Home » Nieuws uit Italië » Cirkels in het water
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Cirkels in het water

Mijmerend zat ik in Venetië aan de waterkant. Deze vier septemberweken hier zijn omgevlogen en ik heb net een treinkaartje naar Rome gekocht. Morgen ruil ik de geur van water in voor de geur van oude stenen, de stilte in het autoloze Venetië voor het getoeter van auto’s en voorbijscheurende motorino’s in het altijd drukke centrum van Rome. Ik kijk uit over het water, krabbel wat aantekeningen in mijn opschrijfboekje voor een artikel over winters Venetië in De Smaak van Italië en besluit dat ik eigenlijk geen tijd heb voor melancholie en nu al afscheid nemen. Er wacht nog een flinke wandeling door de stad om alle adresjes te controleren die ik in het artikel wil opnemen.

Maar eerst koffie! Ik slenter naar een barretje en bestel een caffè macchiato. Naast me aan de bar geniet een Nederlands echtpaar eveneens van de heerlijke koffie en de laatste nieuwtjes van de barman. We raken in gesprek en ik ontdek al snel dat ook zij hier voor werk zijn. Op hun zoektocht naar een bijzonder Italiaans product dat nog niet in Nederland te verkrijgen was, stuitten Aafke en Edward op een Italiaanse specialiteit die naast het Italiaanse eten, de wijn en de mode ook meer dan de moeite waard is: de magie van Italiaanse parfums.

Tijdens hun reizen door Italië gingen Aafke en Edward op zoek naar de meest betoverende Italiaanse parfums, geuren van een ongeëvenaarde klasse die elk hun oorsprong vinden in een tot de verbeelding sprekend, achterliggend verhaal.

Nu we in Venetië zijn, krijg ik allereerst het verhaal van het parfum Cerchi nell’ Acqua (‘cirkels in het water’) te horen. Dit parfum dankt zijn naam aan de rondheid van de geuren; het is niet opgebouwd volgens de traditionele geurpiramide, maar op basis van een geurige ronde energie die voorzichtig wordt verspreid in reguliere cirkels, net als de cirkels in het water dus.

Onmiddellijk worden er kleine proefflaconnetjes tevoorschijn gehaald en wordt de bar omgetoverd tot een mini-parfumerie. De barista vindt het allemaal prachtig en besluit de positie van onpartijdig jurylid in te nemen. Hij schuift de koffiekopjes aan de kant en vraagt andere klanten even te wachten, want ‘de geur van koffie is te sterk, dan ruik ik al deze lekkere parfummetjes niet meer’. Iedereen wacht gewillig en volgt het geurexperiment met grote nieuwsgierigheid.

De lijn van Cerchi nell’Aqua bestaat uit vijf verschillende geuren: Ambr’ero, Jolie, Piccolo Amor, Waves en White Out. Aafke sprenkelt een beetje Ambr’ero op een papiertje en laat mij en de barman ruiken. Barman gaat direct overstag en ademt gelukzalig in om nog eens aan het papiertje te snuffelen, ik vind het geurtje voor mezelf een beetje zwaar. De volgende, Jolie, is wel een schot in de roos voor mij. Het ruikt een beetje naar warme melk met vanille, hetgeen op deze frisse ochtend in Venetië zeer welkom is. De barman is nog zo druk met zijn nieuwe geurtje, dat hij mij vrolijk het flaconnetje in de hand duwt – als herinnering aan Venetië.

Als Aafke het volgende flesje opent, met de prachtige naam Piccolo Amor (‘kleine liefde’), staat een van de geduldig wachtende gasten voorzichtig op en mengt zich in het experiment. Hij blijkt morgen te gaan trouwen en zou het parfum graag aan zijn aanstaande geven als verrassing voor de laatste nacht voor de bruiloft. Aafke overhandigt hem het flaconnetje met een brede glimlach, en vertelt hem dat deze geur het favoriete luchtje is van de vrouw van parfumeur Enrico Buccella. De man bedankt Aafke en Edward uitgebreid, en loopt bijna dansend de bar uit, op zoek naar een mooi inpakpapiertje.

Aafke tovert inmiddels de laatste twee geurtjes uit haar tas. Waves ruikt vooral naar peper en kaneel, met een warme ondertoon van amber en sandelhout. White Out is veel frisser, zoals Aafke het zegt is deze geur ‘een eerbetoon aan de geur’, helder, fris en altijd lekker. Ze deelt de laatste twee geurflaconnetjes uit aan de liefhebbers aan de bar, die inmiddels alweer wordt ingenomen door koffiekopjes. Ook wij bestellen nog een kopje koffie. Als Aafke en Edward horen dat ik morgen naar Rome vertrek, vertellen ze enthousiast over hun nieuwe geurlijn Sigilli.

Aafke: ‘Sigilli voert je mee op een intrigerende reis in de tijd, naar de geuren en aroma’s van Etruskische en Romeinse beschavingen. Het staat voor Italië; de overweldigende kunst en geschiedenis van dit fascinerende land zijn samengebracht in deze kostbare geuren.’

Enrico Buccella, het brein achter Sigilli, drukt het als volgt uit: ‘De meest diepgewortelde herinneringen zijn verbonden aan de wereld van geuren. In de loop der jaren ontwaken oude sensaties. De geur van warme melk, vers gemaaid gras, vers geplukte vruchten, natte aarde, brandend hout, pasgewassen linnen… Zelfs het water heeft zijn eigen geur. Alle geuren voegen zich als een volledig en mooi boeket en je beseft dat het leven een geur is die bestaat uit de essentie van herinneringen.

Sigilli bestaat uit 11 exclusieve geuren in oogstrelende verpakkingen, als ik de foto’s van Aafke en Edward mag geloven. We durven de barman namelijk niet om een tweede geurexperiment te vragen en bovendien moeten we alle drie weer aan het werk. Ik vervolg mijn weg door de smalle straatjes van Venetië, met Cerchi nell’Aqua als remedie tegen heimwee in mijn tas. Zo kan ik morgen in de trein af en toe even stiekem een dosis Venetië tot me nemen…

Wil je ook genieten van exclusieve Italiaanse parfums? De parfums van Aafke en Edward zijn verkrijgbaar via www.aafkes.nl. Wil je net als ik geuren van een parfumlijn uitproberen? Bestel dan een sample set, dan ruikt het binnen de kortste keren in heel Nederland naar Italië!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik heb gelijk een sample set besteld hoor! Jammer dat je artikel niet een weekje eerder erin stond, een goede hint voor Ton geweest. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *