Ga op pad met onze City Walks!

Culinaire inspiratie in viervoud

Het is bijna kerst en dat betekent dat iedereen zo onderhand wel weet hoe het kerstdiner er uit gaat zien. Nog geen idee wat je je dierbaren zult voorschotelen? Doe dan wat culinaire inspiratie op met behulp van de kookkunsten van Giulia Scarpaleggia; een topkokkin en -blogster!

Italiaanse-Kerstgerechten (4)

Sophie kreeg een tijdje terug een uitnodiging in haar virtuele brievenbus. Cecchi Winery organiseerde een pre-kerstlunch bereid door niemand minder dan Giulia Scarpaleggia van Jul’s Kitchen. Zeg daar maar eens nee tegen! Il pranzo vond plaats bij MaMaFlorence, een prachtige kook- en wijnschool in Oltrarno, aan de ‘andere kant van de Arno’ in Florence.

Italiaanse-Kerstgerechten (2)

Giulia had een mooi menu in petto: cecina (taartje van kikkererwten), crespelle con zucca e pecorino (hartige pannenkoekjes met pompoen en schapenkaas), arista con le mele e cipolle (geroosterd varkensvlees met appel en ui) en als toetje quattro quarti natalizio (een simpele taart in kerststijl).

Italiaanse-Kerstgerechten (1) Italiaanse-Kerstgerechten (3) Italiaanse-Kerstgerechten (5)

Al dit lekkers werd geserveerd met de spiksplinternieuwe selectie wijnen van Cecchi Winery, al sinds 1893 een begrip in de wijnwereld – met wel vier wijngaarden in Toscane en Umbrië. De wijnen worden pas in de lente van 2015 op de markt gebracht, dus dit was een wel erg speciale proeverij.

Italiaanse-Kerstgerechten (7) Italiaanse-Kerstgerechten (8)

Het eerste gerecht, cecina, een typisch Toscaanse lekkernij van kikkererwten, komt oorspronkelijk uit Livorno en wordt daar uitsluitend torta di ceci genoemd. Giulia waarschuwt dan ook op haar blog dat als je bij het bestellen cecina in de mond neemt, je mooi niks krijgt! Voor de beste torta di ceci ga je in Livorno naar Gagarin, net buiten de centrale markt. Het is een van de laatst overgebleven torterie waar ze al 53 jaar lang alleen maar torta serveren. De deur is zo klein dat je ‘m niet eens zou herkennen. Goed kijken – en ruiken dus!

Italiaanse-Kerstgerechten (6)
Het recept voor de allerbeste cecina – of ­torta di ceci – vind je hier
. Onze variant werd overigens vergezeld door een heerlijke pesto van aromatische kruiden en amandelen.

Italiaanse-Kerstgerechten (9)

De crespelle con zucca e pecorino waren echt om je vingers bij af te likken. Normaal gesproken worden ze met ricotta en spinazie gevuld. Caterina de’ Medici, van de vooraanstaande bankiersfamilie uit Florence, nam het recept mee toen ze naar het Franse koningshuis vertrok. Het gerucht gaat dat de uiterst Franse crêpes eigenlijk een Florentijnse oorsprong hebben. Laat het de Fransen maar niet horen! Voor de pompoenversie kun je hier alle instructies vinden.

Italiaanse-Kerstgerechten (10) Italiaanse-Kerstgerechten (11)

Dan il secondo: arista con le mele e cipolle. Het sappige, geroosterde varkensvlees ging vergezeld van appel en ui. I contorni, de bijgerechten zijn vaak minstens net zo lekker als het hoofdgerecht zelf. Dat gold ook deze keer; de uien uit de oven waren buonissime! Het recept vind je hier.

Italiaanse-Kerstgerechten (12)

Als afsluiter hadden we een hele simpele, maar heerlijke taart met een kerstmuts op: quattro quarti natalizio. Giulia vertelde dat deze taart quattro quarti heet omdat er van ieder van de vier ingrediënten evenveel in zit. Eieren, bloem, suiker en mascarpone: allemaal 180 gram. De kerst touch zit het ‘m in de versiering: glazuur van sinaasappel en citroensap en stukjes gekonfijte sinaasappelschil.

Het recept voor quattro quarti natalizio

Ingrediënten: 3 eieren | 180 gram rietsuiker | 180 gram bloem (tipo 1) | 180 gram mascarpone | geraspte schil van 2 sinaasappels en 1 citroen | 1 cm gember, geraspt | 1 flinke snuf kaneel | 10 gram gist voor toetjes | 1 snufje zout | 100 gram gekonfijte sinasaapelschil

Ingrediënten voor de decoratie: het sap van 1 sinaasappel en een halve citroen | 250 gram poedersuiker | 50 gram gekonfijte sinaasappelschil

Klop de eieren met de suiker. Voeg alle mascarpone, gezeefde bloem, gist, zout, geraspte sinaasappel- en citroenschil, geraspte gember, kaneel, en gekonfijte sinaasappel toe. Verwarm de oven voor tot 180°C en bak de taart in een met bakpapier beklede rechthoekige cakevorm in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Terwijl de cake afkoelt, bereid je het glazuur door de poedersuiker met het sinaasappel- en citroensap te mixen. Laat het over de taart heenlopen en decoreer het uiteindelijk met wat gekonfijte sinaasappelschillen. Buon appetito e Buone Feste!

Italiaanse-Kerstgerechten (13)

MaMaFlorence vind je aan de Viale Petrarca 24r in Florence. Cecchi Winery kun je onder andere via Facebook volgen en Giulia’s blog Jul’s Kitchen vind je hier. Veel kook-, drink- en eetplezier gewenst!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. It was such a lovely lunch and as always, it was a pleasure to see Sophie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *