Ga op pad met onze City Walks!

Feestelijke winacties ter ere van Ferragosto!

Buon Ferragosto! Heel het openbare leven in Italië komt vandaag tot stilstand. Hoewel, stilstand: er wordt overal volop feest gevierd. Hoewel de Italianen vandaag Maria Hemelvaart vieren, een van de belangrijkste katholieke feesten in Italië, is Ferragosto van oorsprong een heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest gevierd.

In veel kleine dorpjes zijn er vandaag nog processies en er zullen heus nog veel Italianen zijn die vandaag een bezoek aan de kerk brengen, maar Ferragosto staat inmiddels meer in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste gerechten en flessen goede wijn.

Dat dit samenzijn niet altijd zo gezellig is als het lijkt, blijkt wel uit de film Pranzo di Ferragosto, waar ik twee jaar geleden op Ferragosto al over schreef. Wie deze film nog niet heeft gezien, moet echt de dvd kijken – of meedoen met de winactie die ik namens Film by the Sea in Scheveningen met De Smaak van Italië mocht opzetten. Wie weet kun je deze heerlijk Italiaanse film dan in september op een groot scherm aanschouwen!

Heb je Pranzo di Ferragosto al gezien, waag dan toch een gokje – je kunt namelijk ook kiezen voor filmkaartjes voor Italy – Love it or leave it, waar ik vanmiddag meer over zal vertellen.

Nog meer feestelijkheden
Om Ferragosto ook hier in Italiaanse stijl te vieren, mogen we vandaag nog meer Italiaanse prijzen weggeven!

3, 2, 1 proost!
Hoe kun je nu beter toosten op een Italiaanse feestdag dan met een Aperol Spritz? Dit populaire drankje is heel makkelijk zelf te maken. Schenk eerst drie eenheden prosecco (ongeveer 60 ml) in een mooi groot glas, schenk er vervolgens twee eenheden Aperol (ongeveer 40 ml) bij en één eenheid bruisend water (20 ml). Voeg ijsblokjes en een schijfje sinaasappel toe – salute!


De ingrediënten voor dit vrolijk gekleurde aperitivo niet in huis? Doe dan nu mee met onze mail&winactie en maak kans op een echte Aperol Spritz-goodybag, met daarin een fles Aperol, een fles Pellegrino en een fles prosecco. Voor je het weet is het zomer in je glas!

Als Smaak-reporter naar een concert van Giorgia in Verona?!
Ja, je leest het goed, De Smaak van Italië is op zoek naar twee reporters! Dus ben je altijd al benieuwd geweest naar mijn baan (of jaloers op al die Italiaanse reisjes die ik onder werktijd mag maken ;-)), grijp dan nu je kans!

Op vrijdag 14 september a.s. geeft Giorgia een concert in de Arena van Verona. De Smaak van Italië mag namens Sony Music twee reporters naar de stad sturen om verslag te doen van het concert en alles eromheen!

Dit keer gaan we niet zelf op pad, maar zoeken we twee reporters die voor ons verslag willen doen van Giorgia’s optreden in de Arena. Je vlucht (van een Nederlandse luchthaven naar Verona en vice versa) wordt geregeld, evenals je verblijf in Verona (twee of drie nachten o.b.v. een tweepersoonskamer, afhankelijk van de vlucht). We hopen ook nog een meet&greet met Giorgia te kunnen regelen, voor een nog uniekere beleving!

Het enige wat je daarvoor moet doen is je aanmelden via de Smaak-site. Natuurlijk moet je, zoals een goed reporter betaamt, bereid zijn om mij, mijn collega’s en al onze fans en lezers tijdens je verblijf door middel van Twitter en Facebook op de hoogte te houden en na terugkomst een artikel met foto’s en/of filmpjes te mailen dat we op onze website mogen plaatsen en dat verspreid mag worden via social media.

Maar je belevenissen zijn vast zo spectaculair, dat je niets anders wil dan ze met de hele wereld delen. Want een optreden van Giorgia in de Arena; dat wordt vast spectaculair. Ik geef het eerlijk toe: ik ben nu al een beetje jaloers op diegene die daar straks mag staan.

Als afsluiting het liedje Il Mio Giorno Migliore van Giorgia, niet alleen om vast te oefenen voor Verona maar vooral om een heerlijke Ferragosto in te luiden!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

 1. Buon Ferraugusto Saskia.
  Misschien wordt je verlegen van al die complimenten 🙂 maar toch ik heb weer erg genoten en om een bepaalde reden vooral : je schrijft dat ferraugusto van oorsprong een heidens oogstfeest is. volkomen juist !
  Zoals veel Christelijke feestdagen een heidens equivalent/wortel hebben.
  En zoals veel Christelijke kerken al dan niet bewust gebouwd zijn op een heidense tempel. wat een continuiteit.
  Het mooiste voorbeeld vindt je volgens mij in Sutri ( naast de arena ) Etruskisch familiegraf dan Mitraeum en dan Madonna del Parte.
  Omdat ik zelf HBO docent geschiedenis ben geweest , vooral Middeleeuwen dus veel kerk ! ,en Renaissance( later overgestapt naar communicatie veel leuker !!!! ),
  weet ik hoe goed en moeilijk het is om dingen eenvoudig maar waar te zeggen.
  En dat doe je in die ene zin dat het een heidens feest in oorsprong was
  Is het niet een duits proverbium In der beschraenkung zeicht sich der meister?
  Complimenti van een docent !
  en straks gaan we ter ere van Ferraugusto aan de Fragolino ken je die 🙂

 2. vandaag mijn eerste ferragosto Italie zonder dat ik moest werken…ik heb gevierd met mama in het mooie Cilento…ik heb haar een paar keer gezegd: ‘dit is toch wel net zoals in de film he’…lange tafel boordevol lachende Italianen, apero, heerlijke pasta, daarna kip van de BBQ, dolce en daarna zelfgemaakte limoncello…en dat allemaal in de schaduw van bambootakken en zicht op olijfgaarden…kan het leven nog mooier? Misschien wel als ik dat concertje Giorgia win, ik begin alvast haar liedjes in te oefenen :-)))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *