Home » Nieuws uit Italië » Eigen voordeel heb z’n nadeel
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Eigen voordeel heb z’n nadeel

Het is heerlijk weer in Florence te zijn, niet alleen vanwege de inspirerende omgeving (het schrijft toch fijner met uitzicht op de oranjerode Domkoepel, mooi afgetekend tegen een strakblauwe lucht, dan waar dan ook) maar ook vanwege alle mensen die we weer even zien. Zo lunchten we vanmiddag met Sophie Kruijsdijk, die ons tijdens verschillende bruschette niet alleen bijpraatte over nieuwe culinaire adressen in Florence maar ook vertelde over haar nieuwe blog, SoFlorence.com, waarop ze vanaf afgelopen weekend vertelt over alle verwonderingen en beslommeringen van een Nederlandse in Italië.

Sophie-Kruijsdijk-FlorenceSophie in de Giardino delle Rose in Florence

Vandaag vertelt ze ons over het antwoord op de vraag die al lange tijd op haar lippen brandde.

Sophie: ‘Zolang als ik hier woon, vraag ik me één ding ten zeerste af: waarom hebben de Italianen in zulke grote getalen ooit op Berlusconi gestemd? Ik heb hier na de verkiezingen van februari 2013 ook al een keer een column op Ciao tutti aan gewijd en ik kwam redelijk dicht in de buurt van een plausibele verklaring. Nu heb ik echter onlangs tijdens een gesprek met een student echt het licht gezien wat betreft deze voor mij prangende kwestie.

Ik geef Engels aan een manager binnen een farmaceutisch bedrijf dat wereldwijd opereert. Al pratende kwamen we op het onderwerp politiek. Hij vertelde tussen neus en lippen door dat hij op professore Monti had gestemd bij de afgelopen verkiezingen. Dus hij was die ene! Ik was blij eindelijk iemand te spreken die erkende hoe belangrijk deze man eigenlijk is geweest voor Italië. Hij vergeleek Monti met een brandweerman die opgeroepen wordt op het moment dat het vuur niet meer met pap en water in bedwang te houden was. Door zijn interventie, die door iedereen trouwens enthousiast werd verwelkomd, maakt Italië nu geen deel uit van de Griekse eilanden.

Dat hij vervolgens stank voor dank kreeg en iedereen hem weer even enthousiast weg wilde hebben, heb ik nooit helemaal begrepen. Berlusconi trok, op een voor hem gunstig moment, de stekker uit de van buitenaf geïnstalleerde regering en gebruikte de onvrede van de Italianen om zelf weer in een goed daglicht te komen. Zijn beloftes van belastingverlaging fungeerden als zalf op de wonden van de uitgeknepen Italianen. De offers die moesten worden gemaakt voor een uiteindelijk betere toekomst werden neergezet als wanbeleid en het beroven van de bewegingsvrijheid van elke ondernemende Italiaan. Berlusconi beloofde bij zijn herverkiezing de afschaffing van de huizenbelasting, want daar deed het op dat moment het meeste pijn. Dat dat geld dan wel ergens anders vandaan moest komen, deed niet ter zake.

BerlusconiBerlusconi op de cover van Der Spiegel

Monti was inderdaad streng en vroeg veel van de Italianen. Belastingen gingen omhoog en mogelijkheden om die belasting te ontduiken werden beperkt. Maar dit alles was toch acceptabel omdat het er beter van zou worden op de lange termijn? Bij die laatste woorden gaat het mis. Ze lijken namelijk niet voor te komen in het grote Italiaanse woordenboek.

‘Je moet hier naar de buik spreken, niet naar het hoofd,’ legt mijn student uit. Berlusconi weet dit als geen ander, aangezien hij van oudsher communicator is van beroep. Hij weet hoe je iets moet verkopen en regeerde het land dus ook als een bedrijf. De enige vraag die telde was: wat heeft de klant nu nodig om hem tevreden te houden? Of dit uiteindelijk goed voor het land was, deed er niet toe. Afschaffing van de huizentax? Minder vuil en meer veiligheid op straat? Met een brede glimlach toverde hij alles waar behoefte aan was uit de hoge, schijnbaar bodemloze, hoed. Waarom zou je ook niet stemmen op iemand die naar je behoeftes luistert?

Maar ja, wees nou eens eerlijk, als je even nadenkt dan doorzie je toch zijn trucjes? Je snapt zijn manipulatieve zetten toch, die als enige doel hebben hem aan de macht te houden en vervolgens onaanraakbaar te laten zijn? Hem kan het hele land gestolen worden, als hij er maar zonder kleerscheuren vanaf komt. Desalniettemin hebben zelfs intelligente mensen toegegeven wel eens op onze grote vriend te hebben gestemd. Zo ook een vriendin van mijn student. Waarom? Omdat het goed uitkwam. De dame in kwestie bezit een aantal extra optrekjes en die IMU (huizentax) zou wel erg negatief uitvallen voor haar. Ze haatte Silvio intens, maar dat principe vormde geen bezwaar om voor haar eigen voordeel te kiezen.

Italianen staan erom bekend dat ze intens en passievol van het leven op het moment zelf kunnen genieten. Dit is ook precies wat ik zo heerlijk vind aan het leven hier, vergeleken bij de Nederlandse rationele, calculerende en verzekerende mentaliteit. Pas deze manier van doen echter toe op politiek en ontwikkeling van een land en het is funest.

Wie weet heeft premier Letta wel een antwoord op de uitzichtloze situatie waar Italië zich jammer genoeg in bevindt. Wie weet voelt Berlusconi dat het wederom zijn moment is en besluit met een herrezen Forza Italia de hele boel weer uit elkaar te laten knallen. Wie weet. Het hangt er allemaal vanaf of het vandaag gunstig is. Of het morgen ook nog zo is, dat zien we dan wel weer.’

Wil jij zorgeloos van Florence genieten met Sophie die je als local alle ins en outs van de stad laat zien? Kijk dan voor meer informatie op Facebook.com/SenseFlorence of mail naar senseflorence@gmail.com.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *