Home » Nieuws uit Italië » Il Tiziano mai visto – Titiaans eerste meesterwerk
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Il Tiziano mai visto – Titiaans eerste meesterwerk

Vanaf 29 augustus aanstaande is Titiaans eerste meesterwerk, De vlucht naar Egypte, te zien in de thuisstad van de schilder. Het schilderij, dat normaal gesproken te bewonderen is in de Hermitage in Sint Petersburg, zal samen met werken van een aantal andere bekende Venetiaanse kunstenaars uit Titiaans tijd tot 2 december tentoongesteld worden in de Gallerie dell’Accademia.

Een unieke tentoonstelling voor kenners en liefhebbers van de Venetiaanse schilder. Het doek, dat zorgde voor een grote wending in de schilderkunst van de zeventiende eeuw, is al 250 jaar lang in het bezit van de Russische Hermitage. Na een restauratie van maar liefst twaalf jaar en een grote expositie in Londen, is het nu eindelijk aan de thuisstad van Titiaan om het werk tentoon te stellen en met grote trots te presenteren.

Na 2 december keert Titiaans schilderij voorgoed weer terug naar Sint-Petersburg, zo meldden de persberichten van de Gallerie dell’Accademia. Wie de komende maanden in Venetië is, moet zijn kans dus schoon zien. Voor iedereen die geen reisje naar de stad in het vooruitzicht heeft, vandaag alvast een digitale weergave van dit meesterwerk:

Helaas niet zo indrukwekkend als het origineel (dat maar liefst 2,04 bij 3,24 meter groot is) en ook niet zo schitterend van kleur, maar goed, je krijgt wel een beetje een indruk van de schoonheid van dit bijzondere werk.

Titiaans De vlucht naar Egypte wordt vergezeld door werken van andere Venetiaanse meesters, onder wie Giorgione (met De storm en De zonsondergang), Del Piombo (De geboorte van Adonis) en Bellini (Heilige Allegorie). Ook buitenlandse meesters zijn vertegenwoordigd, met onder andere De vlucht naar Egypte van Albrecht Dürer en Het heremieten-drieluik van Hieronymus Bosch. Ook van een paar van deze werken een sneak preview:

Allegoria Sacra – Bellini
Het heremieten-drieluik – Hieronymus Bosch
De geboorte van Adonis – Del Piombo
Il Tramonto – Giorgione

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *