Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 15 beste blogs van 2015

Ciao tutti! Het jaar is bijna voorbij, tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs. Maar dat overzicht delen we niet voordat we jullie, onze lezers, hebben bedankt. Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, enthousiaste reacties, vragen én tips is Ciao tutti in 2015 weer enorm gegroeid. Grazie mille daarvoor – het is heerlijk om te merken dat Italië net zo in jullie hart verankerd zit als in dat van ons.

Puglia – prachtige parel in het diepe zuiden
Afgaand op de 15 best gelezen blogs van 2015 reisden jullie massaal af naar Puglia. Niet alleen lazen jullie vaak en veel Willemijns blog met de 5 dingen die je moet doen in Puglia, jullie bestelden ook in overdonderende aantallen onze digitale reisgids Puglia, een sprookje dat echt bestaat. Hopelijk hebben jullie genoten van alle prachtige plekken in deze zonnige zuidelijke regio!

Ostuni-steegjes (3)

Eeuwige liefde voor Rome
Net als wij hebben jullie een diepe liefde voor de Eeuwige Stad. Gelukkig is een dag dwalen door Rome voor ons genoeg voor ideeën voor tal van nieuwe verhalen. Rome is en blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Jullie genoten dit jaar vooral van dit prachtige filmpje over Rome, van onze culinaire tips voor Testaccio, van de bijzondere street art en van onze tips voor het Buitengewone Jubeljaar van de Barmhartigheid.

Volpetti-Testaccio-Rome

Op zoek naar Rome in eigen land
Ontzettend leuk waren alle reacties en likes op / voor onze blog over de Basiliek van Oudenbosch (Noord-Brabant). Als je de kerk bewondert, moet je twee keer met je ogen knipperen. Sta je nu in een Brabants dorpje of midden in Rome? De koepelkerk lijkt als twee druppels water op de Sint-Pieter, zowel van de buitenzijde als van binnen. Pastoor Hellemons was zo onder de indruk van de Sint-Pieter dat hij in eigen parochie precies zo’n zelfde kerk wilde laten bouwen – en dat is aardig gelukt.

basiliek-Oudenbosch-Sint-Pieter (1b) basiliek-Oudenbosch-Sint-Pieter-8

Net zo enthousiast reageerden jullie op het artikel over Paushuize in Utrecht. Dat deze blog in de top 15 eindigt is extra bijzonder, aangezien we het verhaal pas heel recent publiceerden. Het is dan ook een bijzonder mooi en intrigerend verhaal…

Paushuize-Utrecht

Kleurrijke kasteeldromen
Net als wij droomden jullie en masse weg bij het sprookjesachtige Castello di Sammezzano in Toscane, dat in de verkoop kwam. Dit kasteel ligt op nog geen veertig kilometer afstand van Florence maar lijkt zomaar te zijn ontsnapt uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht. We hopen dat het in 2016 vaker zijn deuren zal openen voor publiek!

Castello-di-Sammezzano-Toscane (14) Castello-di-Sammezzano-Toscane (15)

De mooiste pleinen van Italië
Van alle bezienswaardigheden in Italië zijn de pleinen ons het liefst – en aan de bezoekcijfers van onze blog met de 10 mooiste pleinen van Italië te zien, zijn ook jullie dol op de plein die op de Italiaanse piazze hangt. Het is er (bijna) nooit echt stil, zelfs niet in de vroege ochtenduurtjes. Er is veel te zien, maar er is vooral ook veel te beleven, van flanerende Italianen tot keuvelende oude mannetjes, van verliefde stelletjes tot spitsvondige straatartiesten. Heerlijk!

Piazza-Anfiteatro-Lucca Piazza-delle-Erbe-Verona

10x het mooiste van Umbrië
Jullie zijn dol op 10-lijstjes – we zullen er in 2016 dan ook zeker weer wat voor jullie samenstellen. Naast de pleinen viel dit jaar ook het mooiste van Umbrië bij jullie in de smaak. Niet gek als je weet dat Umbrië trots mag zijn op schatten als de uitgestrekte Piano Grande, de kleurrijke fresco’s van Giotto, de smaakvolle Sagrantino en het prachtige Lago Trasimeno.

Piano-Grande-Umbrië (2)

Italië op je scherm
Aan het begin van de zomer trakteerden we jullie op vijf kleurrijke wallpapers voor nog meer Italiëgevoel op je scherm. Een schot in de roos, gezien het aantal downloads en de leuke reacties die we via mail van jullie mochten ontvangen. Mocht je ze hebben gemist, we deelden er ook nog vijf voor de herfst en vijf voor de winter.

Ciao-tutti-wallpaper-5

Dicht bij huis Italiaans genieten
Jullie zoeken op Ciao tutti niet alleen naar vakantie-inspiratie, maar ook naar culinaire inspiratie. In december genoten jullie allemaal van de recepten voor feestelijke cocktails en van het winterse feestmenu, maar als de best gelezen culinaire blog kwamen ex aequo Tutto Puro in Roermond en MiMi Latteria Milanese in Amsterdam uit de bus. Beide fijne adresjes, waar we in 2016 graag weer aanschuiven – al hopen we natuurlijk ook weer nieuwe ontdekkingen te doen en te delen.

Tutto-Puro-Roermond-19 Tutto-Puro-Roermond-20 Tutto-Puro-Roermond-10MiMi-Latteria-Milanese-Amsterdam-8 MiMi-Latteria-Milanese-Amsterdam-6

Het beste Italiaanse ijs van Nederland
De blog die het állermeest gelezen is dit jaar, is onze Italiaanse IJstest. Ruim vijfhonderd Ciao tutti-lezers proefden voor en wij proefden mede op basis van jullie bevindingen, beoordelingen en enthousiaste verhalen door heel Nederland tal van gelati. Samen hebben al deze proeverijen geleid tot een top 3 met de beste Italiaanse ijssalons in Nederland, die massaal werd gelezen en gedeeld en zelfs in veel andere media werd opgepikt. Leuk!

Logo-IJstest-2015ijs-Luciano (3)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *