of penseelstreken, je zult hier geen originelen vinden, maar wel ruim 3000 afbeeldingen van Van Goghs kunstwerken, die op hoge resolutie worden geprojecteerd op groot formaat, waardoor je als het ware zo zijn schilderijen in loopt. Voor je het weet sta je aan zijn bed in zijn kamer in Arles of onder zijn zonnebloemen…

Van-Gogh-Alive

2 L’incanto dell’affresco
Van Van Goghs moderne meesterwerken naar de betovering van fresco’s in Ravenna. Hoewel deze stad beroemd is om haar mozaïeken, kun je vanaf 16 februari in het Museo d’Arte della città di Ravenna terecht voor de mooiste fresco’s, van kunstenaars uit de oudheid (Pompeï) en van beroemde grote namen als Giotto, Correggio en Tiepolo.

Fresco-ravenna

3 Liberty in Forlì
La Fondazione Cassa dei Risparmi di Forlì toont tot half juni de mooiste kunstwerken uit de Liberty-periode (ook wel Jugendstil of Art Nouveau genoemd). Met schitterende kunstwerken die je meenemen naar vervlogen tijden…

Liberty-Forli

4 Potloden voor Pinokkio 
We schreven eerder al over een paar tentoonstellingen in het stripmuseum van Milaan, Wow genaamd. Nu zetten ze Pinokkio in het zonnetje, tijdens de tentoonstelling 100 matite per Pinocchio (100 potloden voor Pinokkio), met een keur aan beeldmateriaal van dit bijzondere mannetje wiens neus groeit als hij liegt. Er is tot 23 maart 2014  – ongelogen – 130 jaar aan bijzonder beeldmateriaal te zien!

pinocchio

5 Michelangelo in zwart/wit
Juist door het ontbreken van kleur is deze tentoonstelling bijzonder! Ter gelegenheid van Michelangelo’s  450ste sterfdag , op 18 februari, zijn er in de Cappelle Medicee in Florence tot en met 15 maart grote zwart-witfoto’s te zien van Michelangelo’s David, zijn slaven en zijn beelden voor de Sacrestia Nuova. We nemen later deze week een kijkje, dus uitgebreid verslag volgt!

 Florence-Michelangelo

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *