Download gratis de Ciao tutti app!

De charme van Italië – een crèmelaagje op het alledaagse

Tijdens een fotocursus in Toscane ontdekte Inge van Beekum de charme van het Italiaanse leven. Een agriturismo in de Chianti-streek, de gewoontes van het Italiaanse stadsleven in Florence, de sereniteit van een terracotta beeldentuin en een landschap met wijngaarden en olijfbomen zorgden voor een unieke combinatie waar Inge nog altijd van nageniet. Vandaag laat ze ons meegenieten van haar ontdekkingen:

‘De charme van Florence reikt verder dan de prachtige gebouwen en culturele must-see’s. Wanneer je door de stad loopt en je met andere ogen gaat kijken, zie je passie en levensvreugde in de kleinste details.

Florence-Inge-van-Beekum (4) Florence-Inge-van-Beekum (6) Florence-Inge-van-Beekum (7)

Dat het dress-to-impress niveau een stukje hoger ligt dan in Nederland moge voor velen duidelijk zijn, maar dezelfde charme zie je terug in de meest alledaagse dingen, bijvoorbeeld koffie. Koffie in Italië is niet onze welbekende ‘automaatkoffie’. In Florence komt koffie uit een gouden machine, bereid door een barista die gekleed met een bepaalde klasse charmant lachend opgaat in zijn specialiteit. Bijzonder mooi is overigens het geluid in zo’n Italiaanse koffiebar: het kletterende geluid van de bordjes en lepeltjes op de marmeren bar (de Italiaan drinkt zijn caffè staand aan de bar)… typisch Italiaans! Klassieke charme gaat hand in hand met een moderne touch.

Florence-Inge-van-Beekum (1) Florence-Inge-van-Beekum (2) Florence-Inge-van-Beekum (3)

En het lijkt wel alsof je die verwevenheid overal in terugziet: de klassieke gebouwen en kunst tussen de moderne etalages en de traditionele eetcultuur die bloeit in het nu. Wellicht is dat de rijkdom en de charme van het Italiaanse leven, de continue verwevenheid van het moois dat was met het moois dat ontstaat. En om dan in de koffiesfeer te blijven zie ik dit laatste als een soort crèmelaagje op het alledaagse; het gewone bijzonder makend.

Florence-Inge-van-Beekum (5) Florence-Inge-van-Beekum (8)

Een agriturismo in de Chiantistreek
Dat gewone werd op elk moment van de dag bijzonder. Ook bij Piazza Pinokkio, waar ik met mijn medecursisten logeerde. Na terugkomst uit Florence wachtte ons een heerlijke lunch. Omgeven door een landschap van olijfbomen en wijngaarden weet je na één blik en een diepe ademhaling: dit is een plek die ik niet snel vergeet. En niet alleen het landschap, maar ook de gastvrijheid en de Italiaanse manier van leven dragen  hier aan bij. Een lunch zonder wijn? Geen denken aan! Een lunch met een boterham? Schande! Hier wordt de tijd genomen, gekookt en vooral genoten.

Partingoli-Toscane-Inge-van-Beekum (1) Partingoli-Toscane-Inge-van-Beekum (2) Partingoli-Toscane-Inge-van-Beekum (3)

Passie voor beeldenkunst
Dat genieten doen we ook buiten koffie en lunch om. Zo mochten we fotograferen op een bijzondere plek: Artenova Terracotta, een werkplek, atelier en openlucht expositieruimte in één. Ook in deze terracotta beeldentuin is duidelijk de verwevenheid van oud en nieuw te zien: De klassieke charme van de beelden die soms terug doen denken aan de Romeinse cultuur en de modernere baktechnieken. En ook hier is duidelijk de passie voor het vak te zien, de mensen in het atelier vertellen enthousiast hoe ze te werk gaan, opgaand in hun kennis en kunde.

terracotta-beelden-tuin-Impruneta-Toscane-Inge-van-Beekum (1) terracotta-beelden-tuin-Impruneta-Toscane-Inge-van-Beekum (2) terracotta-beelden-tuin-Impruneta-Toscane-Inge-van-Beekum (3)

Voldaan kwam ik terug, een ervaring rijker maar vooral verbaasd over hoe de Italianen zichzelf toestaan om te genieten. Woorden als quality time hebben ze niet nodig, er hoeft geen tijd te worden gemaakt, dat gebeurt al. En terug achter mijn computer met als lunch een bruine boterham schenk ik een glaasje wijn in. Omdat het heerlijk is en omdat het het alledaagse bijzonder maakt. Salute!’

Chianti-Toscane-Inge-van-Beekum (1) Chianti-Toscane-Inge-van-Beekum (2)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *