Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Caffè

Laten we beginnen met de aanleiding voor deze blog: caffè oftewel koffie! Tijdens mijn reisjes naar Italië wandel ik nog net niet van koffiebar naar koffiebar, maar het scheelt niet veel. Niets heerlijker dan midden in Rome een authentiek barretje zoeken om tussen de Romeinen een kopje koffie te nuttigen en te luisteren naar het luidruchtige commentaar op de kwaliteit van de koffie en het dagelijkse nieuws.

Nieuwsgierig geworden naar de achtergronden van deze bijzondere koffiecultuur ging ik op zoek naar de 25 beste koffieadresjes in Rome. Mijn broer, net zo’n groot koffieliefhebber als ik, stelde niet alleen voor om snel naar Rome af te reizen, maar ook om meer mensen te laten meegenieten van deze en andere Italiaanse ‘geheimen’.

Niet alleen door deze 25 koffiebars te delen, maar ook door elke dag te gaan schrijven over koffie en andere Italiaanse zaken. Zo gezegd, zo gedaan – en Ciao tutti was geboren. Het eerste artikel wijden we dan ook graag aan een paar tips voor het ultieme Italiaanse koffiemoment: koffie drinken in de bar.

Het is namelijk niet alleen een kunst om een perfecte koffie te zetten, het is in Italië vaak ook een hele kunst om koffie te bestellen! Wanneer je een keuze hebt kunnen maken uit de enorme hoeveelheid koffiesoorten (espresso en cappuccino zijn slechts twee van de tientallen varianten), moet je in de meeste Italiaanse barretjes eerst een bonnetje bij de kassa halen.

Houd er rekening mee dat een kopje koffie aan de bar meestal slechts een fractie kost van een kopje koffie dat je aan een tafeltje of op het terras nuttigt. Het kan een hele ervaring zijn om op een prachtig terras neer te strijken, maar weet wel dat de koffie dan vaak minstens drie keer zo duur is als staand aan de bar.

Heb je eenmaal een bonnetje bemachtigd, overhandig dit dan zo nonchalant mogelijk aan de dienstdoende barista (barman). Wil je in een drukke bar snel je koffie voorgezet krijgen? Ga dan vooral niet zwaaien met je bonnetje en geef ook niet op een luidruchtige manier je wensen door. Het volstaat je bonnetje op de bar te leggen, vergezeld van een kleine fooi. Je koffie staat dan in een mum van tijd voor je, zodat je alle tijd hebt om er lekker van te genieten! Waar dat het beste kan, verklap ik later deze week!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *