Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

10x doen en proeven in Prato

Prato is de tweede grote stad van Toscane, na Florence, maar kan zich qua bekendheid bij lange na niet meten met de nummer één.

Veel Toscane-bezoekers vergapen zich aan de schoonheid van Florence, van Siena, San Gimignano, Pisa, Lucca, Arezzo en Pistoia, maar Prato wordt vaak overgeslagen. In deze blog laten we zien dat ook Prato tijdens je volgende bezoek aan Toscane een stop waard is!

Museo del Tessuto – een schat aan stoffen

Prato ligt op slechts vierentwintig kilometer van Florence, zo’n twintig minuten treinen en je bent er. Net als Florence wist Prato tijdens de renaissance een groot fortuin te vergaren, met name door het opzetten van de eerste echte banken én door de stoffen die hier werden vervaardigd. Wol en zijde uit Prato waren in die tijd in heel Europa bekend vanwege de uitstekende kwaliteit en men kwam van heinde en verre om hier stoffen te kopen.

Nog altijd is textiel de drijvende kracht van Prato’s economie. Dat betekent dat Prato ook een grote Chinese gemeenschap heeft, die met name werkzaam is in deze industrietak. Maar er wordt ook aan de toekomst gedacht: aan het Istituto Buzzi leren studenten alle kneepjes van het vak, zodat ze al op jonge leeftijd gespecialiseerd zijn in het produceren van de mooiste textielsoorten.

Als bezoeker kun je hier geen kijkje nemen, maar er is een prachtig alternatief in de vorm van het Museo del Tessuto (Via Puccetti 3). Hier maak je een reis door de tijd, door de historie van Prato die zo verbonden is aan de textielproductie die hier steeds meer tot bloei kwam. Bewonder prachtige oude stoffen uit onder meer Italië, India, China en Amerika en laat je inspireren door alle kleuren en designs!

foto’s: Museo del Tessuto

Cantuccini – de koekjes van Prato

Het zijn waarschijnlijk de meest bekende koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. Wat maar weinig mensen weten, is dat deze cantuccini de traditionele lekkernij van Prato zijn en ook wel Biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd worden.

De állerlekkerste cantuccini worden gemaakt door Biscottificio Antonio Mattei in Prato. In hun winkel aan de Via Ricasoli 20 vind je prachtige verpakkingen vol koekjes, met naast de traditionele variant ook cantuccini met stukjes chocolade en met pistachenootjes.

Boven de bakkerij vind je Le Dimore di Casa Mattei, mooie appartementen die je kunt huren als je in Prato wil verblijven. Natuurlijk ontbijt je dan met cantuccini!

Filippo Lippi’s fresco’s in de Duomo

De Duomo mag dan misschien op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend zijn als de Duomo van Florence, je vindt er toch heel wat unieke kunstwerken. Maar ook de kathedraal zelf mag er zijn, met allereerst de opvallende ronde kansel aan de buitenzijde, die is ontworpen door Michelozzo.

De dansende engeltjes op de reliëfs worden toegeschreven aan Donatello (de originele kun je in het naastgelegen Museo del’Opera del Duomo bewonderen). Die preekstoel hangt er niet alleen nog voor de show: vijf keer per jaar wordt hier de Sacra Cintola (de ‘heilige ceintuur’ van Maria, ook wel Sacro Cingolo genoemd) aan de bevolking van Prato getoond.

Binnen bewonder je in de apsis de frescocyclus van Filippo Lippi , over het leven van Johannes de Doper en de eerste martelaar van het christendom, Stefanus, naar wie de Duomo ook genoemd is.

Ook prachtig is de schitterende kapel die is gewijd aan de Sacra Cintola, links achter in de kerk, met een Mariabeeld van Giovanni Pisano en fresco’s van Agnolo Gaddi, die het verhaal van de Sacra Cintola vertellen.

Filippo Lippi’s Madonna della Cintola

Het Palazzo Pretorio, het voormalige stadhuis dat meer dan twintig jaar gesloten was vanwege een grootschalige renovatie, schittert inmiddels weer als nooit tevoren. In het palazzo huist nu een museum, waar je onder andere Filippo Lippi’s Madonna della Cintola kunt bewonderen.

Deze bijzondere ceintuur, die we net al even noemden, wordt bewaard in de Duomo. Hij is van zeer fijne zijde met goudbrokaat en zou door Maria aan Thomas, een van de apostelen, zijn gegeven. Een koopman uit Prato nam de kostbare ceintuur mee vanuit het Heilige Land, waar de schat een plekje kreeg in de kathedraal.

Verstopte wijnraampjes

In Florence gaan we altijd op zoek naar nieuwe buchette del vino. We vertelden je in onze blog over deze bijzondere wijnraampjes al waar deze buchette voor dienden.

Ook in Prato stuitten we op verschillende van deze wijnraampjes. De mooiste vonden we in de Via Tinaia, met een kleine schildering van een Maria met kind, omringd door een druivenrank.

Heel klassiek zijn de wijnraampjes in de Vicolo della Lupa, aan het Piazza Sant’Antonino, aan de Via dè Sei en aan de Via dei Puccetti.

Uniek is het wijnraampje op het terras van Caffè delle Logge aan het Piazza del Comune: hier herkennen we de vorm van een fiasco, een wijnfles met een mandje van stro.

Klaterend water rondom een kleine Bacchus

We blijven even bij il vino. Op het Piazza del Comune klatert de kleine maar fijne Fontana del Bacchino, de fontein van de kleine Bacchus. Deze kleine wijngod werd ontworpen door Ferdinando Tacco, nadat Prato werd uitgeroepen tot stad en bisdom (1659). Daarmee staat de fontein symbool voor de stad Prato.

Proeven van Prato

De kleine Bacchus schenkt helaas geen wijn, maar voor een goed glas wijn en heerlijke Toscaanse gerechten zijn er genoeg adresjes te vinden in de stad. Aanraders zijn:

Osteria su Santa Trinità (hoek Via Neroni / Via Santa Trinità)
Osteria Cibbè (Piazza Mercatale 49)
Trattoria Soldano (Via Pomeria 23)
Mokha (Piazza San Marco 5)
Soldano in Duomo (Via della Sirena 10)

Voor een aperitivo ga je naar Apothéke Cocktail Bar (Via Verdi 17).

Slow Food-worst naar middeleeuws recept

Op culinair gebied staat Prato niet alleen bekend om de cantuccini, maar ook om de Mortadella di Prato, de lokaal geproduceerde variant van de beroemde worst uit Bologna. Deze Toscaanse mortadella (met Slow Food-keurmerk) wordt gemaakt naar middeleeuws recept, met onder meer kaneel, kruidnagel, koriander, nootmuskaat en een scheutje Alchermes (een bijzondere likeur die meestal voor dolci wordt gebruikt).

De lekkerste Mortadella di Prato proef je bij Macelleria & Salumificio Mannori (in Vergaio, een voorstadje van Prato). Hier hanteren ze een negentiende-eeuwse variant van het originele middeleeuwse recept. Ook de finocchiona (venkelworst) van Mannori is buonissima!

foto: Macelleria & Salumificio Mannori

Een kerk, kerkers en een kasteel

Volgens een legende werd de Basilica di Santa Maria delle Carceri, een pareltje uit de renaissance, gebouwd nadat een van de kinderen uit de buurt op 6 juli 1484 Maria zag verschijnen op de muren van de publieke kerkers die hier ooit te vinden waren. Na dit visioen gaf Lorenzo de’ Medici opdracht aan Giuliano da Sangallo om een kerk te bouwen, naar voorbeeld van Brunelleschi’s Cappella dei Pazzi bij de Santa Croce in Florence.

Sangallo wijdde zich van 1486 tot 1508 aan deze taak, met een schitterend resultaat. Dat komt deels doordat Da Sangallo koos voor een Grieks kruis als grondplan, zoals maar zelden voorkomt (twee andere kerken met zo’n grondplan vind je bijvoorbeeld in Cortona en in Todi).

Volgens Da Sangallo paste deze vorm, dankzij de combinatie van vierkanten en cirkels, intuïtief gezien goed bij de mens. Het zou de kerkbezoekers op een opener manier verwelkomen. Ontdek zelf of dit architectuurprincipe ook voor jou opgaat!

Aan hetzelfde plein vind je ook het Castello dell’Imperatore, het kasteel van de keizer, dat tussen de elfde en de dertiende eeuw werd gebouwd en uitgebreid, voor keizer Frederik II. De stevige gekanteelde kasteelmuren met acht flinke wachttorens doen nog altijd zeer indrukwekkend aan.

Moderne kunst in het Centro Pecci

Moderne kunst vind je in het Centro Pecci, dat werd ontworpen door de Italiaanse architect Italo Ciamverini, in de vorm van een soort gouden ruimteschip. Met een inspirerende vaste collectie en steeds wisselende tentoonstellingen met nationale en internationale kunstenaars is het ook een reden om steeds weer naar Prato terug te keren…

Nog 6x doen in en om Prato

*bezoek het Museo di Pittura Murale, met schitterende muurschilderkunst, in het klooster van de San Domenico

*bewonder het klooster en de kerk van San Niccolò

*breng een bezoek aan het Palazzo Datini, het voormalige woonhuis van Francesco Datini, een van Prato’s rijkste ondernemers die een van de eerste geldwisselsystemen in Europa opzette

*ga naar het Museo della Deportazione, als herinnering aan de inwoners van Prato die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd

*fiets naar de sluis van Santa Lucia aan de Bisenzio

*bezoek de Medici-villa’s Poggio a Caiano en Artimino (zie deze blog over de Medici-villa’s in Toscane)

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *