Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ida Dalser, de geheime vrouw van Mussolini

De Italiaanse film Vincere, die vanaf vandaag ook in de Nederlandse filmzalen te zien is, vertelt het verhaal van de mooie, mondaine Ida Dalser (een prachtige rol van Giovanna Mezzogiorno) die als een blok valt voor de jonge, charismatische Benito Mussolini (knap neergezet door Filippo Timi).

vincere

Wanneer Ida Mussolini ontmoet, is hij een fanatieke socialist die het volk naar een betere toekomst wil leiden. Om zijn noodlijdende krant te kunnen financieren, zet Ida al haar eigen behoeften opzij. Ze verkoopt al haar bezittingen en ze begint steeds meer met Mussolini te dwepen. De jonge Mussolini voelt zich vereerd. De twee worden geliefden en ze krijgen een zoon, Benito Albino. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gaat Mussolini het leger in en verdwijnt hij uit Ida’s leven. Ida kan hem echter niet vergeten en blijft naar hem verlangen. Ze gaat naar hem op zoek en vindt hem uiteindelijk terug in een militair hospitaal, waar hij als oorlogsheld verzorgd wordt door Rachele, zijn kersverse bruid. Een woedende Ida eist haar rechten op als zijn ‘eerste vrouw’ en uiteraard als moeder van zijn eerstgeboren zoon. Mussolini houdt echter bij hoog en bij laag vol dat Ida maar wat verzint: ze zouden nooit getrouwd zijn geweest en het kind is zeker niet van hem. Mussolini’s ster rijst en al snel wordt hij door alle Italianen aangesproken als Il Duce. Ida blijft strijden voor erkenning, maar ze verliest langzamerhand haar realiteitszin. Ze wordt onder politiebewaking gesteld en uiteindelijk worden zowel Ida als haar zoon opgenomen in een inrichting, maar ook daar geeft zij zich niet zomaar gewonnen…

Regisseur Marco Bellocchio raakte erg onder de indruk van de vastberadenheid van Ida na het zien van de documentaire Il segreto di Mussolini. Voor Vincere deed hij grondig onderzoek naar haar intrigerende maar treurige leven.

Ida Dalser werd in 1880 geboren, in een klein dorpje in de buurt van Trento. Op dat moment maakte Trento deel uit van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Ida wordt daarom ook wel eens ‘de Oostenrijkse’ genoemd. Ze was een knappe, vlotte jonge vrouw van goede afkomst. Haar vader was de burgemeester van het dorp. Ida was zo in de gelegenheid om in Parijs te gaan studeren en later opende ze een eigen schoonheidssalon in Milaan. Tot Ida Mussolini ontmoette was ze een onafhankelijke, ondernemende jonge vrouw. Ze zet haar eigen belangen echter steeds vaker opzij voor die van haar geliefde. Toen Benito Mussolini ontslagen werd en uit de Socialistische Partij gezet werd, verdedigde Ida hem fel. Ze verkocht alles wat ze bezat, haar appartement, haar spullen, haar schoonheidssalon, om Mussolini’s krant Il Popolo d’Italia te kunnen financieren. Deze krant vormde de officiële basis van de Nationale Fascistische Partij.

Hoewel de officiële documenten ontbreken, gaat het gerucht dat het stel in september 1914 in het huwelijk trad. Op 11 november 1915 werd uit dit huwelijk een jongetje geboren: Benito Albino. Mussolini erkende zijn zoon in eerste instantie, maar een aantal jaren later liet hij de geboortedatum en de achternaam van het kind aanpassen.

Tijdens zijn relatie met Ida Dalser hield Mussolini er ook een minnares op na, Rachele Guidi. Een jaar na zijn huwelijk met Ida trouwde hij in het hospitaal van Treviglio, vlakbij Bergamo, waar hij herstelde van een oorlogsblessure – met Rachele. Met haar had hij een dochtertje, Edda, dat in 1910 was geboren. Hoewel Edda volgens de wetten van die tijd dus werd beschouwd als een bastaardkind, werd ze ook geregistreerd als Mussolini’s dochter. Op haar officiële papieren stond echter vermeld dat de moeder onbekend was. Naarmate Mussolini populairder werd, nam hij meer en meer afstand van Ida. Ida reageerde koppig en agressief op zijn toenemend gebrek aan interesse. Als eerste echtgenote en moeder van zijn eerste zoon vond ze dat ze bijzondere rechten had en ze liet geen mogelijkheid voorbijgaan om Mussolini hieraan te herinneren. Mussolini had echter geen enkele behoefte de confrontatie aan te gaan.

In 1926 liet hij Ida Dalser oppakken. Ze werd ondergebracht in een inrichting voor geestelijk gestoorden in Pergine, in de buurt van Trento. Ze bleef proberen om in contact te komen met Mussolini, maar tevergeefs. Ze schreef talloze radeloze brieven, zelfs aan de Paus. De brieven werden echter nooit afgeleverd; ze werden onderschept en vernietigd. Ondanks het feit dat er nooit een lichamelijke of psychische ziekte werd vastgesteld, werd Ida gedwongen folteringen te ondergaan, zogenaamd ‘ter genezing’. Hierdoor raakte ze half verlamd. Op 3 december 1937 stierf Ida Dalser aan de gevolgen van een hersenbloeding. Op dat moment zat ze al elf jaar opgesloten, zonder haar zoon ooit nog te hebben gezien.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *