Home » Nieuws uit Italië » Casamorati – Verliefd op een luchtje
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Casamorati – Verliefd op een luchtje

Vorige week schreef ik over het heerlijk verliefde gevoel dat thuiskomen in Rome me nog steeds geeft. Elke keer als ik voor het eerst de sleutel van mijn ‘eigen’ appartement in handen heb, gaat mijn hart sneller kloppen. Na de eerste espresso in de bar op de hoek lekker nonchalant de sleutel tevoorschijn toveren, en zo de barista laten weten dat je hier ‘hoort’, zorgt er direct voor dat ik me helemaal thuis voel.

Als de barista me dan de volgende ochtend herkent en me met een glimlach zonder dat ik erom hoef te vragen een cappuccino neerzet, weet ik dat die sleutel weer geluk brengt. Wanneer de barman vraagt waarom ik zo glunder, kan ik dan ook niet anders dan antwoorden dat ik verliefd ben. Verliefd op een stad, verliefd op een eigen thuis hier – al is het maar voor even.

De barman knikt gelukzalig mee. Wat is er nu mooier dan wonen in het centrum van de Eeuwige Stad? Hij is meer dan tevreden met zijn koffiezaakje hier, het prachtige uitzicht op plein en kerk, de mensen die binnenwandelen voor een kopje koffie en een praatje. Maar soms, zo zegt hij, mist hij zijn geboortestad Bologna. Morgen, zo belooft hij, zal hij mij iets prachtigs van zijn stad laten zien, iets dat perfect bij onze gesprekken over verliefd zijn op een plek, op een thuis past.

Ik ben nieuwsgierig. Bij prachtigs uit Bologna denk ik aan mortadella, tortellini, lasagne en pastasaus, maar de associatie met verliefd zijn op een huis is daarbij ver te zoeken. De barman wimpelt al mijn vragen echter af en zegt me af te wachten. Ik moet vooral lekker gaan slenteren door de stad en nieuwe dingen ontdekken, want zijn verrassing raad ik toch niet.

Dat doe ik dan dus ook braaf, en iedereen die ooit door Rome heeft gewandeld weet dat dat geen straf is. Al snel ben ik de hele verrassing vergeten en bekijk ik de prachtige tentoonstelling over Botticelli en Lippi in de Scuderie del Quirinale (waarover morgen meer), drink ik een kopje koffie met Rome aan mijn voeten en slenter ik weer naar ‘huis’.

De volgende dag ligt er een prachtig pakje op de bar. Ik kijk er tersluiks naar, maar de barman onderschept mijn blik en schuift het pakje al mijn kant op. Terwijl hij een cappuccino maakt, moet hij lachen om mijn verwonderde blik. Alleen de verpakking is namelijk al een cadeau op zich, maar aan de zwaarte te voelen zit er onder de schitterende goudkleurige verpakking nog iets veel mooiers.

De barman knikt me vriendelijk toe. ‘Casamorati,’ zegt hij, ‘een cadeau uit Bologna voor iemand die verliefd is geworden op Rome.’ Ik bedank hem uitbundig, maar moet van hem eerst de doos openmaken. ‘’Dan word je misschien een beetje verliefd op mij,’ zo grapt de barman (althans, gezien zijn leeftijd hoop ik dat dat grappig bedoeld is).

Uit de doos komt een sprookjesachtige fles tevoorschijn, samen met een heerlijke geur. Casamorati blijkt een parfumhuis dat van origine uit Bologna komt. Het Italiaanse parfumhuis Fabbrica di Profumi C. Casamorati vestigde zich rond 1888 in Bologna. Het was gespecialiseerd in exquise geuren en verfijnde zepen.

Helaas voor de barman bestaat dit parfumhuis niet meer, maar de geuren van dit Bolognese huis zijn in ere hersteld door Xerjoff uit Turijn. De nieuwe Casamorati-collectie reconstrueert de geschiedenis van Casamorati, met de bedoeling het historische en artistieke erfgoed van dit glamoureuze tijdperk veilig te stellen. Dat is aan de verpakking te zien zeker gelukt!

Ook het parfum zelf mag er zijn. Een prachtige fles zoals ik al schreef, met een nog prachtiger bouquet. Het parfum dat ik als herinnering aan dit tijdelijke huis in Rome van de barman krijg, draagt de naam Fiore d’Ulivo, olijfbloem. Deze frisse, bloemachtige geur doet denken aan het voorjaar langs de Middellandse Zee, waar de olijfbomen maar een paar dagen per jaar bloeien.

De barman vertelt op plechtige toon wat er op de verpakking staat: ‘Deze gekoesterde geur is het hart van Fiore d’Ulivo. Verse citrus en lotusbloem rond de zachtheid van de olijfbloemen. De toevoeging van jasmijn en magnolia benadrukt het bloemenbouquet. Amber en musk zorgen voor de sensuele basisnoot. Fiore d’Ulivo is een eerbetoon aan de kortstondige cyclus van de natuur, belichaamd door de lentebloesems van de olijfoliebloemen; een magisch lentedrankje.’

Hij verstuift een beetje parfum in de ruimte, zodat mijn cappuccino inderdaad als een lentedrankje smaakt. Na een uitgebreid dankjewel van mij en de belofte morgen gewoon weer terug te komen voor mijn eerste cappuccino van de dag, wandel ik de nog verse Romeinse dag in – alweer een beetje verliefder dan gisteren. Op de stad uiteraard!

Naast Casamorati Fiore d’Ulivo zijn er voor vrouwen nog twee andere geuren:

Bouquet ideale
Deze warme en verleidelijke geur doet denken aan het mysterieuze oosten, mede dankzij de mysterieuze accenten van vanille en papyrus. Harttonen van kaneel en nootmuskaat zorgen voor een pittig hart, terwijl een sensuele mix van tabaksbloemen, labdanum absolut, vanille en muskus de basis vormen van deze bedwelmende geur. Dit orkest van noten omarmt je ziel en voert het naar een ver mediterraan eiland, waar de wind uit het zuiden de geuren draagt van bloemen en kruiden.

Lira
Lira vangt je met haar sprankelende Middellandse Zee-mix van citrus en voorzichtig met de hand geplukte lavendelbloemen. Haar compromisloze charme wordt onthuld door Bulgaarse roos en verdovende Egyptische jasmijn, vermengd in een bedwelmende vanille- en karamelliefdesdrank. Haar verhaal eindigt met betoverende oosterse kruiden en zoethoutbloemen.

Ook voor hem zijn er drie varianten:

Mefisto
Het Italiaans Oosterse Mefisto is een eerbetoon aan de klassieke Italiaanse eau de cologne, met frisse noten van grapefruit, citroen en bergamot. Deze heldere opening ontvouwt zich in een aromatisch hart met een lichte lavendel, wat leidt tot een meer klassiek bloemig hart van roos en Florentijnse iris. De basis evolueert van een massief ceder-sandelhoutakkoord naar een sensuele noot van muskus en amber. Terwijl de start en het hart van Mefisto Italiaans klassiek is van compositie, zorgt de basis met zijn rijke ondertoon voor een zachte en weelderige oosterse afwerking.

Fiero
Een perfecte mix van rijke citrus met een vurig kruidig hart. Fiero is intens en verfijnd, een echt klassiek gentlemen’s parfum. Fiero mixt noten van Italiaanse vruchten met subtiele aromatische kruiden van tijm, lavendel, terragon en munt, op een akkoord van kostbare houtsoorten. Fiero is een heldere en verfijnde samenstelling voor de echte parfumkenners.

 

Regio
Gebouwd op de prachtige zee en de zachte bries van de zuidelijke regionen is Regio een rijk mozaïek van mediterrane herinneringen. Zijn kenmerkende aroma is een sublieme mix van verse citrus en met de hand geplukte lavendelbloemen. Een boeket van prachtige kruiden en zeldzame kostbare houtsoorten herinneren aan een tijd waarin verhalen en cultuur werden doorgegeven door een generatie van reizigers uit verre oorden. Regio is een nobele getuige van onvergetelijke tochten door de ogen van de tijd.

Xerjoff Casamorati is in Nederland en België exclusief verkrijgbaar bij Aafke’s via www.aafkes.nl en bij geselecteerde verkooppunten. Informeer hiervoor via info@aafkes.nl.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *