Home » Nieuws uit Italië » Google brengt woorden van Galileo Galilei opnieuw tot leven
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Google brengt woorden van Galileo Galilei opnieuw tot leven

Google heeft aangekondigd bijna een miljoen oude boeken uit bibliotheken in Rome en Florence, waaronder de werken van Galileo Galilei, te gaan scannen en op het internet te plaatsen, aldus een bericht in The Wall Street Journal. Het is voor het eerst dat Google op deze manier samenwerking zoekt met een culturele instantie, in dit geval het Italiaanse Ministerie van Cultuur. Mario Resca, de minister van Cultuur in Italië, hoopt dat het digitaliseren van de oude boeken ervoor zorgt dat ze voor altijd bewaard blijven – en dat ze behoed worden voor grote rampen, zoals de overstroming die in 1966 een groot deel van de omvangrijke collectie boeken van de Galleria degli Uffizi in Florence verwoestte.

Resca spreekt de hoop uit dat het digitaliseren van alle aanwezige oude boeken de Italiaanse cultuur zal verspreiden over de wereld. Volgens Resca zorgt Google tevens voor honderden lokale banen. Google neemt namelijk alle kosten voor zijn rekening om de boeken te scannen. ‘Momenteel kost het digitaliseren van een pagina van een boek ongeveer dertig eurocent,’ aldus Antonia Ida Fontana, de directeur van de Biblioteca Nazionale in Florence. Volgens Google liggen de kosten nu veel lager door de speciale scantechniek die men bij Google gebruikt. Wanneer de werken op het internet te raadplegen zullen zijn, is nog niet bekend. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voor we de wijze woorden van Galileo Galilei zelf kunnen napluizen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *