Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

IXEA – het Romeinse woonwarenhuis

Sinds afgelopen weekend kun je in Venlo terecht bij de eerste Europese vestiging van IXEA, een Romeins woonwarenhuis. IXEA opent deze eerste vestiging in het Limburgs Museum. Je kunt er tot en met 31 december 2011 alles vinden voor je huis, maar dan in Romeinse stijl!

IKEA vertelt ons hoe we onze woning moeten inrichten. In een IKEA-winkel kunnen we de zit van stoelen uitproberen, het gemak van de keuken testen, op een bed gaan liggen en voelen hoe een tapijt voelt als je op blote voeten loopt. Precies hetzelfde kan in de IXEA, het Romeinse woonwarenhuis. Toegegeven, IXEA is een stuk kleiner dan IKEA, maar ook hier kun je rondkijken, op een stoel zitten, het comfort van een bed testen, kasten openen, rondneuzen in een keuken en gebruiksvoorwerpen beetpakken.

Overal in IXEA kom je de bekende blauwe en gele kleuren tegen, waar je zo blij en kooplustig van wordt. Foto’s van beroemde designers uit Rome attenderen je op nieuwe ontwerpen. Bij de entree krijg je een potloodje en liniaal. Je volgt de uitgezette route en komt langs stellingen met aantrekkelijke aanbiedingen. Je kunt rondlopen in de keuken, slaapkamer of living van het ideale Romeinse huis – en voor de workaholics onder ons: er is zelfs een klein kantoor.

Richtingaanwijzers dirigeren je via een kortere weg naar de uitgang en in het restaurant worden heerlijke Romeinse maaltijden aangeboden. De ballenbak is helaas dicht: de slavinnen die normaliter op de kinderen passen, staken voor betere arbeidsvoorwaarden.

De bezoekers van IXEA zullen verbaasd staan. Het is als een bezoekje aan de IKEA, maar dan net even anders. Je herkent een keuken, maar waar normaal het fornuis staat, brandt nu een houtvuur. Nog vreemder is het open toilet in de keuken dat ook nog eens voorzien is van een huisaltaar. In de woonkamer staan geen stoelen, wel aanlegbedden. De loungeliefhebbers zullen er niet weg te slaan zijn. Voor een leuk behangetje kun je niet terecht in IXEA. Wel voor prachtige fresco’s.

Nog verbaasder zullen de bezoekers zijn als ze de labels bekijken aan de stoelen, bedden, kasten en tafeltjes. Behalve de inmiddels al vertrouwd klinkende modellennamen als Venus, Lupus en Sabina, staan ook de prijzen vermeld. Alles in IXEA is namelijk te koop. Het zijn zorgvuldig vervaardigde replica’s die door de bezoekers direct kunnen worden meegenomen of worden besteld. Ze zijn vervaardigd op basis van originele meubels die zijn opgegraven in Herculaneum, naar voorbeelden van fresco’s uit Pompeji en reliëfs van de sarcofaag van Simpelveld.

De Romeinen waren liefhebbers van fingerfood. Ze aten met de hand en de maaltijden werden geserveerd in kleine kommen. Wijnglazen kenden ze niet. De Romeinen dronken wijn, overigens meestal aangelengd met water, uit grote drinkbekers. Pure wijn was meer iets voor de barbaren. Als fijnbesnaarde Romein wilde je natuurlijk niet voor barbaar aangezien worden…

Is dan alles nep en namaak in IXEA? Nee, in kleine vitrines worden originele Romeinse gebruiksvoorwerpen getoond. Aan de hand van korte films wordt achtergrondinformatie gegeven over het dagelijks leven van de Romeinen. Daar zie je de echte potten en pannen, glazen, flessen, allerlei speelgoed en fragmenten van fresco’s.

Nieuwsgierig? Ga dan zelf een dagje Romeins shoppen bij IXEA! Kijk voor meer informatie, openingstijden etc. op www.ixea.nl

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *