Home » Nieuws uit Italië » Gouden films, heerlijke hammen en middeleeuwse kruisbogen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Gouden films, heerlijke hammen en middeleeuwse kruisbogen

De start van het nazomerseizoen wordt in Italië feestelijk gevierd met tal van feesten en evenementen. Regelmatig staat er een culinaire lekkernij in het zonnetje, maar kijk ook niet verbaasd op als een stad of dorp ineens helemaal in middeleeuwse sferen verkeert. Rollen in Pienza bijvoorbeeld de pecorino’s over straat, in Sansepolcro schieten de pijlen je om de oren en in Napels vloeit er bloed.

Vandaag tippen we 10 feestelijke gebeurtenissen in september – stuk voor stuk redenen voor een nazomers reisje naar Italië!

Venetië en het witte doek
Nog tot en met 6 september vindt in Venetië de 71ste editie van de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia plaats, zoals het Filmfestival van Venetië voluit heet. Het is het oudste filmfestival ter wereld; de eerste editie werd reeds in 1932 gehouden. Geniet van rode lopers, sterren, gouden leeuwen en bovenal bijzondere films.

Venetie-leeuw-San-Marco

Koninginnerace op het Canal Grande
Op 7 september ziet het Canal Grande in Venetië letterlijk zwart van alle gondels die op het water dobberen. Dan wordt namelijk de Regata Storica gehouden, een traditie die tot ver in de geschiedenis teruggaat.

Volgens de overlevering werd de eerste Regata gehouden ter ere van de ontvangst van Caterina Cornaro, koningin van Cyprus, toen zij in 1489 arriveerde met de bedoeling haar eiland aan Venetië te schenken. Sindsdien is men dit heuglijke feit elk jaar opnieuw blijven herdenken, waarbij de festiviteiten steeds uitgebreider werden.

regata-storica-venetie

Steekspel in Arezzo
Elke eerste zondag van september staat de Toscaanse stad Arezzo in het teken van La Giostra del Saracino, een folkloristisch feest waarbij middeleeuwse tijden herleven. Hoogtepunt is het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, die elk de eer van hun eigen wijk verdedigen.

Giostra-Saracino-Arezzo

Geschaakt!
Marostica staat ook wel bekend als schaakstad. In september van de even jaren (dus ook in 2014) wordt op het altijd aanwezige enorme schaakbord op het centrale piazza een levensgroot schaakspel gespeeld, met meer dan 500 deelnemers in historische kledij.

Kilometers knödel
Het hart van de Zuid-Tiroolse keuken ligt bij de knödel, balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Op 14 september kun je in Sterzing aanschuiven aan een eindeloos lange tafel, die zich door heel de historische binnenstad slingert. Het menu? Alle bekende knödelgerechten, van spekknödel tot kaasgnocchi, van spinazieknödel tot zoete knödel gevuld met abrikozen, aardbeien of pruimen.

knodel-Zuid-Tirol

In de wolken in Milaan
Sinds 1576 gaat er elk jaar op 14 september een bijzondere lift omhoog in de Duomo in Milaan. Deze lift heeft de vorm van een wolk en wordt daarom in het Milanese dialect Nivola genoemd. De wolk heeft een soort baldakijn, versierd met engelen, kaarsen en een gouden kruis. Het hele gevaarte wordt de lucht in gehesen zodat de aartsbisschop van Milaan een spijker van het kruis van Jezus kan pakken, die zo’n veertig meter boven het altaar wordt bewaard.

Hammen happen
Tijdens het Festival del Prosciutto di Parma (5 tot 21 september 2014) kun je in de hele provincie Parma zien hoe de beroemde Parmaham nu eigenlijk wordt gemaakt – met uiteraard de nodige mogelijkheden om te proeven.

Parma-hammenParma-ham

Lampionnenoptocht in Florence
Elk jaar op de avond van 7 september schittert Florence in het licht van honderden lampions. Ter ere van La Festa di Rificolona wordt er een grote lampionnenoptocht gehouden. Al zingend trekken kinderen én volwassenen door de stad, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn. Men zingt:

Ona, ona, ona,
o che bella Rificolona,
la mia l’é coi fiocchi,
la tua l’é coi pidocchi!

‘Ona, ona, ona,
wat een mooie Rificolona
de mijne is met mooie strikken,
in de jouwe zitten luizen!’

Rificolona-Florence

Jarige Julia
Julia, of Giulietta zoals de Italianen haar noemen, was naar verluidt jarig op 12 september. Een mooie gelegenheid om het huis waar ze zou hebben gewoond te bezoeken, aan de Via Cappello in Verona.

Julia-Verona

Schot in de roos in Sansepolcro
Het Toscaanse Sansepolcro (in de buurt van Arezzo) is vooral beroemd vanwege de Palio della Balestra, die sinds 1594 wordt gehouden. Sophie is er dit jaar bij voor Ciao tutti, vandaar dat we zondag nog in detail in zullen gaan op dit bijzondere spektakel!

Palio-Balestra-Sansepolcro (10)foto:  SocietàBalestrieri San Sepolcro

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *