Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Donna oggetto

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, een gastcolumn uit Italië. Diane Kuster, reisleidster voor SRC Cultuurreizen en al bijna twintig jaar woonachtig in Italië, schrijft over de rol van de vrouw in Italië – en over de recente ommekeer in de mentaliteit van de Italiaanse vrouwen. Met hun massale protest van 13 februari laten ze voor het eerst duidelijk van zich horen. Met de leus Se non ora quando? (Als het niet nu gebeurt, wanneer dan wel?) laten ze de hele wereld weten dat ze het zat zijn om als object behandeld te worden. Forza!

‘Kijkend naar een Italiaans tv-programma vraag ik mezelf hardop af: ‘Wat doet die vrouw daar?’ Het is een spelletjesprogramma en de presentator staat achter een rechthoekige glazen box waarin een schaars geklede vrouw kronkelt. ‘Ze speelt de rol van donna oggetto,’ (lett: ‘objectvrouw’) weet een vriendin die me net op dat moment belt.

Een donna oggetto? Sinds wanneer is dat een term die gebruikt wordt om een ‘beroep’ aan te duiden? Hoe ik het anders moet noemen weet ik even niet. Het is natuurlijk niet echt een beroep, maar het geeft wel exact weer wat hier aan de hand is. Schaars geklede dames zijn erg populair op de Italiaanse tv en de reclames en spelletjesprogramma’s zitten er vol mee.

Toen ik op een dag uit mijn raam keek in mijn huis op het Piazza Mignanelli, vlak bij de Spaanse Trappen, zag ik tot mijn grote ontzetting een enorm billboard op de zuil van Maria Immacolata (de onbevlekte ontvangenis van Maria) met een reclame voor pikant damesondergoed. Mijn huisgenote informeerde bij het Vaticaan of zij hiervan wisten. Dat bleek niet het geval; dit had de gemeente Rome op zijn geweten. Uiteindelijk werd het damesondergoed, na veel heen en weer gebel, van de zuil verwijderd en kwam er een andere reclame voor in de plaats, van het automerk Maserati. Of dat nu zoveel beter is, weet ik niet, maar het Vaticaan kon zich er in ieder geval  in vinden.

Ik begreep nu waarom er vaak spottend een andere betekenis aan de letter SCV (Stato della Città del Vaticano) wordt gegeven, namelijk Se Cristo lo Vedesse… Als Christus eens zou zien… op welke dure auto’s de nummerplaten van het Vaticaan prijken bijvoorbeeld. Maar goed, het billboardprobleem was ‘netjes’ opgelost.

Terug naar de donna oggetto. Vorige maand, op zondag 13 februari, zijn de vrouwen in Rome en in de rest van Italië massaal de straat opgegaan. Ze hebben er genoeg van in advertenties en op televisie als een stuk vlees te worden gezien en behandeld. Berlusconi is de druppel op de gloeiende plaat geweest; zijn talrijke relaties met minderjarige modellen die vervolgens een goede baan aangeboden kregen hebben veel vrouwen woedend gemaakt.

Vele jaren hebben ze Berlusconi het voordeel van de twijfel gegeven. Bij een gerenommeerd, niet door Berlusconi gecontroleerd televisieprogramma werd ooit een brief voorgelezen van zijn vrouw Veronica, die genoeg had van het gedrag van haar man en een scheiding had aangevraagd. In die brief roept ze het Italiaanse volk op zich over haar man te ontfermen: ‘Hij is ziek, hij heeft hulp nodig. Hij voelt zich een draak en wil elke dag een nieuwe maagd verslinden.’

Hadden de Italianen Veronica toen maar geloofd, dan was hen veel ellende bespaard gebleven. Nu is het afwachten. Wordt hij veroordeeld? Zijn lot ligt in handen van maar liefst vier vrouwelijke rechters, die al worden aangeduid als Berlusconi’s wraakgodinnen. Laten we hopen dat het geen tweede Andreotti wordt die uiteindelijk zelfs voor het hoogste gerecht is vrijgesproken terwijl zijn banden met de maffia overduidelijk waren. Maar ja, de wonderen zijn de wereld nog niet uit en in dit land zijn we er nog elke dag getuige van.

Met verwondering kijk ik nog even naar de dame in de glazen box. Je moet toch wel erg lenig zijn om daar zo te kronkelen. Aan het einde van het programma stapt ze eruit en presenteert zich in volle glorie aan het publiek, dat haar een hartverwarmend applaus geeft.’

© Diane Kuster

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *