Home » Nieuws uit Italië » Giro d’Italia van start
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Giro d’Italia van start

Giro-Italia-2015

Vandaag start de 98ste editie van de Giro d’Italia. De jaarlijkse wielerkoers heeft ervoor gekozen om dit jaar vanuit Italië te vertrekken. In 2014 werden de eerste drie etappes in Ierland verreden, maar de renners starten vandaag (de eersten om 15.10 uur) vanuit de Bloemenrivièra, met een ploegentijdrit van ruim zeventien kilometer. De ploegentijdrit gaat van San Lorenzo al Mare naar San Remo en heeft dezelfde finish als de beroemde voorjaarsklassieker Milaan – San Remo.

Finish in Milaan
De rest van het parcours van de Giro d’Italia 2015 zorgt voor een mooie tour door het noorden van Italië. In de eerste week rijden de renners via de Ligurische kust naar Toscane, waar ze in de vijfde etappe voor het eerst flink moeten klimmen. Op deze dag staat de Foce Carpinelli en de bij wintersporters geliefde Abetone op het programma.

De meest zuidelijke etappe brengt de renners naar Campitello Matese, waarna ze na de rustdag op 18 mei vanuit Civitanova Marche noordwaarts koersen. De renners doorkruisen dan achtereenvolgens de regio’s Le Marche, Emilia-Romagna, Veneto en Trentino Alto-Adige, om te finishen in Lombardije. De eindstreep ligt in Milaan, niet geheel toevallig bij de hoofdsponsor van de Giro d’Italia, La Gazzetta dello Sport.

Giro2015_generale_1809_planroutekaart van de Giro d’Italia die La Gazetta dello Sport ter promotie verstrekt
©  La Gazzetta dello Sport

Contador als favoriete winnaar
De Giro d’Italia bestaat in totaal uit 21 etappes en twee rustdagen. De etappes bestaan uit een ploegentijdrit, een individuele tijdrit, zeven vlakke etappes, vijf grote bergetappes en zes etappes met een aankomst bergop. De lengte van het totale parcours is 3481 kilometer.

PIC466440415Nairo Quintana, de winnaar van de Giro d’Italia 2014
maar de grote afwezige tijdens de Giro d’Italia van dit jaar
foto: Sirotti / Pome Internet

Grote favoriet voor de eindzege is Alberto Contador. Door de afwezigheid van Nairo Quintana (de winnaar van de Giro d’Italia 2014) en grote namen zoals Chris Froome zal Contador boven aan veel wielerpoules prijken. Desalniettemin zullen renners als Rigoberto Uran, Carlos Betancur en Richie Porte proberen het hem zo lastig mogelijk te maken. We zullen zien wie er uiteindelijk op 31 mei als eerste over de finish fietst!

Meegenieten van alle informatie over de Giro de komende weken? Kijk dan op www.giroitalia.nl.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *