Home » Nieuws uit Italië » Italië viert Verdi’s 200ste verjaardag
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italië viert Verdi’s 200ste verjaardag

Giuseppe Verdi, een van Italiës grootste operacomponisten, zou dit jaar zijn 200 lentes vieren. Op 10 oktober 1813 zag deze maestro di musica het licht in Le Roncole (Emilia-Romagna), op dat moment nog niet wetende wat hij teweeg zou brengen in de wereld.

De ‘Zwaan uit Busseto’, zoals hij liefkozend genoemd wordt, wist gedurende zijn 87 levensjaren maar liefst achtentwintig opera’s te componeren, waaronder klassiekers als Rigoletto, Falstaff en Otello. Waarschijnlijk klinkt Aida je het bekendst in de oren. Verdi componeerde deze beroemde opera rond 1872 op verzoek van de Egyptische onderkoning. Later vormde zijn verhaal de basis voor de gelijknamige musical van Elton John en Tim Rice.

Dit jaar staat de Italiaanse muziekscene vanzelfsprekend in het teken van Verdi, tijdens het zogenaamde Verdi-jaar. Als een van de voormalige thuishavens van Verdi’s opera’s zet La Fenice in Venetië de componist het hele jaar in het zonnetje. Vanaf 1844 stond dit operatheater namelijk dertien jaar lang garant voor premières van zijn composities, waaronder Ernani  en La Traviata. Afgelopen jaar trapte La Fenice het operaseizoen al af met een uitvoering van Verdi’s Otello, gebaseerd op de gelijknamige tragedie van Shakespeare.

Bovendien bracht Gabriele Lavia vorige maand I Masnadieri ten tonele, dat lovende kritieken van het publiek ontving. Maar daarmee zijn nog niet alle 200 kaarsjes uitgeblazen. Het prachtige podium van La Fenice maakt ook plaats voor een speciaal concert op Verdi’s geboortedag. Andere initiatieven die Venetië in 2013 voor ons in petto heeft, worden later dit jaar pas bekend gemaakt. Voor nu zeggen we alvast Auguri, maestro!

Alhoewel andere Europese landen zijn verjaardag ook vieren, hebben de Verdi-festiviteiten in Italië een speciaal tintje. Verdi was namelijk dol op zijn geboorteland. Niet voor niets verwerkte hij de zin Avrai tu l’universo, resti l’Italia a me (je mag de hele wereld hebben, zolang Italië voor mij overblijft) in de openingsscène van zijn opera Attila.

Verdi

Zijn melodramatische, harmonieuze melodieën voeren je mee en laten je voor een tijdje niet meer los. De meningen over zijn composities zijn echter niet allemaal onverdeeld positief. Sommige muziekcritici vinden zijn melodielijnen te simplistisch en technisch onderontwikkeld, maar dat neemt niet weg dat Verdi uniek in zijn soort was. Wat vind jij? Luister bijvoorbeeld naar zijn vaak als Italiaans volkslied geopperde muziekstuk Va, pensiero sull’ali dorate (Het Slavenkoor) en en oordeel zelf.

Bereid je voor op een muzikale ervaring tijdens een stedentrip naar Venetië. Kijk eens bij Oh-Venice voor accommodatiemogelijkheden tijdens je vakantie. Zij bieden namelijk mooie appartementen in het hart van de drijvende stad. Zo kun je overnachten in de buurt van de Rialtobrug of het Piazza San Marco, met La Fenice om de hoek. Misschien hoor je in de verte wel de wonderschone klanken van il grande maestro d’Italia

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *