Home » Nieuws uit Italië » Italië in New York
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italië in New York

Dit jaar maken we niet alleen veel plannen voor reizen naar en door Italië, maar ook voor een stedentrip New York. Met een blog over de culinaire kant van Bologna, won Saskia twee tickets naar The Big Apple. Broer Paul, die in New York net zo thuis is als wij in Italië, mag mee.

Uiteraard staat ook het Italiaanse New York op het programma, met een bezoek aan Little Italy, een culinaire speurtocht langs elke vierkante meter van Eataly en tal van Italiaanse restaurants.

Eataly-New-York© foto: Eataly

Wellicht kunnen we in het Guggenheim ook nog de tentoonstelling ‘Italian Futurism’ meepikken. Deze expositie, die zoals de tentoonstellingsposter ook laat zien mogelijk wordt gemaakt door het Italiaanse koffiemerk Lavazza, brengt voor het eerst een overzicht van kunstwerken uit het Italiaanse futurisme in New York.

Lavazza

Deze stroming ontstond precies 105 jaar geleden, op zaterdag 20 februari 1909, toen Filippo Tommaso Marinetti de wereld zijn futuristische manifest aanbood via de beroemde Franse krant Le Figaro. Marinetti schreef: ‘Juist vanuit Italië slingeren wij ons uiterst gewelddadige en opruiende manifest de hele wereld in het gezicht. Wij zijn het ‘futurisme’ aan het stichten omdat we ons land willen bevrijden van een stinkende steenpuist van professoren, archeologen, toeristengidsen en antiquairs.’

Italian-Futurism-New-YorkFortunato Depero, Gratticieli e tunnel, 1930
© MART, Archivio Fotografico

In het Guggenheim zijn meer dan 300 werken te zien die gemaakt zijn tussen 1909 en 1944. Met schilderijen, beelden, design, keramiek, mode, film, reclamemateriaal, gedichten, muziek en theater biedt de expositie een divers beeld van deze bijzondere kunststroming. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2014. Eens kijken of we nog voor die tijd onze koffers kunnen pakken, maar vandaag alvast een virtueel voorproefje:

Italian Futurism-exh_ph03 Italian Futurism-exh_ph06 Italian Futurism-exh_ph12 Italian Futurism-exh_ph32 Italian Futurism-exh_ph47foto’s: Kris McKay © Solomon R. Guggenheim Foundation
Manifestazione interventista GM8
Carlo Carrà – Interventionist Demonstration (Manifestazione Interventista), 1914
© 2014 Artists Rights Society (ARS), New York / SIAE, Rome
X.2011.897
Francesco Cangiullo – Large Crowd in the Piazza del Popolo (Grande folla in Piazza del Popolo), 1914
© 2014 Artists Rights Society (ARS), New York / SIAE, Rome
Prampolini_1928_1
Enrico Prampolini & Maria Ricotti – Program for the Theater of Futurist Pantomime (Théâtre de la Pantomine Futuriste)
foto: Jean-Daniel Chavan
Masoero1_copiastampa
Filippo Masoero – Descending over Saint Peter (Scendendo su San Pietro), ca. 1927–37
Touring Club Italiano Archive

Uiteraard doen we t.z.t. uitgebreid verslag van ons Italiaanse bezoek aan New York. Tot die tijd zijn tips voor leuke adresjes meer dan welkom!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *