Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een dubbelzichtig begin van het jaar

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar verliep meer dan feestelijk, met lekkere (grotendeels Italiaanse) hapjes en drankjes, dierbare mensen om ons heen en op het moment suprême een glas bubbels om te toosten op alle moois wat was en wat gaat komen.

Klokslag 12 uur, toen het gejuich losbarstte en het vuurwerk in hevigheid toenam, voelden we ons even als de Romeinse god Janus. Naar hem is de maand januari vernoemd, omdat deze godheid – dankzij zijn twee gezichten – zowel voor- als achteruit kan kijken. Zo blikt hij terug op alles wat achter hem ligt terwijl hij tegelijk vooruit kan kijken, naar alles wat in het verschiet ligt.

JanusJanus in het Parco dei Mostri in Bomarzo

Janus was bij de Romeinen tevens de god van deuren, poorten en andere doorgangen. Hij symboliseert dus ook in dat opzicht de overgang naar het nieuwe jaar; hij houdt als het ware de deur naar 365 nieuwe dagen voor je open.

Het terugblikken hebben we de laatste dagen van 2013 uitgebreid gedaan, met de tien mooiste mijlpalen van 2013 én de 13 best gelezen blogs van het afgelopen jaar. Nu is het tijd om te zien wat Janus’ andere hoofd, dat richting toekomst blikt, voor ons in petto heeft.

Janus opent voor ons allereerst de deur van de Beurs van Berlage, waar Ciao tutti aanstaande zondag (5 januari) aanwezig is op de Amsterdamse vakantiebeurs voor bijzondere reizen. Je vindt ons in de stand van Italstudio (nummer 147). Op 14 januari zijn we aanwezig op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht, voor onder andere de lancering van de nieuwe website infoPiemonte.eu.

Piemonte2

De volgende deur die hij opent, leidt ons naar een dubbele ontmoeting met Dan Brown, op zowel 7 als 9 januari in Amsterdam. Op 7 januari geeft Dan Brown een lezing over zijn werk, waarna we hem mogen bestoken met vragen. Uiteraard nemen we Saskia’s boek De geheimen van Inferno mee om te kijken of er gelegenheid is voor een handtekening. Non si sa mai… 

Inferno-Bruna

Twee dagen later zien we Dan Brown weer, tijdens een persconferentie in het Rijksmuseum, waar hij zal worden geïnterviewd door Frénk van der Linden. Heel misschien zien we hem dan 10 januari weer. Op die dag maakt Dan Brown namelijk een treinreis door Nederland (in een historische trein van Amsterdam naar Leeuwarden) en de Nederlandse Spoorwegen zoeken een reisblogger die verslag doet van deze reis. Saskia heeft zich aangemeld, dus duimen maar!!

Nog eens twee dagen later geeft Saskia tijdens de infodag van SRC Cultuurvakanties een lezing over het Florence van Dan Brown (en dat van Dante), maar helaas zijn alle plekken hiervoor al vol. Na afloop van deze events volgt uiteraard een uitgebreid verslag.

Vervolgens voorspelt de blik van Janus ons op donderdag 16 januari een lezing over Rome voor de Belgische Rome-vereniging SPQR, in Leuven. Het onderwerp wordt Rome in beeld, waarbij de standbeelden van Rome letterlijk en figuurlijk het woord zullen nemen.

LezingSPQR-Rome-in-beeld

Ten slotte ontsluit Janus in de naar hem genoemde maand de poorten van Turijn voor ons, voor een ontdekkingstocht in deze koninklijke stad en de met sneeuw bedekte bergen in de omgeving.

Turijn2

Ook kan Janus al verklappen dat er na januari nog meer moois wacht. Zo starten we februari heel feestelijk, om het vierjarig bestaan van Ciao tutti te vieren. Later in het jaar voorziet Janus dat we de plek bezoeken waar ooit zijn tempel stond, in Rome. Maar daarover later vandaag meer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Zo, dat zijn mooie vooruitzichten zeg! Misschien zie ik je de 14e bij Reisbijbel?

  2. Wat een leuke dingen allemaal! Ik hoop echt dat de NS jou uitkiest! Lijkt me geweldig voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *