Ga op pad met onze City Walks!

Italië – feesten, tentoonstellingen en andere events in september & oktober 2015

We weten als geen ander hoe leuk het is om samen met de Italianen feest te vieren. Om mee te joelen tijdens een lokale boogschietwedstrijd, om de ezels in Asciano naar de finish te fluisteren of om de kleuren van de koninginnenrace op het Canal Grande vast te leggen.

Maar we genieten ook van alle nieuwe tentoonstellingen die er te zien zijn. Je zou het misschien vergeten in een land waar bijna elke straathoek een monument huisvest, maar er is ook veel moois te zien tijdens actuele exposities, shows en ander tijdelijk spektakel.

evenementen-Italië-najaar-2015-2

Uiteraard willen we jullie graag laten meegenieten van al dat moois. Daarom tippen we in deze blog de leukste, mooiste en bijzonderste feesten, tentoonstellingen en andere tijdelijke zaken die je niet mag missen als je in september of oktober in Italië bent.

Regata Storica, Venetië
Elke eerste zondag van september (dit keer op 6 september) ziet het Canal Grande in Venetië letterlijk zwart van alle gondels die op het water dobberen. Dan wordt namelijk de koninginnerace van het Canal Grande gehouden: de Regata Storica.

Regata-Storica-Venetië-2

Voorafgaand aan de roeiwedstrijd is er een gondeloptocht waarin oude, bijzonder gedecoreerde gondels de hoofdrol spelen. Daarna volgen de echte roeiwedstrijden. Het spits wordt afgebeten door de regata dei giovanissimi. Dan zijn de vrouwen aan de beurt, tijdens de regata delle donne. Vervolgens mag er gejuicht worden voor boten uit de omliggende streken, tijdens de regata delle caorline.

Tot slot gaan de echte gondeliers van start. Tijdens een spannende regata dei campioni glijden ze over het water. De boten vertrekken vanaf de Riva degli Schiavoni. De finish ligt tegenover Ca’Foscari, waar een soort drijvende historische tribune in het water is geplaatst. Daar worden de winnende gondeliers gehuldigd.

Regata-Storica-Venetië

Ook in Venetië: het FilmFestival, van 2 tot en met 12 september

film-festival-Venetië

Wolkenlift in de Duomo van Milaan
Elk jaar op 14 september vindt er in Milaan een belangrijke gebeurtenis plaats. Sinds 1576 gaat er dan een lift de nok van de Duomo in. Deze lift heeft de vorm van een wolk en wordt daarom in het Milanese dialect Nivola genoemd. De wolk heeft een soort baldakijn, versierd met engelen, kaarsen en een gouden kruis. Het hele gevaarte wordt de lucht in gehesen zodat de aartsbisschop van Milaan een spijker van het kruis van Jezus kan pakken, die zo’n veertig meter boven het altaar wordt bewaard.

wolkenlift-Milaan-Duomo

Ook in Milaan: de altijd stijlvolle en spectaculaire Fashion Week (van 23 tot en met 29 september), Expo 2015 (nog tot en met 31 oktober) met een unieke Arts&Foods tentoonstelling in het Triennale Design Museum (die we komende week uitlichten), een schitterende expositie over Giotto (waar we ook nog een blog aan zullen wijden), de expositie La Grande Madre (die eerder in Parma te zien was), de tentoonstelling ‘Natura. Mito e paesaggio nel mondo antico’ (die nog te zien is tot en met 10 januari 2016) en het Milano Film Festival (van 10 tot en met 20 september).

Giotto-Milaan-Italië

Musica in città
Zowel in Turijn als in Milaan kun je in september genieten van muziek in de stad, met veel concerten op tal van plekken, van kerkjes tot befaamde concertpodia. Veel concerten zijn gratis, voor andere wordt een kleine bijdrage gevraagd. Op de website van MITO SettembreMusica vind je het complete programma.

Mito-settembre-musica-Turijn-Milaan

Rafaël, de zon van de kunst in Turijn
Vanaf 26 september schittert Rafaël in La Venaria in Turijn. Tijdens de tentoonstelling ‘Raffaello, il solde delle Arti’ bewonder je een reeks aan kunstwerken die Rafaëls artistieke carrière illustreren en maak je kennis met de kunstenaars die hem inspireerden, zoals Perugino, Pinturicchio en Luca Signorelli.

Rafaël-La-Venaria

Er zijn werken te zien uit de Vaticaanse Musea, uit Galleria Borghese, uit de Galleria degli Uffizi, uit de Galleria Nazionale delle Marche (Rafaël werd immers in Urbino geboren), uit het Victoria and Albert Museum (in Londen) en tal van andere grote musea in binnen- en buitenland. De expositie is te zien tot en met 24 januari 2016.

Ook in Turijn dit najaar: Mirò in het Palazzo Chiablese, Monet in het GAM, Franse schilders uit de Hermitage in het Palazzo Madama, het Gelato Festival (24 tot en met 27 september)

Gelato-Festival-Italië-Amsterdam (5)

Rafaël in Rome
Rafaël staat, samen met Parmigianino en Barocci, ook in het middelpunt in de Musei Capitolini in Rome, tijdens de expositie ‘Raffaello Parmigianino Barocci’, die vanaf 2 oktober te zien zal zijn.

Luchtballonnen boven Ferrara
Het Ferrara Balloons Festival is het grootste luchtballonfestival in Italië en een van de mooiste ter wereld. Elk jaar komen er meer en mooiere luchtballonnen om de hemel boven de schitterende renaissancestad Ferrara (die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat) te kleuren. Kijken naar het ballonnenspektakel kan dit jaar van 11 tot en met 20 september.

Ferrara-Balloons-Festival

Begin september verandert ook de lucht boven het stadje Urbino (Le Marche) in één groot kleurenpalet, dit keer niet door luchtballonnen maar door talrijke vliegers, die tijdens La Festa dell’Aquilone tot grote hoogte stijgen.

Opening Museo dell’Opera del Duomo in Florence
Men is druk bezig met het inrichten van het nieuwe Museo dell’Opera del Duomo in Florence, dat eind oktober zijn deuren moet openen. Fotograaf Claudio Giovannini was er al om even een kijkje te nemen bij de inrichtingswerkzaamheden:

nieuw-museum-Opera-Duomo-Florence (1) nieuw-museum-Opera-Duomo-Florence (2) nieuw-museum-Opera-Duomo-Florence (3)foto’s: Claudio Giovannini | Grande Museo del Opera, Florence

Ook in Florence: Magnificent (tot 31 oktober), Da Vinci Alive (tot en met 1 november), The Medici Dynasty Show, Dalí meets Dante (tot en met 27 september), Human bij het Forte di Belvedere (nog tot en met 27 september), Bellezza Divina (vanaf 24 september te zien in het Palazzo Strozzi), de finale van het Gelato Festival (1-4 oktober) en werken van Jeff Koons in het Palazzo Vecchio (in oktober)

Magnificent-Firenze-Palazzo-VecchioFlorence (8)

Schot in de roos in Sansepolcro
Het Toscaanse Sansepolcro (in de buurt van Arezzo) is vooral beroemd vanwege de Palio della Balestra, die sinds 1594 wordt gehouden. De lokale boogschutters verzamelen zich op de tweede zondag van september op het Piazza Torre di Berta, onder toeziend oog van de dorpelingen die allemaal zijn uitgedost in schitterende historische kostuums.

Sansepolcro

Ze nemen het niet op tegen elkaar, maar tegen de boogschutters van het in Umbrië gelegen Gubbio. Dat gaat gepaard met een hoop ceremonieel vertoon, zoals het zegenen van de kruisbogen en kleurrijke demonstraties vaandelzwaaien.

Koppige koersers
In Asciano, een dorpje in Toscane, vindt op de tweede zondag van september de Palio dei Ciuchi plaats, een ezelrace. Wat in de jaren tachtig is begonnen als een parodie op de Palio van Siena, is inmiddels uitgegroeid tot een serieus evenement dat de sfeer in het stadje aardig in zijn greep houdt.

Piemonte is dit najaar het toneel van maar liefst twee Palio’s, in Asti en in Alba. Die lichten we komend weekend nog apart uit.

Asti-Piemonte-Palio (10)

L’Eroica – heldenrace in Toscane
Een van de meest bijzondere wielerraces ter wereld wordt elk jaar op de eerste zondag van oktober in Toscane gereden. De race is onder andere zo bijzonder omdat de route de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, witte straten, voert.

Maar niet alleen het parcours is bijzonder; ook de fietsen waarop de deelnemers rijden, zijn niet de eerste de beste exemplaren. Elk stalen ros moet gemaakt zijn vóór 1987.

Eroica-Toscane

Als je beide gegevens bij elkaar optelt, is de naam van het evenement, ‘de heroïsche’, niet meer dan terecht gekozen. Het met goed gevolg afleggen van het parcours is een prestatie op zich. De amateurrenners tonen zich ware helden op het stoffige parcours, zoals de naam terecht in herinnering houdt.

La Barcolana – de grootste zeilrace ter wereld
Elke tweede zondag van oktober wordt in Trieste (Friuli-Venezia Giulia) de grootste zeilwedstrijd ter wereld gehouden, La Barcolana. Deze gigantische zeilrace vindt plaats in de Golf van Trieste.

Barcolana

De hele week voorafgaand aan de race staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal. Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen 51 zeilboten de strijd op het water met elkaar aan. Nu doen er zoveel boten mee dat we ze niet meer kunnen tellen…

Cheese!
In Slow Food-stad Bra (Piemonte) komen tussen 18 en 21 september zo’n 250 kaasmakers bij elkaar tijdens Cheese! Ze komen niet alleen om hun kazen te showen – je kunt ook volop proeven. Uiteraard zijn alle Italiaanse kaassoorten vertegenwoordigd, maar je kunt hier ook een aardig hapje over de grens eten.

Cheese-Bra

Het dorpje Gorgonzola (Lombardije) viert in september twee dagen lang feest ter ere van de lokale beroemdheid: la gorgonzola. Maar weinig mensen weten dat deze blauwschimmelkaas van oorsprong afkomstig is uit het stadje Gorgonzola, onder de rook van Milaan.

De inwoners claimen de enige echte gorgonzola te maken, naar een traditioneel recept uit het jaar 879 (!) dat ze niet prijsgeven. Tegenwoordig is het gebied waarin de schimmelkaas mag worden gemaakt iets groter, maar de kaas heeft nog steeds een beschermde oorsprongsbenaming (DOP).

gorgonzola

Uiteraard kun je tijdens het Gorgonzola Festival volop proeven, maar er zijn ook demonstraties waarbij je kunt zien hoe gorgonzola nu wordt gemaakt.

Chocoladeparadijs Perugia
Van 16 tot en met 25 oktober voelen inwoners en bezoekers van Perugia zich een paar dagen als Sjakie in de chocoladefabriek. De stad staat dan namelijk helemaal in het teken van chocolade, tijdens Eurochocolate, met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol.

chocolade-hart

Als er in Napels maar bloed vloeit…
San Gennaro, oftewel de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, waaronder 19 september, staat de hele stad op zijn kop. Op die dagen wordt namelijk bepaald of men goede of kwade tijden tegemoet gaat. Het lot van de stad ligt die dagen in handen van San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad is weer een jaar gered!

Napels-september

Ook in Napels (en in Pompeï): de tentoonstelling Pompei e L’Europa (te zien tot en met 2 november)

Pompei-Europa

Puglia eert Padre Pio
In San Giovanni Rotondo (Puglia) flakkeren er op de avond van 23 september heel wat vlammen, als inwoners en bezoekers van heinde en verre met fakkels door de stad lopen, als eerbetoon aan Padre Pio, die overleed op 23 september 1968.

Padre-Pio-Puglia

Padre Pio is een van de populairste Italiaanse heiligen en er komen jaarlijks duizenden pelgrims naar San Giovanni Rotondo, waar hij begraven ligt.

Straatartiesten in Ragusa
In het Siciliaanse Ragusa wordt elk jaar in oktober een festival met tal van straatartiesten gehouden. Tijdens het Ibla Buskers Festival wordt elk plein, elke straathoek een toneel – met verrassende acts en acrobatische toeren.

Ibla-Buskers-Ragusa

Het lekkerste festival van Sicilië
Van 17 tot en met 20 september staat Palermo vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het Sherbeth Festival (dat eerst altijd in Cefalù plaatsvond) kun je overal in de stad ijs proeven: in de winkelstraten, op het strand en vlak voor de deur van de kathedraal, je kunt er letterlijk niet omheen.

Niet dat je dat moet willen, want het Sherbeth Festival is dé gelegenheid om lekker veel ijs te proeven, in tal van bijzondere smaken. Tijdens het festival vindt ook de Internationale IJswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le Procope opende – zo gaat het verhaal. Gelukkig bleef er genoeg kennis van het ijsbereiden achter op het eiland, iets waar
je als bezoeker heerlijk van mee kunt genieten!

Sherbeth-ijs-festival-Cefalu

Foodfestivals
In september vinden er in heel Italië allerlei sagre plaats, culinaire festivals waarbij een lokale lekkernij centraal staat. In Piemonte viert men bijvoorbeeld in Cappuccini (de Sagra della Rana (met in de hoofdrol de kikker), in Ingria de Sagra della Polenta en in Montà komen honing en wijn op tafel. Hét culinaire feest van de maand is het Festival delle Sagre in Asti (Piemonte), waar allerlei sagre uit heel Italië het tegen elkaar opnemen in een strijd om de titel ‘Beste Sagra van Italië’. Dit jaar wordt de strijd gevoerd op 12 en 13 september.

In Napels wordt tot en met 6 september ’s werelds grootste pizzafeest gevierd. De stad is de bakermat van de pizza en is dan ook trots op deze bijzondere lekkernij, mits bereid zoals de Napolitaanse pizzawet het voorschrijft.

pizza-Napels

In Porto Cervo (Sardinië) kun je van alle eilandspecialiteiten proeven tijdens het Porto Cervo Food Festival. De koks pakken echt uit om je alleen het allerbeste van Sardinië voor te schotelen.

In Udine is de laatste jaren een mooie traditie ontstaan: het beste en lekkerste van de regio Friuli-Venezia Giulia wordt elk jaar tijdens het tweede weekend van september geëerd tijdens het festival Friuli DOC. De straten en pleintjes van de mooie provinciestad vullen zich met kraampjes, tafels, stoelen, en met de geuren en kleuren van de meest verrukkelijke streekproducten.

Tijdens het Festival del Prosciutto di Parma (5 tot en met 20 september) kun je in de hele provincie Parma zien hoe de beroemde Parmaham nu eigenlijk wordt gemaakt – met uiteraard de nodige mogelijkheden om te proeven.

Prosciutto-Parma-kroon (2)

In San Vito lo Capo vieren ze van 18 tot en met 27 september het Cous Cous Fest. Tijdens dit culinaire festijn komen chef-koks van over de hele wereld naar de Siciliaanse badplaats om de lekkerste couscous te maken.

Wijnfestivals
Het najaar is ook de tijd van de wijnfestivals. Je vindt er talloze in heel Italië; elk dorp heeft zo zijn eigen wijntradities. We tippen in deze blog een aantal wijnfeesten in Toscane, zoals het SettembrediVino Festival, dat van 3 tot en met 6 september Pitigliano onderdompelt in wijn. In het historisch centrum van Pitigliano proef je in tien wijnkelders van de beste lokale wijnen en heerlijke delicatessen uit de streek.

wijn-festival-Italië

Van 10 tot en met 13 september is het feest in Greve in Chianti, waar de Chianti Classico in het zonnetje wordt gezet.

Tijdens Al vino Al vino, dat elk jaar tijdens het derde weekend van september wordt gehouden in Panzano, een van de Chiantidorpjes, proef je van Chianti terwijl je tegelijkertijd een praatje maakt met de dorpsbewoners, geniet van de live muziek en proeft van lokale lekkernijen.

De inwoners van Impruneta (Toscane) kijken het hele jaar uit naar het Festa dell’Uva, het Feest van de Druif. Op de laatste zondag van september staat de druif – en uiteraard de wijn – centraal. Eerst is er een grote optocht met prachtige praalwagens en groepen uit de vier verschillende wijken van de stad, waar men zich echt voor uitdost, het lijkt wel carnaval!

wijn-oogst-druiven

Gratis naar het museum
Bij bijna veertig Italiaanse musea kun je elke laatste zaterdagavond van de maand gratis genieten van de meesterwerken die er te zien zijn. Geniet bijvoorbeeld van een avondwandeling door Pompeï, bestudeer Bernini’s marmeren meesterwerk in de Galleria Borghese tot in detail of laat je betoveren door Botticelli’s Venus in de Galleria degli Uffizi. Alle openstellingen tot en met december 2015 plus de deelnemende musea vind je via deze link.

Pompei (10)

Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. Alle musea die je dan gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (waar je handig per regio kunt zoeken).

Op de laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse-Musea-Rome (1)

Ook in eigen land valt er genoeg te beleven dit najaar. Vanmiddag delen we tal van tips voor een Italiaanse herfst dicht bij huis!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *