Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bijzondere geluksbrenger…

Gisteren kwam ik aan op het station van Napels, een stad die in niets te vergelijken is met Rome. Ik snuif de geur van winters Napels op, een mengsel van benzine, sigaretten en natte straten, en verheug me op een maand lang slenteren door de nauwe steegjes, onder de vrolijk wapperende waslijnen vol ondergoed, T-shirts en spijkerbroeken, op het Napolitaanse dialect, op de sterke koffie en de echte pizza’s en natuurlijk op de kerstsfeer, die nergens meer tot uiting komt dan in deze chaotische stad.

De komende weken zal ik jullie meenemen langs alle decembertradities in Napels, van de pizzabakker in de kerststal tot de echte bakkers die de lekkerste zoete gebakjes maken voor de kerstdis. Deze week een combinatie van Napolitaanse eigenzinnigheden en inspiratie voor de Nederlandse Sinterklaastraditie, met vandaag – terug van weggeweest – de Italië Scheurkalender !

Over Napels schrijft de redactie van deze scheurkalender uiteraard ook:

‘De meeste Italianen zijn bijgelovig. Daarnaast hechten ze bijzonder veel waarde aan een goed voorkomen, het befaamde bella figura. Inmiddels is er voor de Italiaanse man een manier om deze twee zaken te combineren, namelijk met de cravatta anti iella, anti-ongeluk-stropdas, tegen het malocchio, boze oog. Deze zeer luxueuze zijden stropdas heeft, tussen de plooien, een kleine hoorn van zeekoraal en 18 karaats goud verborgen.

De uitvinding kan niet anders dan uit Napels komen, de meest bijgelovige stad van Italië. De bedenkers ervan, die de naam Tiè heeft gekregen, zijn Vincenzo Ulturale en Giancarlo Auriemma. De stropdas is een echt cultobject geworden. Mag ook wel, want het dasje kost een aardige smak geld. Maar het dessin van de stropdas bevat dan ook echt gouddraad en hij zit in een bijzonder fraai doosje.’

Elke dag genieten van een leuke wetenswaardigheid over Italië? Vraag Sinterklaas dan om een Italië Scheurkalender 2011, verkrijgbaar via www.italie.nl Taalweetjes, toeristische weetjes, recepten, grapjes en nog veel meer leuks wisselen elkaar af. Zo lees je hoe je een echte Aceto Balsamico Tradizionale herkent en wat er zo bijzonder aan is.

Of het nu gaat om inspirerende ideeën voor je vakantie of de bereiding van una ricetta autentica, een authentiek recept, met de scheurkalender kun je alle kanten op. Uiteraard staat de kalender ook bol van informatie over wijn, kunst, muziek en het made in Italy. En dan hebben we het nog niet over de vele protagonisti, beroemdheden, die het land heeft voortgebracht. Italië is en blijft zo verrassend en boeiend dat je iedere dag van deze scheurkalender zou willen bewaren…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *